• ČISTÉ HORY

          • 43. ročník verejnoprospešnej akcie Čisté hory, ktoré každú jeseň organizujú Štátne lesy TANAPu v spolupráci so správou PIENAPu, sa ako každý rok konala aj v Červenom Kláštore. Tejto akcie sa zúčastnili žiaci našej školy pod vedením Mgr. Maye Howard, Mgr. Evy Matikovej a Mgr. Márie Rakovej. V počte 32 žiakov sa nám podarilo vyzbierať 232 kg odpadu, ktorý v prírode zanechali ľudia. Sme radi, že odpadkov bolo menej ako po iné roky. Za odvedenú prácu dostali žiaci poďakovanie, občerstvenie a informačné predmety o prírode. Sme radi, že i tento rok môžeme skonštatovať, že našim žiakom nie je príroda ľahostajná. Ďakujeme všetkým zúčastneným za účasť.

          • CHARITATÍVNY BEH

          •  

            Vybehaj jednému dieťaťu jedlo na celý školský rok cez Mary’s meals a podpor aktivity Európskeho týždňa športu. Znamená to mnoho:

            urobíš niečo pre svoje zdravie a staneš sa súčasťou celosvetového diela pomoci.

            Zapoj sa aj ty       Nestojí to veľa

            Kedy: od 20. 9.2021 do 25. 9.2021 počas hodín telesnej výchovy (podľa počasia)

            Kde:   trasu určí telocvikár

            Ako?  Pri registrácii na mieste vložíš do zbierkovej pokladničky dobrovoľné štartovné a zabehneš vybranú trasu.

            https://www.youtube.com/watch?v=4K2_9svfZEY

          • Po stopách mnícha Cypriána

          • 13.septembra 2021 sa žiaci 4.A triedy našej ZŠ zúčastnili exkurzie. Navštívili múzeum v Červenom Kláštore. Cieľom poznania boli knihy, ktoré písali mnísi, herbár mnícha Cypriána, legendy z regiónu, i historické informácie o kláštore kamaldulov a kartuziánov. Po prvých dvoch vyučovacích hodinách nastúpili na autobusový spoj a odviezli sa do múzea. Tam sa ich po kratučkej prestávke ujala sprievodkyňa, ktorá ich previedla kláštorom a pútavým spôsobom porozprávala zvláštnosti o živote mníchov. Zážitkom bolo vidieť krídla, zanechané filmármi, na ktorých údajne lietal Cyprián a aj knihy, ktoré prepisovali mnísi ručne. Nechceli veriť, že ide o rukou písaný text. Obdivovali presnosť, krásu a dokonalosť starého písma. Rovnako ich nadchla aj kópia Cypriánovho herbára. Čo je herbár, už vedeli, pretože v 3. ročníku sa pokúsili vytvoriť vlastný. Exkurzia splnila účel a vyučovanie zážitkovou formou žiakov zaujalo. Dôkazom bolo i to, že žiaci mali všelijaké všetečné otázky. Na všetky dostali odpoveď a odchádzali maximálne spokojní.

          • Dejepisno-literárno-výtvarná exkurzia

          • 8.9. 2021 sa klasický školský deň zmenil pre žiakov ôsmych tried na deň plný zážitkov. 34 žiakov absolvovalo Dejepisno-literárno-výtvarnú exkurziu v Kežmarku. Návštevou  Lyceálnej knižnice v Kežmarku si žiaci oprášili získané vedomosti z literatúry. Exkurzia pokračovala návštevou dreveného artikulárneho kostola a evanjelického kostola. Žiakom sa veľmi  páčila architektúra dreveného kostola, v ktorom je vynikajúca akustika a kedysi tam koncertovali, napr. Peter Dvorský či Lucie Bíla. Vedomostný maratón pokračoval v Kežmarskom hrade. Záver exkurzie sa niesol vo výtvarnej réžii. Navštívený kaštieľ Strážky je skvostom renesančnej architektúry a jediným miestom na Slovensku, kde je prezentovaná stála expozícia diel Ladislava Mednyánszkeho.  Žiaci si ich mohli pozrieť v galérii kaštieľa v originálnej podobe.   

          • EkoAlarm aj v našej škole

          • Cieľom projektu je zavedenie systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách. Školy okrem samotných košov na triedený zber odpadov dostanú aj pravidelný servis (lektorovanie, mentorovanie, materiály a pod.) a finančnú podporu na realizáciu svojich aktivít v téme.

