• Šaliansky Maťko

          • Dňa 18. 12. 2019 sme v našej škole uskutočnili školské kolo v prednese povesti – recitačnú súťaž
            Šaliansky Maťko. Zúčastnili sa jej žiaci 5. – 7. ročníka. Recitátori sa snažili a oproti minulému roku sa
            aj v niečom zlepšili, ale porota sa zhodla, že na okresné kolo to ešte nestačí, a preto nenominovala na
            postup nikoho zo zúčastnených. Výkony žiakov boli na podobnej úrovni, preto sa neurčovali ani
            miesta, všetci žiaci dostali symbolickú vecnú odmenu. Snáď sa žiaci posnažia a v nasledujúcej
            recitačnej súťaži Hviezdoslavov Kubín, ktorú máme plánovanú na február, objavíme talenty.

          • Vianočný čas

          • Predvianočný čas ohlásil príchod najkrajších sviatkov v roku – Vianoc. V ŠKD sme si tento adventný čas spestrili a spríjemnili zdobením voňavých medovníkov. Každý si medovník vyzdobil podľa vlastnej fantázie. Na medovníkoch sme si samozrejme aj pochutili, veď treba  predsa vyskúšať, ako chutia. Polevu sme olizovali z palcov a nakoniec aj z misky. Tento rok sme sa po prvý krát zapojili do Vianočnej pošty. Vyrábali sme pozdravy pre seniorov zo ZSS Viničky v Nitre. Do každého pozdravu sme vložili nielen naše šikovné ruky, ale aj kúsok každého z nás. Veríme, že tieto pozdravy potešia nejedno srdiečko. Vianočnou besiedkou sme  spríjemnili utorkové popoludnie našim rodičom aj starým rodičom. Pripravili sme si pre nich program, plný básničiek, vinšov, pesničiek a nechýbal ani vianočný tanček. Vlastnoručne zdobené medovníčky boli malou pozornosť pre našich divákov. Šťastné a veselé Vianoce!

          • Mikuláš v škole

          • V piatok 6.12.2019 zavítala mikulášska nálada aj do našej Základnej školy. Už od rána bolo na učiteľoch i na žiakoch badať, že to nie je len ďalší deň v škole. Panovala tu sviatočná nálada, akoby sa duch sv. Mikuláša vznášal nad učiteľskými katedrami i žiackymi lavicami.

            Žiaci ešte pred prvým zvonením zaplnili tabule klasickými i originálnymi mikulášskymi rýmovačkami o neskúšaní a neučení sa, ktorými sa snažili obmäkčiť učiteľov. Vyvrcholením tejto sviatočnej nálady bol mikulášsky program, ktorý si pripravili žiaci 1. stupňa v klubovni ŠKD, kde k nim zavítal i samotný sv. Mikuláš s anjelmi. Nálada bola výborná a žiačikovia prekypovali šťastím a nedočkavosťou, aby mohli sv. Mikulášovi predviesť, čo všetko dokážu. Nechýbali piesne či rýmovačky doprevádzané hudbou a dobrou náladou. Sv. Mikuláš im za to nadelil sladkú sladkosť, ktorú poslal aj žiakom 2. stupňa.

            Srdečná vďaka, Mikuláš!

             

          • Prírodovedná exkurzia

          • Dňa 20.novembra 2019 navštívili žiaci 9.ročníka Základnej školy ako organizačnej zložky SŠ Spišská Stará Ves Solivar v Prešove. Solivar patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Žiaci si pozreli nielen múzeum, ale aj okolie a videli miesta, kde sa soľ vyrábala a ďalej spracúvala. Videli gápeľ, varne solí, zásobníky na soľanku a sklad soli. Celú exkurziu zakončili výstupom na Šarišský hrad, ktorého zrúcaniny sa rozkladajú na vrcholovej plošine výraznej vyvýšenine týčiacej sa nad mestečkom Veľký Šariš, severozápadne od Prešova. Trasou na zrúcaninu hradu naši žiaci videli nádhernú jesennú prírodu a taktiež prekrásne výhľady. Oboznámili sa s flórou a faunou danej oblasti vďaka informačným tabuliam, ktoré boli rozmiestnené pozdĺž celej trasy.