• Slávik Slovenska 2020 - školské kolo.

          • Tradície, zvyky a obyčaje boli a sú naším kultúrnym bohatstvom. Je našou povinnosťou chrániť si toto dedičstvo a zveľaďovať ho. Krásnym príkladom zachovania dedičstva našich otcov je súťaž Slávik Slovenska v speve ľudových piesní, ktorej jubilejný 30 ročník prebieha v tomto školskom roku.  Školské kolo v Spojenej škole v Spišskej Starej Vsi sa konalo 19. februára 2020 v koncertnej sále ZUŠ, kde žiaci zaspievali piesne z najkrajšieho kúta na svete. Súťažilo sa v troch kategóriách:

            V prvej kategórií -  žiaci 1. – 3. ročníka ZŠ súťažilo 11 žiakov. Výsledok:  

            1. Simona Gondeková   3.A

            2. Laura Zelinová            2.A

            3. Tereza Kurňavová       2.A

            V druhej kategórii – žiaci 4. – 6. ročníka ZŠ súťažilo 9 žiakov. Výsledok:

            1. Monika Holbusová    5.B

            2. Ema Urbaňáková        4.A

            3. Cyntia Horáková         6.B

            V tretej kategórii – žiaci 7.- 9. ročníka ZŠ súťažilo 6 žiakov. Žiaci deviateho ročníka sa súťaže nezúčastnili, čo nás veľmi mrzí.

            1. Jakub Michlík             8.A

            2. Barbora Kušniráková   8.B

            3. Viktória Kostková         8.A

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce v reprezentácii školy na okresnom kole v Kežmarku 27. marca 2020.

            Nech aj naďalej žijú piesne v nás, aby boli poslom dobrých myšlienok...

          • Výsledky okresného kola Dejepisnej olympiády

          • Dňa 14.2.2020 sa štyria žiaci našej školy zúčastnili okresného kola Dejepisnej olympiády v Kežmarku. Táto súťaž je veľmi náročná a vyžaduje si dlhodobú prípravu, napriek tomu sme sa umiestnili k našej spokojnosti: v kategórii C získala 3. miesto Barbora Staneková. V kategórii E bol Samuel Cisko úspešný riešiteľ. V kategórii F 1. miesto získala Diana Grivalská. Srdečne blahoželáme!

          • Lyžiarsky výcvik 2020

          • Žiaci siedmeho ročníka absolvovali lyžiarsky výcvik v tomto šk. roku od 3.2.2020 do 7.2.2020 vo Vyšných Ružbachoch. Prvý deň nám počasie vôbec neprialo. Preto sme využili plaváreň a športovú halu, kde žiaci hrali stolný tenis, stolný futbal a zacvičili si i v posilňovni. Lyžovať sme začali v utorok poobede a počasie nám prialo až do piatku. Po výdatnom snežení boli podmienky veľmi dobré. Úlohy, ktoré sme mali stanovené v pláne lyžiarskeho výcviku sme splnili. Začiatočníci postupne zvládli jednotlivé úlohy. Lyžovali v družstvách podľa výkonnosti. Žiaci dodržiavali pokyny inštruktorov. Všetci siedmaci sa naučili jazdiť v pluhu a používať vlek.  Na konci výcviku úspešne zišli celú zjazdovku. Posledný deň sme usporiadali preteky v slalome. Tí žiaci, ktorí mali základy lyžovania, sa zdokonalili v používaní karvingového oblúka a pod vedením inštruktorov sa zdokonaľovali v ovládaní lyžiarskej techniky. Poďakovanie patrí inštruktorovi z lyžiarskej školy a našim zdravotníkom, ktorí sa starali o zdravotný stav žiakov.

          • Dve výročia

          • 27. január bol Organizáciou spojených národov v roku 2005 vyhlásený za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V škole sme si rozhlasovou reláciou pripomenuli 75. výročie oslobodenia najväčšieho nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvienčim/Auschwitz-Birkenau, Červenou armádou. Nacistický tábor bol zriadený na území okupovaného Poľska neďaleko Krakova, kde násilnou smrťou zahynulo viac ako 1,1 milióna ľudí vrátane žien, detí a starcov. Tento dátum nám má pripomínať utrpenie 6 miliónov židovských obetí holokaustu, ktorí zahynuli počas 2. svetovej vojny. Naša spomienka nech sa nesie v duchu kréda – pamätať, nezabudnúť, pripomínať a nedopustiť, aby sa také niečo ešte niekedy zopakovalo.