            Použité zubné kefky premenia na koše na triedený odpad

            Všetky koše, ktoré poskytujú školám vzniknú z druhotných surovín a sú vyrábané na Slovensku. Na Slovensku sa ročne predá viac ako 6 miliónov zubných kefiek. Tie po použití skončia na skládkach alebo v spaľovniach odpadov. Strácame tak druhotné suroviny, ktoré sa dajú využiť na výrobu iných plastových výrobkov.

            Preto zbierali použité zubné kefky. Následne z nich vyrábali koše na triedený zber odpadu, ktoré darujú slovenským školám. Takto je minimalizovaná doprava plastového odpadu a zároveň ľudia zo Slovenska dostávajú prácu. 

            Tešíme sa, že aj naša škola bola vybraná a prispejeme k čistejšiemu životnému prostrediu.

          • Slávnostné otvorenie šk. roku 2021/2022

          • Vo štvrtok 2. septembra 2021 sme slávnostne otvorili nový školský rok 2021/2022.

            Žiakom, učiteľom, aj rodičom sa prihovorila riaditeľka školy Mgr. Anna Kromková, všetkých privítala, zvlášť prváčikov, ktorých je v tomto školskom roku 31, z celkového počtu 310 žiakov. Vo svojom príhovore pani riaditeľka vyjadrila presvedčenie, že aj keď školský rok začíname s určitými obmedzeniami, že to určite všetci dobre zvládneme. Všetkým žiakom popriala veľa nových vedomostí, chuti, elánu do učenia, učiteľom dobrých a šikovných žiakov, rodičom veľa radostí z úspechov detí.  Nech sa školský rok vydarí podľa našich predstáv, ale hlavne, aby sme ho zvládli v zdraví.

            Prajeme všetkým úspešný školský rok 2021/2022!

          • Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti - návod

          • Milí rodičia, tlačivo Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti svojho dieťaťa, posielajte triednemu učiteľovi elektronicky, rýchlo a jednoducho, prostredníctvom rodičovského konta Edupage (návod je v odkaze nižšie). Prosíme, aby ste využívali hlavne elektronickú formu, lebo toto potvrdenie bude potrebné nielen na začiatku školského roka, ale posielate ho aj pri každom prerušení školskej dochádzky v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní, vrátane víkendov a sviatkov. Ďakujeme.

            https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u2462

             

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Milí rodičia a žiaci!

            Školský rok 2021/22 začína 2.9.2021 o 8:00 v triedach základnej školy. Prváčikov privítame o 8:15 pred hlavnou budovou ZŠ. Podľa aktuálne platných opatrení súvisiacich s Covid 19 je rodič v prvý deň nástupu do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) povinný predložiť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti svojho dieťaťa. 

            Vyhlásenie je možné vyplniť v rodičovskom konte edupage v časti Žiadosti / Vyhlásenia resp. doniesť vytlačené - predloha (Príloha č. 1) je dostupná na:  https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/  

            Vyučovanie v škole sa bude riadiť Školským semaforom (dostupným na: https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/.  

            Ak žiak spĺňa výnimku z karantény, rodič môže predlož triednemu učiteľovi Oznámenie o výnimke z karantény (Príloha č. 2 na https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/) 

            Žiak je povinný mať v priestoroch školy prekryté horné dýchacie cesty. Každé ráno bude realizovaný ranný filter. 

            Rodičia, ktorí prejavili záujem o samotestovacie balíčky, budú informovaní o možnosti ich prevzatia.  

            Prvý deň školského roka budú žiakom odovzdávané učebnice, je potrebné si doniesť tašku a prezuvky. Stravovanie v ŠJ a školský klub detí budú fungovať od 3.9.2021. 

            Prihlášku a potrebné  informácie k stravovaniu nájdete nahttps://cloud5i.edupage.org/cloud/prihlaska_na_stravu_%283%29.doc?z%3AIPAqpIymPfHIHe4NrBhfX0o9XOlxlq50Ujgwb6qYsp51v%2BJklB%2BIiNvY9S4aOHWI 

          • Letná škola finišuje

          • Od 16. augusta beží v našej škole 2. turnus Letnej školy, ktorý sa nezastaviteľne blíži k svojmu záveru. Žiaci si počas týchto týždňov prehlbovali svoje vedomosti, ktoré overovali praktickými aktivitami. Učili sa šiť, spievať, tancovať. V kuchynke chutne varili a piekli. Využili dopravné ihrisko a riešili dopravné situácie. V telocvični ich čakala rambo dráha a iné športové prekážky. Precvičili si slovenský a anglický jazyk. No nezabudli ani na matematiku, prírodovedu, vlastivedu, fyziku a geografiu. Premenili sa na detektívov a záhadu napokon vyriešili. V posledný deň si odniesli diplom absolventa Letnej školy, odmenu a dobrú náladu zo spoločne strávených chvíľ. Divadelné predstavenie Hradné povesti, ktoré nám pútavo predstavilo tri slovenské hrady, zahralo divadlo GORCEK. Všetkým našim žiakom, učiteľom a pedagogickým asistentom ďakujeme.

