• Mikulášsky florbalový turnaj

          • Aj tento rok sa nám potvrdilo, že prijať medzi florbalové tímy tvorené z gymnazistov a absolventov i  chlapcov zo základnej školy, bola veľmi dobrá voľba. Najmladší vstupovali do turnaja suverénne, s tými najvyššími ambíciami. Nečudo, veď chceli obhájiť prekvapivé, ale jasné a zaslúžené minuloročné prvenstvo! Hneď v prvom zápase ale narazili na ambicióznych absolventov, ktorí aj napriek svojim zdravotným hendikepom v podobe  bedrového kĺbu súceho na výmenu, kolena pred operáciou, či poškodenej platničky dokázali, že muž - športovec bude prahnúť po víťazstve, pokiaľ bude živý... Najstarší, všetci v obdivuhodnej forme, uštedrili výberu ZŠ hneď v úvodnom zápase prvú prehru. Tí sa rýchlo vrátili späť a v zápase proti starším gymnazistom si všetko vynahradili. Šanca na celkové víťazstvo tak žila v hlavách a na hokejkách troch zo štyroch zúčastnených tímov. Celkové poradie teda určilo až skóre všetkých odohratých zápasov. Znova prekvapivo, ale rovnako zaslúžene si prvenstvo tentokrát po skvelom výkone vybojovali mladší gymnazisti, zo striebra sa, veríme, doteraz tešia absolventi a bronzové medaily zdobia police v izbách chlapcov zo ZŠ. Mimo bedne so cťou skončili starší gymnazisti. Najlepším strelcom turnaja sa s ôsmimi gólmi stal Matúš Mačutek z II.G a najlepším brankárom jeho spolužiak Simon Matlák.

            Za medaily a minitrofeje pre najlepších strelcov každého tímu ďakujeme Mestu Spišská Stará Ves. O sladké občerstvenie sa postaralo Rodičovské združenie pri základnej škole a gymnáziu. Na dodržiavanie pravidiel a krotenie emócii dohliadali Lukáš Potanecký a Martin Markovič. Všetkým srdečne ďakujeme.

            Pevne veríme, že turnaj, kde vekový rozdiel medzi najmladším a najstarším hráčom bol vyše štyridsať rokov a napriek tomu  si boli všetci kondične a výkonnostne rovní, sa stane peknou tradíciou... Lebo šport je obrovský fenomén... Fenomén, kde  pocitu únavy a bolesti vládne pocit radosti a nadšenia! Fenomén, kde víťazmi sú i porazení a kde si všetci zaslúžia uznanie a obdiv za predvedený výkon...  Nech túto radosť a nadšenie v zdraví zdieľame aj počas celého budúceho roka! 

            POŽEHNANÉ VIANOCE VŠETKÝM!

          • Pytagoriáda

          • Dňa 12.12. a 13.12.2023 sa uskutočnilo Školské kolo Pytagoriády pre 3. – 8. ročník. Súťaže sa zúčastnilo 69 žiakov z nich 23 boli úspešní riešitelia. Žiaci dostali 15 príkladov, ktoré mali vyriešiť za 60 minút. Úspešným riešiteľom školského kola sa mohol stať každý žiak, ktorý z 15 zadaných príkladov vyriešil aspoň 10 správne. Vtedy sa mu mohli pripísať aj body za usporený čas ak odovzdal prácu pred ukončeným limitom.

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme. Dúfame, že budú pozvaní na okresné kolo.

            Môžeme iba dúfať, že malí aj veľkí nadšenci matematiky budú v súťažiach pokračovať aj v nasledujúcom ročníku.

          • Matematické všeličo

          • Dňa 14. decembra 2023 sa po objektívnej pauze uskutočnilo Matematické všeličo.

            V jednej skupine si zmerali sily piataci so šiestakmi, v druhej siedmaci s ôsmakmi. Výpočty sa striedali so vzorcami, zlomky a postupnosti dali zabrať, doplňovačky čísel a premeny jednotiek zaparili hlavy, ťažko sa zisťovali počty útvarov a rozpamätať si vzorce bol niekedy nadľudský výkon. Zmiešané družstvá preukazovali svoje vedomosti, poradie sa menilo každou otázkou, napätie sa dalo krájať.

            Ďakujeme za účasť všetkým, snaha sa zlepšovať bola u každého, víťazstvo ale mohol dosiahnuť len jeden tím v každej kategórii.

            V časti pre piatakov a šiestakov zvíťazilo zmiešané družstvo Matúš Kočinský(6.A), Natália Jabrocká(5.B), u starších Chiara Čarnogurská(8.B) s Dominikou Mateičkovou(7.A).

            Verím, že sa ešte pri tejto pútavej súťaži uvidíme.

          • Spoločné vianočné čítanie

          • „Spoločne si hviezdu priať, spolu v dobrom sa zísť. Priateľstvo si v dlani hriať, spolu zo školy ísť....“ sú slová jednej známej piesne. A v tomto duchu naši štvrtáci v knižnici privítali svojich hostí a mladších spolužiakov prvákov, aby im prečítali krásne vianočné príbehy. Svedomito si vybrali a pripravili texty. Čítali sme o zvieratkách, vianočných darčekoch i o putovaní svätej rodiny do Betlehema. Ako sa na Vianoce a nový rok patrí, nemohli chýbať ani vinše a srdečné želania. A našiel sa i malý darček..... počas krátkej chvíle, čo sme spolu strávili, sa určite slová piesne naplnili. A veríme, že si naši prváci domov odniesli kúsok Vianoc.