            Pretože: "Minulosť nikdy nie je len minulosťou. Všetko, čo už sa raz stalo, sa môže zopakovať znova. Všetci sme možné obete, možní páchatelia, možní účastníci."

            S dátumom 27. január je spojené aj oslobodenie nášho mesta vojakmi 1. československého armádneho zboru, ktorí oslobodili mesto v roku 1945 od nemeckej okupácie. 75. výročie oslobodenia Spišskej Starej Vsi sme si pripomenuli pietnou spomienkou na padlých položením vencov pri pamätníku v parku, ktorá bola doprevádzaná slovom a národnými piesňami.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Spojenej školy  Spišská Stará Ves ako štatutárny orgán Spojenej školy Spišská Stará Ves v súlade so  zákonom  245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 oznamuje, že    udeľuje z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov a zamestnancov školy dňa 30.1.2020 – 31.1.2020 riaditeľské voľno  žiakom organizačnej  zložky Základná škola, Štúrova 231/123, Spišská Stará Ves.Riadne vyučovanie začne po polročných prázdninách v utorok 4.2.2020.

            Školská jedáleň až do 4.2.2020 nie je v prevádzke.

          • Výtvarná súťaž

          • Mesto Spišská Stará Ves ,

            Spojená škola Spišská Stará Ves

            a Miestny odbor Matice slovenskej v Spišskej Starej Vsi

             

            vyhlasujú súťaž 

             

            MASKOT   NÁŠHO   MESTA

             

             

            Podmienky:

            Súťaž  je pre  žiakov a študentov Spojenej školy Spišská Stará Ves

            Maskot môže byť postava- ľudská, zvieracia, rozprávková, ....,ktorá súvisí s našimi tradíciami a  históriou mesta. Je potrebné zakomponovať  aj  farby mesta: biela, modrá, žltá.

             

            Trvanie súťaže:

            Súťažné návrhy doručte do 19.3.2020 do riaditeľne spojenej školy (budova ZŠ na 1. poschodí).

             

            Vyhodnotenie súťaže:

                     Porota vyberie najlepší návrh, na základe ktorého bude zhotovený maskot mesta. Autor víťazného návrhu bude odmenený vecnou cenou.

          • Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • 22. januára 2020 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťaž prebiehala osobitne pre prvý stupeň – zároveň to bola 1. súťažná kategória a potom súťažili žiaci druhého stupňa v 2. kategórii – 5. a 6. ročník a v 3. kategórii starší žiaci. Súťaže sa spolu zúčastnilo 30 žiakov. Porota neudeľovala jednotlivé miesta, vybrala len žiakov postupujúcich do obvodného kola, ktoré sa uskutoční začiatkom februára v Kežmarku. Z 1. kategórie nás bude reprezentovať Lenka Wasowicz zo 4.A v prednese prózy. V druhej kategórii porota nenašla talenty vhodné na postup. Tretiu kategóriu však budeme mať zastúpenú v poézii i v próze: Barbora Vnenčáková zo 7.A zabojuje s poéziou a Nikola Lopatová z 8.B si zmeria sily v prednese prózy. Držíme palce našim recitátorkám!

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 18. 12. 2019 sme v našej škole uskutočnili školské kolo v prednese povesti – recitačnú súťaž
            Šaliansky Maťko. Zúčastnili sa jej žiaci 5. – 7. ročníka. Recitátori sa snažili a oproti minulému roku sa
            aj v niečom zlepšili, ale porota sa zhodla, že na okresné kolo to ešte nestačí, a preto nenominovala na
            postup nikoho zo zúčastnených. Výkony žiakov boli na podobnej úrovni, preto sa neurčovali ani
            miesta, všetci žiaci dostali symbolickú vecnú odmenu. Snáď sa žiaci posnažia a v nasledujúcej
            recitačnej súťaži Hviezdoslavov Kubín, ktorú máme plánovanú na február, objavíme talenty.

          • Vianočný čas

          • Predvianočný čas ohlásil príchod najkrajších sviatkov v roku – Vianoc. V ŠKD sme si tento adventný čas spestrili a spríjemnili zdobením voňavých medovníkov. Každý si medovník vyzdobil podľa vlastnej fantázie. Na medovníkoch sme si samozrejme aj pochutili, veď treba  predsa vyskúšať, ako chutia. Polevu sme olizovali z palcov a nakoniec aj z misky. Tento rok sme sa po prvý krát zapojili do Vianočnej pošty. Vyrábali sme pozdravy pre seniorov zo ZSS Viničky v Nitre. Do každého pozdravu sme vložili nielen naše šikovné ruky, ale aj kúsok každého z nás. Veríme, že tieto pozdravy potešia nejedno srdiečko. Vianočnou besiedkou sme  spríjemnili utorkové popoludnie našim rodičom aj starým rodičom. Pripravili sme si pre nich program, plný básničiek, vinšov, pesničiek a nechýbal ani vianočný tanček. Vlastnoručne zdobené medovníčky boli malou pozornosť pre našich divákov. Šťastné a veselé Vianoce!

