• Prijatie deviatakov u primátora mesta Spišská Stará Ves

          • Dňa 27.06.2024 prijal primátor mesta Ing. Ján Kurňava v obradnej sieni kultúrneho domu deviatakov spolu s riaditeľkou Mgr. Annou Kromkovou, zástupkyňou riaditeľky pre ZŠ Mgr. Máriou Rakovou a triednymi učiteľkami Mgr. Ľudmilou Harabinovou a Ing. Annou Mikulovou. Vo svojom príhovore im poďakoval za reprezentáciu školy ako aj mesta. Poprial im veľa šťastia a úspechov v ďalšom pôsobení na stredných školách aj v osobnom živote. Odovzdal im poukaz s perom a všetci sa podpísali do pamätnej knihy. Osobitné ocenenie za vynikajúce študijné výsledky počas celej školskej dochádzky odovzdal Emme Marhefkovej. V školskom roku 2023/24 opustilo lavice deviateho ročníka 31 žiakov.

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • Každý školský rok v našej škole prebieha zber starého papiera. Tento rok sa všetkým žiakom podarilo spolu vyzbierať 7 865 kg papiera, čo je o 965 kg menej ako bolo na konci minulého školského roku. Na prvom mieste sa umiestnil Samuel Slezák s množstvom 1 979 kg papiera. Druhé miesto obsadila Tereza Kováčiková s množstvom 923,5 kg papiera. Na treťom mieste sa umiestnil Patrik Kromka s množstvom 837,5 kg papiera. Prvé tri miesta budú odmenené na školskej akadémii. Každému žiakovi, ktorý sa zapojil do zberu papiera a prispel k ochrane prírody, ďakujeme.

          • Boli sme pri krúžkovaní bocianích mláďat

          • 18. jún bol pre nás výnimočný. Vďaka pozvaniu pracovníkov Pieninského národného parku, mohli tretiaci spolu so štvrtákmi vidieť to, čo ešte nevideli. V týchto dňoch prebiehalo krúžkovanie bocianích mláďat. Údaje odčítané z krúžkov na nohách nám napomáhajú poznať životný osud označených jedincov, ich vek, vernosť k hniezdu, k partnerovi a tiež, ktorá veková kategória sa najväčšou mierou podieľa na reprodukcii. Súčasťou návštevy hniezd je odstraňovanie nevhodného hniezdneho materiálu (plasty, igelity, handry, špagáty) a prípadné spätné vkladanie vypadnutých mláďat doteraz chovaných v rehabilitačných staniciach. Štyrom mláďatám vybrali žiaci mená a čo to povedali aj do televíznej kamery. Bocianím mláďatám prajeme nech sa im v Spišskej Starej Vsi dobre lieta.

          • Prvácky školský výlet

          • Pomaličky sa nám školský rok chýli ku koncu a tak sa aj naši prváci dočkali svojho prvého školského výletu. Náš kraj láka veľké množstvo turistov a tak sme sa aj my vybrali na výlet do blízkeho Červeného Kláštora. Navštívili sme múzeum kde sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých vecí z dejín Červeného Kláštora. Žiaci mali možnosť dotknúť sa vystaveného rúcha, obzrieť si bylinkovú záhradu, skromné príbytky mníchov, či sami viesť prezentáciu o ich denných aktivitách. Nakoniec sme si vypočuli rôzne verzie legendy o lietajúcom Cypriánovi. Po ukončení prehliadky sme sa vybrali na prechádzku kde sme mali možnosť vidieť a obdivovať okolitú prírodu, rezbárske práce, plte a rafty plaviace sa po rieke Dunajec.

          • Druháci na výlete

          • 10. jún 2024 bol mimoriadne zamračený a upršaný. Výlet mali druháci naplánovaný, neostávalo nič iné, len dúfať, že sa počasie umúdri. Neumúdrilo. Cesta autobusom do skanzenu v Starej Ľubovni ubehla rýchlo. Ešteže skanzen sú chalúpky našich predkov a tie majú strechu. Skanzen svojimi domčekmi približuje život na tradičnej dedine na hornom Spiši a Šariši, v regióne, kde po stáročia spoločne žili Rusíni, Gorali, Nemci, Židia a Rómovia. Dominantou skanzenu je drevený gréckokatolícky chrám zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi postavený v roku 1833. V skanzene sa nachádza 32 obytných a hospodárskych stavieb. Po jeho prehliadke sa druháci vybrali na hrad, kľukatou cestou necestou, medzi kvapkami jemného, no neustáleho dažďa. Zoznámili sa s históriou hradu, postaveného na prelome 13. a 14. storočia, hľadali indície, videli repliky poľských korunovačných klenotov, ktoré boli počas švédsko-poľskej vojny v rokoch 1655 – 1661 na hrade ukryté. Nakoniec videli úúúplne zblízka dravce a sokoliara. Odmenou za námahu boli nákupy suvenírov na aj pod hradom a za tónov niekoľkých známych piesní návrat do školy.

          • Školský výlet v Košiciach

          • Dňa 4. júna 2024 sa žiaci 7.A, 7.B a 9.A vybrali do Košíc na školský výlet. Po ťažkom ráne - veď o 6:00 byť pred školou je mimoriadny výkon a upršanej ceste sme dorazili do cieľa – letecké múzeum pri medzinárodnom letisku.

            Pán sprievodca nám pripomenul nášho rodáka – mnícha Cypriána, ktorého repliku lietacieho stroja sme tam videli a potom nás previedol poslednými dvomi storočiami v leteckej doprave. Prvý prelet z Francúzska do Anglicka bol o odvahe, veď preletieť 30 km bol vtedy rekord nad rekordy. Niektorí si možno aj pamätajú meno človeka, ktorý to dokázal a dostal za tento skutok kráľovskú odmenu, ostatní si to môžu vygúgliť.

            Vďaka iniciatíve bývalého prezidenta ( pôvodom Košičana ) sa do múzea dostali darom stíhačky zo Švédska, Talianska a iných štátov. Ďalšia zastávka bol Dóm svätej Alžbety, jeden z dvoch dómov na Slovensku. V podzemí v hrobke sú pochovaní dvaja významní kňazi – Jozef kardinál Tomko a košický arcibiskup Alojz Tkáč, ktorí nás opustili v priebehu posledných dvoch rokov.

            Po pauze venovanej obedu a občerstveniu (a nákupom) v blízkom nákupnom centre sme sa na záver pobrali do ZOO. Krásne nám pózoval páv, surikaty, levicu aj tučniakov sme si tiež odfotili. Plní zážitkov sme ani nezbadali, ako nám ubehla cesta naspäť.

          • Svrab

          • Vážení rodičia,

            v našej škole (ZŠ aj MŠ) sa vyskytlo infekčné ochorenie - svrab.

            Prosíme Vás, aby ste si všímali  prejavy vyrážky a svrbenia kože u Vašich detí a pri ich výskyte navštívili pediatra, ktorý posúdi, či ide o toto ochorenie. V prípade prejavu tejto choroby, prosíme, bezodkladne informujte o tom  triednych učiteľov a zároveň nechajte  v domácej izolácii všetky deti. Ďakujeme.