• Matematické všeličo

          • Dňa 14. decembra 2023 sa po objektívnej pauze uskutočnilo Matematické všeličo.

            V jednej skupine si zmerali sily piataci so šiestakmi, v druhej siedmaci s ôsmakmi. Výpočty sa striedali so vzorcami, zlomky a postupnosti dali zabrať, doplňovačky čísel a premeny jednotiek zaparili hlavy, ťažko sa zisťovali počty útvarov a rozpamätať si vzorce bol niekedy nadľudský výkon. Zmiešané družstvá preukazovali svoje vedomosti, poradie sa menilo každou otázkou, napätie sa dalo krájať.

            Ďakujeme za účasť všetkým, snaha sa zlepšovať bola u každého, víťazstvo ale mohol dosiahnuť len jeden tím v každej kategórii.

            V časti pre piatakov a šiestakov zvíťazilo zmiešané družstvo Matúš Kočinský(6.A), Natália Jabrocká(5.B), u starších Chiara Čarnogurská(8.B) s Dominikou Mateičkovou(7.A).

            Verím, že sa ešte pri tejto pútavej súťaži uvidíme.

          • Spoločné vianočné čítanie

          • „Spoločne si hviezdu priať, spolu v dobrom sa zísť. Priateľstvo si v dlani hriať, spolu zo školy ísť....“ sú slová jednej známej piesne. A v tomto duchu naši štvrtáci v knižnici privítali svojich hostí a mladších spolužiakov prvákov, aby im prečítali krásne vianočné príbehy. Svedomito si vybrali a pripravili texty. Čítali sme o zvieratkách, vianočných darčekoch i o putovaní svätej rodiny do Betlehema. Ako sa na Vianoce a nový rok patrí, nemohli chýbať ani vinše a srdečné želania. A našiel sa i malý darček..... počas krátkej chvíle, čo sme spolu strávili, sa určite slová piesne naplnili. A veríme, že si naši prváci domov odniesli kúsok Vianoc.

          • Školské kolo OAJ

          • Školské kolo OAJ sa na našej škole uskutočnilo 27.11.2023. V kategórii 1A súťažilo v školskom predkole 18 žiakov. Do výberu školy sa dostala trojica súťažiacich. Najlepším riešiteľom sa stal Michal Kušnirák (61/70b), ktorý postupuje na okresné kolo. Prvou náhradníčkou je Andrea Križanová (54/70b). V kategórii 1B súťažilo v predkole 8 žiakov. Z trojice najlepších na okresné kolo postupuje Daniel Poláček (64/70b). Prvou náhradníčkou je Tereza Kováčiková (49/70b). Blahoželáme.

          • Sviatok sv. Mikuláša a Kopec lásky

          • Kopec lásky

            Veľmi pekne ďakujeme všetkým darcom, ktorí sa zapojili do výzvy „Kopec lásky“. Na sviatok svätého Mikuláša sme všetky dary odniesli do DSS Jasoň. Spolu s klientmi a pracovníkmi domova sme si aj zaspievali a strávili sme s nimi príjemné chvíle. Ďakujeme im, že prijali našu návštevu a veríme, že sme ich aspoň trošku potešili.

            Sviatok sv. Mikuláša

            Navštívil nás Mikuláš! Veľmi sme sa potešili. Prišiel aj s pomocníkmi anjelmi, aj čerti boli, no držali sa trošku ďalej od neho. Veď je svätý! Priniesol nám radosť, dobrú náladu, spestril nám dnešný deň a cez našich rodičov a triednych učiteľov nám podaroval darčeky. Ďakujeme!