          • Mikuláš v škole

          • V piatok 6.12.2019 zavítala mikulášska nálada aj do našej Základnej školy. Už od rána bolo na učiteľoch i na žiakoch badať, že to nie je len ďalší deň v škole. Panovala tu sviatočná nálada, akoby sa duch sv. Mikuláša vznášal nad učiteľskými katedrami i žiackymi lavicami.

            Žiaci ešte pred prvým zvonením zaplnili tabule klasickými i originálnymi mikulášskymi rýmovačkami o neskúšaní a neučení sa, ktorými sa snažili obmäkčiť učiteľov. Vyvrcholením tejto sviatočnej nálady bol mikulášsky program, ktorý si pripravili žiaci 1. stupňa v klubovni ŠKD, kde k nim zavítal i samotný sv. Mikuláš s anjelmi. Nálada bola výborná a žiačikovia prekypovali šťastím a nedočkavosťou, aby mohli sv. Mikulášovi predviesť, čo všetko dokážu. Nechýbali piesne či rýmovačky doprevádzané hudbou a dobrou náladou. Sv. Mikuláš im za to nadelil sladkú sladkosť, ktorú poslal aj žiakom 2. stupňa.

            Srdečná vďaka, Mikuláš!

             

          • Prírodovedná exkurzia

          • Dňa 20.novembra 2019 navštívili žiaci 9.ročníka Základnej školy ako organizačnej zložky SŠ Spišská Stará Ves Solivar v Prešove. Solivar patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Žiaci si pozreli nielen múzeum, ale aj okolie a videli miesta, kde sa soľ vyrábala a ďalej spracúvala. Videli gápeľ, varne solí, zásobníky na soľanku a sklad soli. Celú exkurziu zakončili výstupom na Šarišský hrad, ktorého zrúcaniny sa rozkladajú na vrcholovej plošine výraznej vyvýšenine týčiacej sa nad mestečkom Veľký Šariš, severozápadne od Prešova. Trasou na zrúcaninu hradu naši žiaci videli nádhernú jesennú prírodu a taktiež prekrásne výhľady. Oboznámili sa s flórou a faunou danej oblasti vďaka informačným tabuliam, ktoré boli rozmiestnené pozdĺž celej trasy.

          • Zober pizzu, nie drogy!

          • Arotidrogový volejbalový turnaj zmiešaných družstiev sa konal 21.11.2019. Proti sebe sa postavili 4 tímy tried 8A,8B,9A a 9B. Po napínavých stretnutiach, kde o výsledku často rozhodovali 2 body, prvenstvo vybojovali žiaci a žiačky 9A.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • 28. októbra 2019 sme oslávili Medzinárodný deň školských knižníc. Tohto roku bol venovaný 145. výročiu narodenia Jozefa Gregora Tajovského.

            Žiaci 9.B sa rozhodli pripraviť pestrý program, ktorým chceli svojim spolužiakom v celej škole priblížiť život a tvorbu majstra krátkych próz – J. G. Tajovského. Tvorba spisovateľa nie je jednoduchá, hovorí o živote najchudobnejších a najbiednejších. Napriek náročnosti spracovania témy sa deviatakom podarilo výnimočne decentne stvárniť dve poviedky Tajovského (Prvé hodinky a Na chlieb). Vytvorili kontrast života v minulosti so životom v prítomnosti. Okorenili to vzácnymi momentmi až tak, že stvárnili Tajovského žijúceho v minulosti a „očami deviatakov“ ponúkli  podobu Tajovského dnes.

            Divadelným predstavením spolužiakom priblížili atmosféru banskobystrických jarmokov, na ktoré chodil aj Tajovský ako dieťa so starými rodičmi. Pred školskou knižnicou zriadili informačné centrum a odštartovali príjemné dopoludnie rôznymi súťažami aj  aktivitami, aby hravou formou naservírovali spolužiakom zaujímavosti i fakty zo života a tvorby Tajovského.

            Riešenie rôznych úloh, čítanie knihy Horký chlieb, výroba darčeka pre Tajovského, skúšanie obliekania Tajovského v 21. storočí, hľadanie spôsobov nosenia retiazkových hodiniek v minulosti a výroba hodín z plastových uzáverov  nemali konca-kraja.

