• Otvorenie školského roka

          • Daniel Hevier: Škola pre našu budúcnosť

            Zomknime sa všetci spolu

            tí čo máme toho dosť.

            Chceme inú lepšiu školu

            tú školu pre budúcnosť.

             

            My sa chceme veľa učiť

            je v nás veľká zvedavosť.

            Máme túžbu vedieť v srdci

            a snov máme viac než dosť...

            Otvorenie školského roka 2024/2025 sme začali sv. omšou, ktorú celebroval dekan Mgr. Cyril Hamrák. Vo sv. omši sme prosili o dary Ducha Svätého. Báseň Škola pre našu budúcnosť nám krásne zarecitovala žiačka 4.B Olívia Čekovská. Slávnostným príhovorom žiakov, rodičov a pedagógov privítala riaditeľka školy Mgr. Anna Kromková. Popriala všetkým veľkú zvedavosť a túžbu v srdci veľa sa naučiť.

          • Oznam

          • Vážení rodičia, dovoľte pripomenúť Vám, že aj napriek tomu, že ste koncom školského roka vypisovali Žiadosť o dotáciu na stravu, je potrebné dieťa na stravu prihlásiť prostredníctvom edupage v časti Žiadosti/Vyhlásenia. Prosíme záujemcov o stravovanie prihlásiť do konca tohto týždňa. Prváci sa na stravu prihlásia v prvý školský deň. Ďakujeme.

          • Otvorenie školského roka

          • Milí žiaci, vážení rodičia!

            Školský rok 2024/25 sa začína 2.9.2024. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v kultúrnom dome o 9:00. Po slávnostnom otvorení sa žiaci presunú do budovy základnej školy spolu s triednymi učiteľmi. V prvý deň školského roka je potrebné si doniesť prezuvky. 

            • O 8:00 v  Kostole Nanebovzatia Panny Márie bude slúžená svätá omša za žiakov a učiteľov.
            • Školská jedáleň varí od 3.9.2024.
            • Na stravu sa treba prihlásiť prostredníctvom edupage (v časti Žiadosti/Vyhlásenia). 
            • Školský klub detí bude v prevádzke tiež od utorka 3.9.2024.
            • Žiaci 2. - 9. ročníka dostanú učebnice 3.9.2024.
          • Projekt Regionálnou výchovou a tradíciami k budúcnosti ukončený

          •  

            V januári 2024 sme začali realizovať aktivity z projektu Regionálnou výchovou  a tradíciami k budúcnosti. Finančné prostriedky vo výške 2500€ sme získali pre žiakov ZŠ z Ekofond-u SPP, z grantového  programu Regióny 2023/2024, za účelom podpory vzdelávania. Cieľovou skupinou boli žiaci navštevujúci náš folklórny súbor. Chceli sme doplniť a renovovať krojové vybavenie pre súbor, ale taktiež pripraviť textový materiál pre žiakov a podporiť ich v reprezentácii našej školy a mesta na folklórnych prehliadkach.

            Realizácia projektu bola od januára 2024 do konca júla 2024. V rámci toho sme zakúpili materiál na doplnenie súčastí krojov, na doplnenie krojov, lebo našťastie záujem o folklór stále rastie  a počet žiakov sa zvyšuje. Taktiež sme spracovali textovú príručku s goralskými piesňami „Ľečol ftosek popod ľosek...“ a žiaci nás úspešne reprezentovali na folklórnych prehliadkach.

            V rámci svojej činnosti žiaci vystúpili aj s programom Traja králi, zahrali si aj v zimnej rozprávke, taktiež reprezentovali školu na Slávikovi Slovenska.

            Ukončením projektu nekončí naša činnosť, žiaci budú pokračovať tak v zdokonaľovaní sa v goralčine, na ktorej je postavená činnosť súboru, tak sa budú zdokonaľovať v tanečných kreáciách a naďalej reprezentovať školu, mesto, región.

            Ďakujeme Ekofond-u SPP za finančnú pomoc.