          • Deviataci na burze informácií stredných škôl

          • V priestoroch Strednej odbornej školy agropotravinárskej a technickej, Kušnierska brána 349/2, Kežmarok sa dňa 29.11.2023 konala Burza informácií stredných škôl. Organizátorom Burzy informácií stredných škôl bol Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Kežmarok v spolupráci s Centrom poradenstva a prevencie v Kežmarku a Strednou odbornou školou agropotravinárskou a technickou v Kežmarku. Cieľom podujatia bolo poskytnúť žiakom základných škôl, ich rodičom, výchovným poradcom a širokej verejnosti informácie o vybraných stredných školách a ich študijných odboroch. Možnosť prezentovať svoje študijné odbory využilo 20 stredných škôl z okresu Kežmarok, Poprad, Spišská Nová Ves a Levoča. Stredné školy propagovali svoje odbory a ich zameranie na vysokej úrovni, mali pripravené kvalitné materiály obsahujúce konkrétne údaje o jednotlivých študijných odboroch vrátane profilu absolventa o jeho možnom uplatnení na trhu práce. Súčasťou podujatia boli aj zamestnávatelia, ktorí poskytli žiakom informácie o výhodách duálneho vzdelávania. Burzu informácií navštívilo viac ako 750 žiakov končiacich ročníkov základných škôl.Uvedené podujatie otvorila príhovorom riaditeľka odboru služieb zamestnanosti, Ing. Zlatica Čubanová, ktorá privítala všetkých prítomných a vyjadrila cieľ aktivity. Burza informácií bola realizovaná so zámerom nasmerovať žiakov pri dôležitom rozhodnutí - výbere strednej školy a zosúladeniu ponuky a dopytu na trhu práce. Pre budúce povolanie žiakov je práve tento výber strednej školy veľmi dôležitý. Súčasťou aktivity bolo stretnutie vedenia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku s riaditeľmi, resp. zástupcami stredných škôl. Potešením je kladné hodnotenie podujatia návštevníkmi burzy informácií, ako aj tých, ktorí sa podieľali na príprave a priebehu konania.

          • Dejepisná olympiáda – školské kolo

          • 5.12.2023 sme v našej škole zorganizovali dejepisnú olympiádu, ktorej sa v tomto šk. roku zúčastnilo rekordne veľa žiakov – rovných 20. Vo svojich kategóriách súťažili žiaci 6., 7., 8. a 9. ročníka. Z každej kategórie postúpili prví dvaja žiaci, všetci ktorí dosiahli 60 a viac bodov zo 100 sú úspešnými riešiteľmi.

            V tomto roku sa žiaci potrápili učivom z tematického okruhu z učebnice, s dejinami niekoľkých slovenských hradov a trochu sme sa pýtali aj na históriu a osobnosti z nášho regiónu.

            Na okresnom kole v Kežmarku, ktoré sa uskutoční 5.2.2024 nás teda budú reprezentovať títo žiaci: v kategórii C: Tomáš Vnenčák (9.A), Timea Klimeková (9.B), v kategórii D: Ema Urbaňáková (8.A), Adriána Pješčáková (8.A), v kategórii E: Dominika Mateičková (7.A), Michal Kušnirák (7.A) a v kategórii F: Marco Horník (6.B), Krišpín Magyar (6.A).

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a postupujúcim želáme veľa úspechov v okresnom kole.

          • "Olejko chráni prírodu"

          • Naša škola sa zapojila do projektu "Olejko chráni prírodu". Pod prístreškom  pri ZŠ na Štúrovaj ulici je umiestnený kontajner, zberná nádoba na zber použitých olejov a tukov. Tie treba vkladať do nádoby v dobre uzavretých plastových fľašiach.  Verím, že odovzdávaním oleja do zberu  pomôžeme prírode. 

          • Ako sme nakupovali

          •          Žiaci našej školy sa aj na tomto jarmoku opäť ukázali ako správni investori. Nakupovali všetko, čo peňaženka pustila. Najväčší úspech mali akváriové rybičky. Deti by ich asi aj zjedli. Našťastie sa nám podarilo uchrániť ich pred hladnými pohľadmi a aj ich kúpou sa ukladali centíky na čoraz väčšiu kôpku peňazí. Ani hračky v hanbe neostali.

                   Na tomto dvojdňovom misijnom jarmoku sa nám podarilo vyzbierať 1100,- eur. Všetci nakupujúci a prispievatelia preukázali ducha solidarity a svojou štedrosťou prispeli do zbierky pre ľudí postihnutých zemetrasením na východe Slovenska. Naše peniažky putovali adresne pre postihnuté rodiny študentov z Gymnázia Cyrila Daxnera vo Vranove nad Topľou.

                   Ďakujeme všetkým darcom a všetkým, ktorí prispeli k realizácii jarmoku. Nepredané veci použijeme na ďalšie charitatívne účely.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Naša školská knižnica nám dáva priestor na to, aby sme boli výnimoční. Vďaka knihám sa môžeme ocitnúť vo vesmíre, riešiť záhadu či naučiť sa množstvo zaujímavostí.

            ♡Čítanie je dobré pre náš mozog.

            ♡Prichádzame na nové nápady a ľahšie riešime problémy. 

            ♡Zlepšujeme si slovnú zásobu.

            ♡Rozšírime si obzory.

            ♡Dokážeme sa lepšie koncentrovať.

            ♡Získame cenné vedomosti a znalosti.