            Žiaci prežili krásny deň a tešia sa na ďalšie akcie spojené s rozvíjaním čitateľskej gramotnosti.    

          • Otvorenie multifunkčného ihriska

          • V utorok, 5. novembra 2019, sme v areáli ZŠ v Spišskej Starej Vsi slávnostne otvorili nové ihrisko. Bola to už druhá výnimočná udalosť, ktorá sa uskutočnila v tento deň v areáli školy. Dopoludnia sme odhalili pamätné tabule našim olympijským medailistom.

            Keďže otváranie ihriska súvisí v prvom rade so športom, boli sme radi, že sa  tejto udalosti zúčastnili aj známi športovci z nášho mesta – Juraj Minčík, Peter a Ladislav Škantárovci.

            Presne na poludnie sme sa opäť, tentokrát už aj pod kvapkami dažďa, zišli na školskom dvore, aby sme nielen žiaci, ale všetci obyvatelia mesta, dostali do užívania nové multifunčné ihrisko postavené v areáli ZŠ. Vzniklo z iniciatívy mesta, cez projekt a s podporou Vlády SR. Aj preto sa jeho otvorenia zúčastnil priamo člen vlády – štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Saloň.  

            Prítomných pozdravil goralskou piesňou J. Michlík, žiak 8.A triedy, v hudobnom doprovode učiteľov ZUŠ. Dievčatá v krojoch, členky tanečného odboru ZUŠ, priniesli na ihrisko symbolickú stuhu.

            Stretnutie otvorila p. riaditeľka Mgr. Anna Kromková. Privítala štátneho tajomníka MO SR Mariána Saloňa, Petra Gažiho, námestníka riaditeľa štátnych lesov Tanapu, dekana farnosti Sp. St. Ves Pavla Garaja, kaplána Štefana Bocka, olympijských medailistov J. Minčíka, L. Škantára a P. Škantára.  Za SOŠV privítala Ivana Čierneho, predsedu združenia olympijských klubov SR, Andreu Balúchovú, členku výboru Olympijského klubu Spiš, Viliama Mjartana, predsedu Olympijského klubu Spiš. V neposlednom rade boli privítaní primátor mesta Ing. Ján Kurňava, poslanci mestského zastupiteľstva a starostovia zamagurských obcí.

            Prítomným sa následne prihovoril primátor mesta Sp. St. Ves J. Kurňava a  štátny tajomník MO SR M. Saloň. Potom krátkym obradom duchovní otcovia požehnali toto ihrisko, aby slúžilo dobrej veci.

            Na záver prítomní hostia prestrihnutím pásky symbolicky otvorili ihrisko a dali ho do užívania obyvateľom Spišskej Starej Vsi.

          • Odhalenie pamätných tabúľ olympijským medailistom

          • 5. november 2019 bol významným dňom pre našu školu i celé mestečko. Konali sa tu hneď dve akcie, mohli by sme povedať, s hviezdnym obsadením.

            O 10.00 predpoludním sa žiaci so svojimi vyučujúcimi sústredili pred budovou ZŠ, aby sa stali svedkami odhalenia pamätných tabúľ našim rodákom, bývalým žiakom, olympijským medailistom Jurajovi Minčíkovi, Ladislavovi Škantárovi a Petrovi Škantárovi. Iniciátorom inštalovania takýchto tabúľ je Slovenský olympijský výbor.  Aj preto sa tejto milej slávnosti zúčastnili vzácni hostia: Ivan Čierny, predseda Združenia olympijských klubov SR, René Pucher, člen výboru Slovenskej asociácie olympionikov, Andrea Balúchová, členka Olympijského klubu Spiš, Viliam Mjartan, predseda Olympijského klubu Spiš.

            Stretnutie otvorila p. riaditeľka Mgr. Anna Kromková, ktorá privítala medailistov, ich rodičov, spomínaných hostí, pána primátora Ing. Jána Kurňavu a ostatných účastníkov. Žiačky S. L. Graindová, S. Brejčáková a V. Kostková, účastníčky a víťazky – obhajkyne titulu Majsterky SR v halových Majstrovstvách SR mladých hasičov, priniesli olympijskú vlajku a symbolický olympijský oheň. Atmosféru dotvorili aj vypustené holuby. Prítomných pozdravil spevom goralskej piesne J. Michlík, žiak 8. A triedy, v hudobnom sprievode učiteľov ZUŠ.

