• Exkurzia v ZASTROVE

          • 31.01.2024 sa žiaci 9A a 9B zúčastnili exkurzie v podniku ZASTROVA a.s. v Spišskej Starej Vsi. Výkonný  riaditeľ Ing. Marek Výrostek, PhD. nás privítal, porozprával nám o histórii podniku od jeho vzniku po súčasnosť. Zhodnotil prácu, ktorá sa v podniku vykonáva aj jej vylepšenia pomocou zaujímavých strojov a zariadení. Priblížil žiakom realizáciu duálneho vzdelávania cez prácu v podniku. Po prezentácii sa žiakom predstavili p. riaditeľ a žiaci zo SOU technickej v Starej Ľubovni. Dozvedeli sme sa zaujímavosti o škole, odboroch, ktoré je možné na tejto škole študovať, o mimoškolských aktivitách a na záver nás potešili kultúrnym programom. Po teoretickej časti sme za sprievodu p. M. Výrosteka prešli jednotlivými výrobnými halami, kde sa žiaci priamo oboznámili so zaujímavými, drahými, ale výkonnými strojmi. Môžeme len dúfať, že končiaci žiaci aj na podnet tejto exkurzie poriadne porozmýšľajú nad voľbou povolania, svojimi schopnosťami, prioritami a podmienkami v rodine.

          • Fašiangový karneval

          • Prvý polrok sme ukončili veselo. Dnešný karnevalový deň plný hudby, tanca a hier sme si naozaj užili. Krásne vyzdobená telocvičňa sa zaplnila maskami od výmyslu sveta. Programom nás sprevádzali staršie žiačky tanečného odboru, nadšene sme privítali maskota z rozprávky Mimoni. Veľkému Mimoňovi sa postupne predstavili jednotlivé triedy so svojimi maskami.Karneval sa niesol v duchu: "Každá maska je jedinečná". V tomto roku sme masky jednotlivo nevyhodnocovali, všetkým nám išlo o spoločne strávené kreatívne a veselé dopoludnie. Všetci žiaci boli za masku odmenení drobnou sladkosťou.

          • Poplatok v ŠJ pri ZŠ

          • Vážení rodičia,

            v súvislosti s aktuálne prijatým VZN č. 10/2023 o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v spojenej škole sa mení s platnosťou od 1.1.2024 výška režijných nákladov na jedno odobraté jedlo. Žiaci ZŠ, keď sa zúčastnia na vyučovaní, majú nárok na stravu zadarmo, teda z dotácie štátu. Ak žiak chce odobrať stravu počas choroby alebo sa neodhlási  z obeda a obed neodoberie, v súlade so smernicou o stravovaní musí zapaltiť celý poplatok za stravu spolu s réžiou. Od 1.1.2024 tento ppollatok pre žiakov 1. stupňa ZŠ je 2,00€, pre žiakov 2. stupňa ZŠ  2,20€  a pre gymnazistov 2,40€.   Podrobný rozpis je v platnom VZN.

          • Slovenskí vysťahovalci

          • Tesne pred Vianocami dostala aj naša škola milý vianočný darček.

            Občianske združenie Global Slovakia sa snaží zviditeľňovať Slovensko vo svete. Založili ho dve vedkyne Zuzana Palovic a Gabriela Beregházyová v roku 2017. Tieto ženy sa snažia zviditeľňovať Slovensko, jeho zvyky, kultúru a tradície i prostredníctvom knižných publikácií. Najnovšie vydali knihu o slovenských vysťahovalcoch do Ameriky.

            V knihe uvádzajú krátko dejiny slovenského vysťahovalectva, jeho príčiny, život Slovákov v novej neznámej krajine. Približujú historickú úlohu amerických Slovákov pri vzniku Československej republiky v roku 1918.

            Kniha ponúka aj 17 autentických príbehov slovenských vysťahovalcov, ktorých potomkovia dodnes žijú v Spojených štátoch, niektorí sú to významní vedci, výskumníci, no zároveň hľadajú svoje slovenské korene a hrdo sa k nim hlásia.

            O sprostredkovanie desiatich kusov tohto titulu sa pričinila Katarina Tatko, Američanka, ktorá má tiež slovenské korene, jej babka pochádzala z neďalekej Niedzice, bola dcérou kováča a tiež odišla za lepším životom do Ameriky ešte pred 1. svetovou vojnou.

            Pani Katarina Tatko sa hrdo hlási k Slovensku, k Zamaguriu, niekoľkokrát navštívila náš kraj, naposledy aj v lete tohto roku.

            I keď už prekročila osemdesiatku, vyvíja aktivity v oblasti Slovákov žijúcich v zahraničí a ich kontaktov s krajanmi tu na Slovensku. Aby aj súčasná generácia mladých ľudí mohla nazrieť do skutočných osudov svojich predkov, venovala našej škole, žiakom tieto publikácie. Ďakujeme.

          • Zmena v poplatkoch

          • Vážení rodičia,

            od 1.1.2024 je v platnosti Všeobecne záväzné nariadenie č. 10/2023 mesta Spišská Stará Ves o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v spojenej škole, ktorým sa menili niektoré poplatky, (viď nižšie znenie paragrafov). V prípade, že ste už uhradili poplatok za dieťa na celý školský rok, prosím o doplnenie, dorovnanie do výšky poplatku. Ďakujeme.

                    § 3

            Príspevok za pobyt dieťaťa v materskej škole

            1. Za pobyt dieťaťa v materskej škole prispieva zákonný zástupca na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy mesačne na jedno dieťa sumou 20,-- €.

            2. Príspevok za dieťa, ktorého zákonný zástupca predloží riaditeľke školy doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu, bude od príspevku oslobodené.

            3. Príspevok podľa odseku 1 a 2 uhrádza zákonný zástupca dieťaťa do 23. dňa kalendárneho mesiaca na nasledujúci kalendárny mesiac v hotovosti do pokladne školy.

            4. Príspevok sa neuhrádza za dieťa:

            a) ktoré má jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky,

            b) ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu.

            5. Príspevok na základe rozhodnutia zriaďovateľa sa neuhrádza za dieťa, ktoré:

            a) má preukázateľným spôsobom prerušenú dochádzku do materskej školy na viac ako 90 po sebe nasledujúcich kalendárnych dní z dôvodu choroby (po predložení lekárskeho potvrdenia) alebo z vážnych rodinných dôvodov. V týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť príspevku,

            b) ktoré nedochádzalo do materskej školy v čase školských prázdnin alebo bola prerušená prevádzka materskej školy rozhodnutím zriaďovateľa alebo z iných závažných dôvodov.

             

                  § 4

            Príspevok na činnosť školského klubu detí

            1. Na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí prispieva zákonný zástupca žiaka mesačne sumou 10,-- €.

            2. Príspevok podľa odseku 1 uhrádza zákonný zástupca dieťaťa do 15. dňa príslušného kalendárneho mesiaca v hotovosti do pokladne školy.