             

          • Voľné pracovné miesto

          • Vedúca školských jedální v ZŠ a MŠ

            Úväzok: 100%  Dátum nástupu: 15.8.2024

            Požiadavky: Vzdelanie - úplné stredné odborné vzdelanie alebo úplné stredné všeobecné vzdelanie. Potrebné osvedčenie o odbornej spôsobilosti - výroba manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov.Žiadosti posielať do 31.7.2024 poštou, osobne alebo emailom: riaditelka231@spojenassv.sk.

          • Vyhodnotenie matematickej súťaže Klokan 2024

          • Po náročnej súťaži, v ktorej si 61 žiakov našej školy potrápilo hlavy, sme sa dočkali vyhodnotenia.

            Ďakujem dvadsiatim šiestim prvákom, jedenástim druhákom, dvanástim tretiakom, štyrom štvrtákom, štyrom piatakom aj šiestakom.

            Vyzdvihneme troch prvákov s najvyšším percentilom  – Adela Mareková 83,4 %, Zuzana Výrosteková 83, 6%, Amia Kurňavová 85,8 % a štyroch tretiakov – Natália Babiarová 87,5 %, Ela Kronová 83,7 %, Ema Mačuteková 83,7 % a najlepší výsledok z celej školy dosiahol Matej Rušin – 98,6 % jeho rovesníkov z celého Slovenska predbehnúť je výkon hodný pochvaly.

            Prajeme všetkým súťažiacim veľa chuti do matematiky aj v ďalšom školskom roku.

          • Zážitkové učenie v 3. ročníku

          • Hoci sa už dni do konca školského roka dali zrátať len na jednej ruke, naši tretiaci ešte absolvovali opakovanie prírodovedy formou zážitkového učenia v prírode. Spolu s pracovníkmi Pienap-u boli krúžkovať naše spevavce. Ako sa hovorí radšej raz vidieť, ako stokrát počuť, sa osvedčilo aj v tomto prípade. Žiaci videli v priamom prenose zapisovanie, váženie aj meranie odchytených vtáčikov a následne ich oni sami vypúšťali späť do voľnej prírody. Vyskúšali si určovanie rastlín a živočíchov v atlase a zahrali sa aj bez hračiek, pretože s fantáziou sa v prírode vieme pekne zabaviť. Ďakujeme za zážitok a tešíme sa nabudúce.

          • Prijatie deviatakov u primátora mesta Spišská Stará Ves

          • Dňa 27.06.2024 prijal primátor mesta Ing. Ján Kurňava v obradnej sieni kultúrneho domu deviatakov spolu s riaditeľkou Mgr. Annou Kromkovou, zástupkyňou riaditeľky pre ZŠ Mgr. Máriou Rakovou a triednymi učiteľkami Mgr. Ľudmilou Harabinovou a Ing. Annou Mikulovou. Vo svojom príhovore im poďakoval za reprezentáciu školy ako aj mesta. Poprial im veľa šťastia a úspechov v ďalšom pôsobení na stredných školách aj v osobnom živote. Odovzdal im poukaz s perom a všetci sa podpísali do pamätnej knihy. Osobitné ocenenie za vynikajúce študijné výsledky počas celej školskej dochádzky odovzdal Emme Marhefkovej. V školskom roku 2023/24 opustilo lavice deviateho ročníka 31 žiakov.

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • Každý školský rok v našej škole prebieha zber starého papiera. Tento rok sa všetkým žiakom podarilo spolu vyzbierať 7 865 kg papiera, čo je o 965 kg menej ako bolo na konci minulého školského roku. Na prvom mieste sa umiestnil Samuel Slezák s množstvom 1 979 kg papiera. Druhé miesto obsadila Tereza Kováčiková s množstvom 923,5 kg papiera. Na treťom mieste sa umiestnil Patrik Kromka s množstvom 837,5 kg papiera. Prvé tri miesta budú odmenené na školskej akadémii. Každému žiakovi, ktorý sa zapojil do zberu papiera a prispel k ochrane prírody, ďakujeme.