            V mene mesta Sp. St. Ves prítomných privítal a prihovoril sa nám primátor mesta. Potom pokračovali postupne v príhovoroch  I. Čierny a V. Mjartan. Nasledovalo samotné odhalenie troch pamätných tabúľ našimi medailistami. Ako to uviedol v príhovore I. Čierny, naše mestečko Sp. St. Ves sa stáva druhým  v poradí (po Komárne) v množstve olympijských medailí. “Hovoríme o menších mestách,  Bratislava a Košice ich majú na desiatky, ale to sa nedá porovnávať,” povedal Ivan Čierny.

            Slovo dostali aj samotní medailisti Juraj, Ladislav a Peter. Ich príhovory boli plné úprimných slov, vyznaní a milých spomienok na detstvo v našom mestečku i v základnej škole. Nezabudli ani povzbudiť  našich žiakov ku športovým aktivitám, lebo ako povedal Aťo:”Stena je dosť dlhá, zmestia sa na ňu aj ďalšie tabule.”

             Na záver im p. riaditeľka odovzdala Cenu riaditeľky školy. Spoločne sme si zaspievali goralskú hymnu Guraľu,... a fotografovaním s medailistami sme ukončili toto podujatie. V priestoroch školy potom ešte nasledovala autogramiáda, na ktorej sa žiaci zúčastnili v peknom počte.

            Celú akciu sledovalo aj oko kamery RTVS a vo večerných športových správach sme si mohli pozrieť krátky zostrih milej udalosti v našom mestečku.

          • Prvácka cechovačka

          • Prijať medzi seba svojich najmenších spolužiakov sa rozhodli žiaci štvrtého ročníka našej Základnej školy. V utorok 22. októbra pozvali prváci svojich rodičov, či najbližších príbuzných na slávnostnú cechovačku do Školskej jedálne. Prváci sa na túto slávnosť pripravili a prekvapili nás krásnym programom plným básničiek, pesničiek i tanca. Žiaci prvého ročníka museli zvládnuť štyri úlohy, ktoré sa niesli v duchu rozprávky o Šípkovej Ruženke. Po splnení úloh, ktoré im starostlivo pripravili štvrtáci, spoločne zložili prvácky sľub a prevzali si certifikátik prváka s darčekom. Pani riaditeľka, každého prváka, prijala za ozajstného žiaka pasovaním veľkou, farebnou ceruzkou položením na ľavé rameno. Milé pani kuchárky, nám na záver pripravili ovocné a zeleninové šaláty. Prvácka cechovačka bola veľkým dňom nielen pre prvákov, ale aj pre ich rodičov, či najbližších príbuzných, ktorí si zo slávnostného podujatia spolu so svojimi ratolesťami odnášali pocity plné dojmov.

          • Pestrá jeseň v živote človeka

          • Mesiac október, je mesiacom úcty k starším a preto si p. vychovávateľky z ŠKD pripravili so svojimi žiakmi program. Dňa 15.10. 2019 ho predviedli v domove dôchodcov Jasoň v Sp. St. Vsi. Už po ceste do DSS - Jasoň si natešene vyspevovali pesničky. A to nielen tie, ktoré mali pripravené, ale všetky, ktoré im práve v tej chvíli napadli. K dobrej nálade prispelo aj prekrásne, teplé októbrové počasie. Babičky a dedkovia nás už aj spolu s personálom zariadenia očakávali v spoločenskej miestnosti. S radosťou sme predniesli pripravené pásmo básničiek a pesničiek. Na záver sme si všetci spoločne zaspievali známu goralskú pieseň V tym Pieninskym ľeše. Žiaci boli odmenení potleskom a sladkou pozornosťou. My sme zase mali pripravené pozdravy, ktoré sme vyrábali v tvorivej dielni ŠKD. Po programe nasledoval vzájomný rozhovor dôchodcov a žiakov, ktorý viedol k predstavovaniu sa. Niektorých účinkujúcich poznali podľa podoby na rodiča, iných zase preto, že ich mamky pracujú, alebo pracovali v ich zariadení. Pekne sme sa poďakovali za milé prijatie a vyjadrili presvedčenie, že  sa čoskoro uvidíme.

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Dňa 18. 10.2019 sa naša Spojená škola zapojila do celosvetovej akcie „Milión detí sa modlí ruženec“. Spoločná modlitba svätého ruženca prebiehala v 7.B triede, kde sa zmestilo až 113 žiakov s 5 vyučujúcimi. Modlili sme sa za pokoj v krajinách postihnutých vojnovými konfliktami. Veľmi pekne ďakujeme vyučujúcim, že nám umožnili zapojiť sa do tejto akcie a veríme, že každým rokom sa počet modliacich sa detí bude zvyšovať.