          • Letná škola 2021

          • V pondelok 09. augusta sme odštartovali 1. turnus Letnej školy. Žiaci sa po registrácii a otvorení Letnej školy rozdelili do skupín podľa veku. Celý týždeň sa budú snažiť zvládnuť rôzne vedomostné aktivity a súťaže, za ktoré budú získavať body. Rozvíjať svoje znalosti a schopnosti budeme v oblastiach: športovej zdatnosti, logiky, umenia, čitateľskej gramotnosti, finančnej gramotnosti a pod. Veríme, že nám bude celý týždeň svietiť slniečko a týždeň bude plný nových poznatkov.

          • Poskytovanie dotácií na stravu v školských jedálňach sa mení

          • V nadväznosti na právne úpravy zákona o dotáciách, ktoré nadobudli účinnosť od  1. augusta 2021, sa menia podmienky poskytovania dotácií na stravu v  školskom roku 2021/2022 v materských aj základných školách. Plošné poskytovanie dotácií na obedy končí. Okruh detí, ktoré budú mať po novom na dotovanú stravu nárok, sa zužuje. Podporu získajú deti vo veku od 6 do 15 rokov z domácností v hmotnej núdzi alebo deti z rodín, ktorých príjem je najviac vo výške životného minima, ale tiež deti, ktorých rodičia sa vzdajú daňového bonusu.

            Kto má nárok na dotované stravovanie?

            1. každé dieťa, ktoré navštevuje ZŠ a v ZŠ je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (v zmysle § 4 ods. 3 písm. zákona o dotáciách),
            2. dieťa, ktoré navštevuje ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (v zmysle § 4 ods. 3 písm. zákona o dotáciách),
            3. dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej ani jeden člen domácnosti si neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu (ďalej len „deti bez daňového bonusu).  Táto skutočnosť sa žiadateľovi o dotáciu – Mestu Spišská Stará Ves,  preukazuje čestným vyhlásením (podľa § 4 ods. 4. v zmysle § 4 ods. 3 písm. zákona o dotáciách).


            Rodičia, ktorí sa rozhodnú vzdať zvýhodneného daňového bonusu a poberať dotáciu na stravu,

            sú povinní  predložiť škole čestné vyhlásenie o neuplatnení si nároku na daňový bonus do 9. augusta 2021 (vzor v prílohe).

            Rovnako do tohto termínu je potrebné predložiť aj iné doklady potvrdzujúce nárok na dotované obedy v školách – doklad o prepočte príjmu v závislosti od výšky životného minima, právoplatné rozhodnutie o poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi. Doklady je potrebné odovzdať žiadateľovi o dotáciu, ktorým je Mesto Spišská Stará Ves, a to  odd. sociálnych vecí, p. Jurkovičovej, alebo do podateľne MsÚ. 

            Suma dotácie na stravu je 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ alebo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu. Za vyučovanie sa považuje aj individuálne vzdelávanie.

          • Daruj a čítaj

          • https://www.facebook.com/groups/855201728669945

            Dávame do pozornosti knižnú burzu, ktorá nám pomôže pomôcť... Ak máte knihy na darovanie, alebo máte záujem o nejaký knižný titul, nazrite do ponuky a možno podporíte celosvetové dielo Marys Meals, ktoré zabezpečuje dennú dávku jedla tým, ktorí ho nemajú. Ďakujeme za Váš záujem.

            * viac informácii nájdete na webovej stránke Mary's Meals Slovensko: https://marysmeals.sk/ 

          • Medzinárodný deň detí a prvácka pasovačka

          •       Medzinárodný deň detí je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Medzinárodný deň detí sa zvyčajne oslavuje každoročne 1. júna. Na Slovensku sa slávi od roku 1952. Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí v Ženeve, v Švajčiarsku v roku 1925. Svoj sviatok žiaci našej školy oslávili pobytom v prírode a spoločenskými hrami. Tento deň mám spríjemnilo Rodičovské združenie pri Základnej škole, ktoré všetkých žiakov obdarovalo džúsom, keksom a chutným gulášom, ktorý nám v školskej jedálni pripravili pani kuchárky. Na všetky deti myslel aj pán primátor mesta Spišská Stará Ves a jeho milé prekvapenie nás potešilo. Ďakujeme.