            ♡Fantázii sa medze nekladú.

            ♡Inšpirujme sa.

            Naši tretiaci sa v tichosti v tento deň ponorili do čítania krásnych autorských rozprávok, vyrobili si záložky do kníh, a z prírodného jesenného materiálu oživili rozprávkovú ježibabu, ktorá bude v Knihuľkove strážiť naše knihy.

          • Október - mesiac úcty k starším

          • V stredu 25.10.2023 sme boli vzdať úctu naším seniorom v sociálnom zariadení Jasoň v Spišskej Starej Vsi. Ich milé privítanie sme s nadšením a radosťou odmenili krátkym kultúrnym programom a každého sme obdarovali darčekom. Starkých  sme potešili a vyčarovali im úsmev na tvári, spoločne sme si na záver zaspievali aj zatancovali. Starí rodičia to sú dar z neba, dávajú viac ako nám treba, chceme si ich vážiť, ctiť a prejavovať im svoju náklonnosť a lásku. Darčeky si deti vyrobili aj pre svojich starých rodičov. 

          • Deň cudzích jazykov

          • Keď nám v školskom kalendári zasvietil Deň cudzích jazykov, chopili sme sa príležitosti a so štvrtákmi sme sa rozhodli pripomenúť si ho anglickou piesňou. A naši – vaši umelci veru nesklamali. Je pravdou, že pocit veľkej zodpovednosti sa premenil v malú trému, ale nečudo, veď predsedníčkou poroty bola sama pani riaditeľka. I napriek tomu všetci speváci predviedli skvelé výkony, za ktoré ich pani riaditeľka odmenila milým darčekom, diplomom a malou sladkosťou, ktorú venovalo Rodičovské združenie. Potvrdilo sa nám, že hudba je skutočne fenomén, ktorý motivuje, povzbudzuje, pomáha nám učiť sa, ale i tešiť sa a s radosťou si užívať  spoločné chvíle... Sme  radi, že môže byť pravidelnou súčasťou našich hodín anglického jazyka...

          • Pracovné stretnutie riaditeľov základných škôl Spoločného školského úradu Lendak

          • Dňa 24.10.2023 sa v zasadačke KD v Spišskej Starej Vsi stretli riaditeľky ZŠ Spoločného školského úradu Lendak na pracovnej porade. Na pôde mesta  ich privítal primátor Ing. Ján Kurňava. V programe boli informácie o financovaní v školstve, ktoré poskytla odborná pracovníčka SŠÚ Ing. Monika Mazureková, MBA. Taktiež sa zaoberali aktuálnymi otázkami ako  je kurikulum, školské inšpekcie  a pod.  Po chutnom obede z dielne kuchárok ŠJ pri ZŠ Mgr. Anna Kromková previedla kolegyne  po priestoroch  školy,  kde si mohli pozrieť odborné učebne a oddychové zóny. Takéto výjazdové pracovné stretnutia sú prínosom a inšpiráciou pre prácu vedenia škôl. Ďakujeme za milé prijatie od pána primátora aj za prezenty.

          • Prevencia

          • Všeobecne platí, že predaj elektronických cigariet, alebo e-cigariet, je povolený od 18 rokov a používanie je zakázané v hromadnej doprave, na verejnosti a vo verejne prístupných budovách. Aj napriek tomu sa k elektronickým cigaretám dostávajú aj deti. Vaping poškodzuje pľúca dospelých, no o veľa väčšie obavy máme o vývoj pľúc tínedžerov a detí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, že elektronické cigarety sú nebezpečné: „Používanie e-cigariet je spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, pľúcnych porúch a iných nežiaducich účinkov“. Žiaci základných škôl predstavujú veľmi rizikovú skupinu. Sú ovplyvniteľní svojimi rovesníkmi, ale aj dílermi. Je dôležité sa o tejto téme otvorene rozprávať s našimi deťmi, preto ak chcete o téme e-cigariet a fajčenia vedieť viac, preštudujte si, napríklad, tieto zdroje: 

            https://bit.ly/3Qrq7AA 

            https://bit.ly/3Q5Jy08 

            https://bit.ly/46Y8f5s 

          • NIVAM súťaž EDJ

          • Žiaci deviateho ročníka sa v rámci domácej úlohy k Európskemu dňu jazykov zapojili do súťaže, ktorú organizuje portál NIVAM, a tak vytvorili logo na tričko, ktoré bude reprezentovať EDJ v roku 2024. O výsledkoch súťaže vás budeme určite informovať.