          • Boli sme pri krúžkovaní bocianích mláďat

          • 18. jún bol pre nás výnimočný. Vďaka pozvaniu pracovníkov Pieninského národného parku, mohli tretiaci spolu so štvrtákmi vidieť to, čo ešte nevideli. V týchto dňoch prebiehalo krúžkovanie bocianích mláďat. Údaje odčítané z krúžkov na nohách nám napomáhajú poznať životný osud označených jedincov, ich vek, vernosť k hniezdu, k partnerovi a tiež, ktorá veková kategória sa najväčšou mierou podieľa na reprodukcii. Súčasťou návštevy hniezd je odstraňovanie nevhodného hniezdneho materiálu (plasty, igelity, handry, špagáty) a prípadné spätné vkladanie vypadnutých mláďat doteraz chovaných v rehabilitačných staniciach. Štyrom mláďatám vybrali žiaci mená a čo to povedali aj do televíznej kamery. Bocianím mláďatám prajeme nech sa im v Spišskej Starej Vsi dobre lieta.

          • Prvácky školský výlet

          • Pomaličky sa nám školský rok chýli ku koncu a tak sa aj naši prváci dočkali svojho prvého školského výletu. Náš kraj láka veľké množstvo turistov a tak sme sa aj my vybrali na výlet do blízkeho Červeného Kláštora. Navštívili sme múzeum kde sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých vecí z dejín Červeného Kláštora. Žiaci mali možnosť dotknúť sa vystaveného rúcha, obzrieť si bylinkovú záhradu, skromné príbytky mníchov, či sami viesť prezentáciu o ich denných aktivitách. Nakoniec sme si vypočuli rôzne verzie legendy o lietajúcom Cypriánovi. Po ukončení prehliadky sme sa vybrali na prechádzku kde sme mali možnosť vidieť a obdivovať okolitú prírodu, rezbárske práce, plte a rafty plaviace sa po rieke Dunajec.

          • Druháci na výlete

          • 10. jún 2024 bol mimoriadne zamračený a upršaný. Výlet mali druháci naplánovaný, neostávalo nič iné, len dúfať, že sa počasie umúdri. Neumúdrilo. Cesta autobusom do skanzenu v Starej Ľubovni ubehla rýchlo. Ešteže skanzen sú chalúpky našich predkov a tie majú strechu. Skanzen svojimi domčekmi približuje život na tradičnej dedine na hornom Spiši a Šariši, v regióne, kde po stáročia spoločne žili Rusíni, Gorali, Nemci, Židia a Rómovia. Dominantou skanzenu je drevený gréckokatolícky chrám zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi postavený v roku 1833. V skanzene sa nachádza 32 obytných a hospodárskych stavieb. Po jeho prehliadke sa druháci vybrali na hrad, kľukatou cestou necestou, medzi kvapkami jemného, no neustáleho dažďa. Zoznámili sa s históriou hradu, postaveného na prelome 13. a 14. storočia, hľadali indície, videli repliky poľských korunovačných klenotov, ktoré boli počas švédsko-poľskej vojny v rokoch 1655 – 1661 na hrade ukryté. Nakoniec videli úúúplne zblízka dravce a sokoliara. Odmenou za námahu boli nákupy suvenírov na aj pod hradom a za tónov niekoľkých známych piesní návrat do školy.

          • Školský výlet v Košiciach

          • Dňa 4. júna 2024 sa žiaci 7.A, 7.B a 9.A vybrali do Košíc na školský výlet. Po ťažkom ráne - veď o 6:00 byť pred školou je mimoriadny výkon a upršanej ceste sme dorazili do cieľa – letecké múzeum pri medzinárodnom letisku.

            Pán sprievodca nám pripomenul nášho rodáka – mnícha Cypriána, ktorého repliku lietacieho stroja sme tam videli a potom nás previedol poslednými dvomi storočiami v leteckej doprave. Prvý prelet z Francúzska do Anglicka bol o odvahe, veď preletieť 30 km bol vtedy rekord nad rekordy. Niektorí si možno aj pamätajú meno človeka, ktorý to dokázal a dostal za tento skutok kráľovskú odmenu, ostatní si to môžu vygúgliť.