          • Školské kolo OAJ

          • Školské kolo OAJ sa na našej škole uskutočnilo 27.11.2023. V kategórii 1A súťažilo v školskom predkole 18 žiakov. Do výberu školy sa dostala trojica súťažiacich. Najlepším riešiteľom sa stal Michal Kušnirák (61/70b), ktorý postupuje na okresné kolo. Prvou náhradníčkou je Andrea Križanová (54/70b). V kategórii 1B súťažilo v predkole 8 žiakov. Z trojice najlepších na okresné kolo postupuje Daniel Poláček (64/70b). Prvou náhradníčkou je Tereza Kováčiková (49/70b). Blahoželáme.

          • Sviatok sv. Mikuláša a Kopec lásky

          • Kopec lásky

            Veľmi pekne ďakujeme všetkým darcom, ktorí sa zapojili do výzvy „Kopec lásky“. Na sviatok svätého Mikuláša sme všetky dary odniesli do DSS Jasoň. Spolu s klientmi a pracovníkmi domova sme si aj zaspievali a strávili sme s nimi príjemné chvíle. Ďakujeme im, že prijali našu návštevu a veríme, že sme ich aspoň trošku potešili.

            Sviatok sv. Mikuláša

            Navštívil nás Mikuláš! Veľmi sme sa potešili. Prišiel aj s pomocníkmi anjelmi, aj čerti boli, no držali sa trošku ďalej od neho. Veď je svätý! Priniesol nám radosť, dobrú náladu, spestril nám dnešný deň a cez našich rodičov a triednych učiteľov nám podaroval darčeky. Ďakujeme!

          • Deviataci na burze informácií stredných škôl

          • V priestoroch Strednej odbornej školy agropotravinárskej a technickej, Kušnierska brána 349/2, Kežmarok sa dňa 29.11.2023 konala Burza informácií stredných škôl. Organizátorom Burzy informácií stredných škôl bol Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Kežmarok v spolupráci s Centrom poradenstva a prevencie v Kežmarku a Strednou odbornou školou agropotravinárskou a technickou v Kežmarku. Cieľom podujatia bolo poskytnúť žiakom základných škôl, ich rodičom, výchovným poradcom a širokej verejnosti informácie o vybraných stredných školách a ich študijných odboroch. Možnosť prezentovať svoje študijné odbory využilo 20 stredných škôl z okresu Kežmarok, Poprad, Spišská Nová Ves a Levoča. Stredné školy propagovali svoje odbory a ich zameranie na vysokej úrovni, mali pripravené kvalitné materiály obsahujúce konkrétne údaje o jednotlivých študijných odboroch vrátane profilu absolventa o jeho možnom uplatnení na trhu práce. Súčasťou podujatia boli aj zamestnávatelia, ktorí poskytli žiakom informácie o výhodách duálneho vzdelávania. Burzu informácií navštívilo viac ako 750 žiakov končiacich ročníkov základných škôl.Uvedené podujatie otvorila príhovorom riaditeľka odboru služieb zamestnanosti, Ing. Zlatica Čubanová, ktorá privítala všetkých prítomných a vyjadrila cieľ aktivity. Burza informácií bola realizovaná so zámerom nasmerovať žiakov pri dôležitom rozhodnutí - výbere strednej školy a zosúladeniu ponuky a dopytu na trhu práce. Pre budúce povolanie žiakov je práve tento výber strednej školy veľmi dôležitý. Súčasťou aktivity bolo stretnutie vedenia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku s riaditeľmi, resp. zástupcami stredných škôl. Potešením je kladné hodnotenie podujatia návštevníkmi burzy informácií, ako aj tých, ktorí sa podieľali na príprave a priebehu konania.

          • Dejepisná olympiáda – školské kolo

          • 5.12.2023 sme v našej škole zorganizovali dejepisnú olympiádu, ktorej sa v tomto šk. roku zúčastnilo rekordne veľa žiakov – rovných 20. Vo svojich kategóriách súťažili žiaci 6., 7., 8. a 9. ročníka. Z každej kategórie postúpili prví dvaja žiaci, všetci ktorí dosiahli 60 a viac bodov zo 100 sú úspešnými riešiteľmi.

            V tomto roku sa žiaci potrápili učivom z tematického okruhu z učebnice, s dejinami niekoľkých slovenských hradov a trochu sme sa pýtali aj na históriu a osobnosti z nášho regiónu.

            Na okresnom kole v Kežmarku, ktoré sa uskutoční 5.2.2024 nás teda budú reprezentovať títo žiaci: v kategórii C: Tomáš Vnenčák (9.A), Timea Klimeková (9.B), v kategórii D: Ema Urbaňáková (8.A), Adriána Pješčáková (8.A), v kategórii E: Dominika Mateičková (7.A), Michal Kušnirák (7.A) a v kategórii F: Marco Horník (6.B), Krišpín Magyar (6.A).

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a postupujúcim želáme veľa úspechov v okresnom kole.

          • "Olejko chráni prírodu"

          • Naša škola sa zapojila do projektu "Olejko chráni prírodu". Pod prístreškom  pri ZŠ na Štúrovaj ulici je umiestnený kontajner, zberná nádoba na zber použitých olejov a tukov. Tie treba vkladať do nádoby v dobre uzavretých plastových fľašiach.  Verím, že odovzdávaním oleja do zberu  pomôžeme prírode.