                  Po dlhých mesiacoch čakania sa na MDD naši prváci konečne dočkali svojho veľkého dňa. Žiaci štvrtého ročníka pre nich pripravili slávnostnú prvácku cechovačku. S dodržaním všetkých protiepidemiologických opatrení sa spolu stretli v telocvični. Prváci sa prezentovali krátkym programom, v ktorom ukázali zmysel pre rytmus a recitáciu. V hravých úlohách ukázali svoje vedomosti a pomohli štvrtákom pohľadať stratené rozprávky. Pani riaditeľka ich slávnostne prijala medzi žiakov našej školy pasovaním veľkou ceruzkou. Žiaci si odniesli pamätný certifikát, tričko a pero. Ďakujeme štvrtákom za pekný program a milé darčeky, ktoré pre nás pripravili. Deň ako bol tento si naši prváci budú pamätať ešte dlho.  

          • Vzorná reprezentácia školy v celoštátnom kole Geografickej olympiády

          • Napriek celé mesiace trvajúcemu dištančnému vzdelávaniu podarilo sa nášmu žiakovi prebojovať sa do celoslovenského kola predmetovej olympiády. Samuel Cisko po 2. miestach v okresnom aj krajskom kole Geografickej olympiády postúpil do kola celoštátneho a medzi najlepšími žiakmi na Slovensku uspel. Ziskom 85 bodov zo 100 možných získal ocenenie Úspešný riešiteľ. Toto pekné ocenenie je o to vzácnejšie, že súťažil aj s o rok staršími konkurentmi. Blahoželáme.

          • Výnimka z testovania Covid 19

          • Vážení rodičia,

             máme potešujúcu správu k testovaniu, ale keďže v našom regióne sa začínajú častejšie objavovať prípady pozitívne testovaných, aj napriek nižšie uvedeným informáciám by som Vás prosila o zodpovedný prístup k testovaniu a využitiu možnosti testovania aj pre vlastnú spokojnosť v MOM v Spišskej Starej Vsi.

             

            Aktuálne:

            Od štvrtka 29. 4.2021 sa umožňuje vstup žiakov do škôl a školských zariadení bez testu. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa.
            Opatrenie sa týka okresov, ktoré nie sú zaradené uznesením vlády SR podľa COVID automatu do štvrtého stupňa varovania, teda všetkých okresy okrem čiernych. Vyhláška má platnosť od 29. apríla do 28. mája 2021.

            Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling uviedol, že testovanie sa zmení na intervenčné. "Je to cielené testovanie v prípade podozrenia či potvrdenia nákazy. Aktuálne vzniká stratégia intervenčného testovania, na ktorom pracujú odborníci," povedal minister školstva. Pripomenul, že sa bude používať aj školský semafor.

            Uchádzači, ktorí prídu na prijímacie pohovory na stredné školy prezenčne, musia mať negatívny test na ochorenie COVID-19. Potvrdil to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling .

            "V zmysle vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa žiak nepreukazuje negatívnym testom pri vstupe do svojej školy, avšak uchádzač o štúdium na strednej škole nie je žiakom tejto školy, preto sa na neho nevzťahuje výnimka vo vyhláške ÚVZ SR," povedal. Ako dodal, preto sa žiak bude musieť preukázať negatívnym testom alebo jeho alternatívou.
            Minister školstva zároveň potvrdil, že ak je žiak v čase konania sa prijímacích pohovorov v karanténe alebo izolácii, tak po jej ukončení sa preukáže potvrdením od lekára. Následne mu pridelia náhradný termín konania prijímacieho pohovoru.



             

          • Od 26.4.2021 prezenčne celá ZŠ

          • Milí žiaci, dočkali ste sa návratu do školy.

            Od pondelka 26.4.2021 bude prezenčné vyučovanie aj pre žiakov 5.-7. ročníka, teda celá ZŠ sa bude  vzdelávať prezenčne. Prosím, pozrite si upravený rozvrh hodín, podľa ktorého bude vyučovanie prebiehať. 

            Podmienkou vstupu do školy je stále negatívny test rodiča a žiaka 2. stupňa ZŠ nie starší ako 7 dní. Žiaci 5.-7. ročníka v pondelok predložia aj čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti.

          • Vynikajúce výsledky na krajskom kole Geografickej olympiády

          • V piatok 16.4. sa uskutočnilo krajské kolo Geografickej olympiády v ktorom sme mali dvojité zastúpenie. V kategórii F (žiaci 6. a 7. ročníka) získala Diana Grivalská 10. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou (stratila len 7 bodov zo 100). Na vynikajúcom druhom mieste sa v kategórii E (žiaci 8. a 9. ročníka) umiestnil Samuel Cisko, čím si vybojoval postup na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční na konci mája. Obom účastníkom blahoželáme a Samuelovi držíme palce na celoslovenskom kole.