            Vďaka iniciatíve bývalého prezidenta ( pôvodom Košičana ) sa do múzea dostali darom stíhačky zo Švédska, Talianska a iných štátov. Ďalšia zastávka bol Dóm svätej Alžbety, jeden z dvoch dómov na Slovensku. V podzemí v hrobke sú pochovaní dvaja významní kňazi – Jozef kardinál Tomko a košický arcibiskup Alojz Tkáč, ktorí nás opustili v priebehu posledných dvoch rokov.

            Po pauze venovanej obedu a občerstveniu (a nákupom) v blízkom nákupnom centre sme sa na záver pobrali do ZOO. Krásne nám pózoval páv, surikaty, levicu aj tučniakov sme si tiež odfotili. Plní zážitkov sme ani nezbadali, ako nám ubehla cesta naspäť.

          • Svrab

          • Vážení rodičia,

            v našej škole (ZŠ aj MŠ) sa vyskytlo infekčné ochorenie - svrab.

            Prosíme Vás, aby ste si všímali  prejavy vyrážky a svrbenia kože u Vašich detí a pri ich výskyte navštívili pediatra, ktorý posúdi, či ide o toto ochorenie. V prípade prejavu tejto choroby, prosíme, bezodkladne informujte o tom  triednych učiteľov a zároveň nechajte  v domácej izolácii všetky deti. Ďakujeme. 

             

          • Školský výlet do Bardejova

          • 31.5.2024 sa naši žiaci zúčastnili školského výletu do malebného mesta Bardejov. Ráno sme prišli do centra mesta, kde nás čakali zaujímavé atrakcie. Najprv sme navštívili Prírodopisné múzeum, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí o faune a flóre regiónu. Žiaci boli nadšení, keď videli vzácne exempláre vtákov a rastlín. Urobili sme si prechádzku do Skanzenu, kde sme obdivovali historické drevené domy, stodoly a iné stavby. Po návšteve skanzenu sme sa presunuli do Národopisného múzea, kde sme sa dozvedeli o histórii Bardejovských kúpeľov, tradičných remeslách a dobovej kultúre. Bolo to ako cesta do minulosti! Celý výlet bol vzdelávací, zábavný a nezabudnuteľný. Tešíme sa na ďalšie takéto skvelé zážitky!

          • Medzinárodný deň detí

          • Sviatok všetkých detí sme oslávili rôzne a zároveň príjemne. S Tomášom Kučerom, sa zoznámili žiaci 1. stupňa, ktorý ich zábavnou formou uviedol do tajov prírody a naši skvelí herci z LDO im zahrali dve rozprávky. Žiaci ôsmeho ročníka sa ocitli v novuzrodenom Múzeu v Červenom Kláštore. Vynovená expozícia im pomohla lepšie spoznať život kamaldulských a kartuziánskych mníchov. Prechádzku obcou pozdĺž rieky Dunajec si spojili s opakovaním pravidiel cestnej premávky. Ostatní žiaci nelenili a vybrali sa do prírody na opekačku. RZ uhradilo poukážku do cukrárne. 

          • Oznam o pedikulóze (voš detská)

          • Vážení rodičia, evidujeme výskyt vlasovej vši medzi žiakmi. Žiadame Vás, aby ste pravidelne kontrolovali vlasy svojho dieťaťa a v prípade výskytu parazitov /vši, hnidy/ vykonali ošetrenie aj hygienické opatrenia v domácnosti /vypranie posteľnej bielizne, uterákov atď./. V lekárni možno zakúpiť rôzne prípravky na parazity. POZOR! V príprade výskytu ste povinní Vaše dieťa ponechať doma. Dieťa s parazitmi ostáva doma minimálne 3 - 5 dní a do školy sa vráti až na písomné odporúčanie detského lekára.