• Nástup žiakov do školy od 10. januára 2022

          •     Vážení rodičia, milí žiaci, v pondelok 10. januára začína po vianočných prázdninách prezenčné vyučovanie pre žiakov celej školy (1. a 2. stupeň). Škola sa bude opäť riadiť školským semaforom, žiakov dôrazne vyzývame, aby sa pretestovali pomocou Ag testov, ktoré im škola distribuovala. Výsledky testovania poprosíme nahlásiť elektronicky cez Edupage. Testovanie je potrebné vykonávať 2x do týždňa (pondelok, štvrtok). 

               Podľa aktuálne platných opatrení súvisiacich s Covid 19 je rodič po vianočných prázdninách a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov)  povinný predložiť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti svojho dieťaťa. Vyhlásenie je možné vyplniť elektronicky v rodičovskom konte edupage v časti Žiadosti / Vyhlásenia.

                Rovnako ako v predchádzajúcom období školy sa plošne zatvárať nebudú. V prípade pozitivity žiaka môže riaditeľ školy prerušiť vyučovanie, pokiaľ trieda príde do kontaktu s pozitívnou osobou. Regionálny úrad verejného zdravotníctva môže rozhodnutím obmedziť prevádzku vo viacerých triedach alebo vo všetkých triedach - napríklad, pokiaľ je na škole značná časť tried v karanténe či vysoký počet nakazených osôb. Výnimku z karantény majú v zmysle vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plne očkované a prekonané osoby. To platí aj pre žiakov škôl, ktorí sa budú môcť po očkovaní alebo prekonaní aj naďalej prezenčne vzdelávať. Na škole budú zároveň pre žiakov a zamestnancov školy podľa vyhlášky ÚVZ povinné rúška.

                 Tešíme sa, že sa všetci stretneme na prezenčnom vyučovaní.

             

             

             

          • Vianočné želanie

          • V decembri sa každý z nás teší na Vianoce, ktoré sú významným kresťanským sviatkom. Oslavujeme narodenie Ježiša Krista. Samotnej oslave Vianoc predchádza adventné obdobie, počas ktorého sa na sviatky pripravujeme a každú nedeľu zapaľujeme sviečku na adventnom venci, maškrtíme s adventným kalendárom. Je zvykom vyzdobiť vianočný stromček a rozdávať vianočné darčeky blízkym. Spoločne si sadáme za prestretý vianočný stôl plný tradičných pokrmov. Ide o obdobie radosti, pokoja a lásky v kruhu najbližších.      

             Už 2. rok sme odchádzali na vianočné prázdniny bez  krásnej, veselej a vianočnú atmosféru navodzujúcej  akadémie, bez žiakov 2. stupňa a gymnazistov, bez adventného koncertu žiakov ZUŠ,  bez mnohých z nás, ktorí učíte dištančne z domu. Prišla doba, akú si nikto z nás nevedel ani len vo sne predstaviť. Verím však, že tieto Vianoce sú už posledné takéto smutné a neisté, že sa situácia vyrieši, k čomu určite môžeme pomôcť aj my svojou zodpovednosťou. Prosím Vás, dodržiavajte počas prázdnin opatrenia, buďte zodpovední, dbajte na svoju bezpečnosť a bezpečnosť svojich blízkych, nech sa 10. januára 2022 stretneme všetci v škole na prezenčnom vyučovaní.

             

            Vážení zamestnanci školy, vážení rodičia, milí žiaci,

            želám Vám príjemné vianočné sviatky plné porozumenia, lásky a spokojnosti.  Prežite ich v zdraví,  šťastí a v pohode v kruhu svojich blízkych a tých, s ktorými chcete stráviť tieto sviatky. Krásne Vianoce!

             

                                                                                                                          Mgr. Anna Kromková, riaditeľka školy

             

             

          • Úspešný Batôžkový projekt

          • Zapojenie sa do „Batôžkového projektu“ v Spojenej škole Spišská Stará Ves bolo úspešné. Podarilo sa nám naplniť a odoslať 30 školských tašiek /farbičky, peračníky, uteráky, mydlá,.../ a veríme, že potešia deti, ktorým je táto misijná pomoc určená. Veľmi pekne ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na realizácii projektu, ale aj všetkým darcom, ktorí prispeli do zbierky.

          • Dištančné vyučovanie od 13.12.2021

          •                       Na základe uznesenia vlády a rozhodnutia ministra školstva budú sa aj  žiaci 2. stupňa ZŠ vzdelávať od 13.12. do 17.12.2021 dištančne. V čase dištančného vzdelávania má žiak možnosť odobrať obed  v školskej jedálni do obedára pri výdajnom okienku - vchod do ŠJ z ulice k vedúcej ŠJ. V jedálni sa môžu najesť iba tí žiaci, ktorí budú na prezenčnej výučbe (žiaci 1.stupňa, žiaci bez možnosti pripojenia vzdelávaní v škole  v skupinách 5+1).                     

                               Prosím rodičov, aby nezabudli odhlásiť svoje dieťa z obeda, ak nebudete po obedy chodiť.

            Od 20.12.2021 majú všetci žiaci vianočné prázdniny. Riadne vyučovanie by malo začať 10.1.2022. 

                                      Želám všetkým krásne a pokojné prežitie adventného času, a pekné Vianoce.

                                                                                                   

             

          • Charitatívna akcia "Akú veľkú krabicu vyskladáme z našej lásky."

          • Drahí naši žiaci, študenti, absolventi, rodičia, priaznivci... všetci, ktorí chcete aj tohto roku kus svojej lásky odovzdať iným...

            Žiaľ, ani v tohtoročný predvianočný čas nemôžeme našu charitatívnu akciu zrealizovať počas Vianočných trhov. Nevadí, veď kto chce, cestu si nájde! Tak, ako sme si ju aj minulý rok našli k našim dôchodcom v DSS Jasoň. Poďme a opäť pre nich zabaľme obrovský darček! Naplňme ho napríklad ovocným čajom, kávou, kozmetikou (krémy na tvár, na ruky, masážne krémy, alpa, šampón, mydlo, holiace potreby, zubné pasty a kefky, corega...), vitamínmi, krížovkami, spoločenskými hrami, pexesom, omaľovánkami, knihou, ponožkami, papučami, šatkami pre dámy, sladkými a slanými trvanlivými dobrotami, či drobnosťami pre radosť. Podeľme sa a dajme štipku zo svojho hmotného luxusu tým, ktorým nie je dopriate užiť si luxusu duchovného a ktorí ani čas Vianočný nemôžu stráviť so svojimi milovanými...

            Prežime aj tieto Vianoce hodnotnejšie a s pocitom, ktorý bude hladiť nielen naše srdcia, ale i srdcia tých, ktorým náš spoločný darček poputuje...

            Veríme, že tak, ako minulý rok, aj teraz bude vďaka Vám, našou najväčšou starosťou nájsť a potom pekne zabaliť čo najväčšiu krabicu!

            Srdečne Vám všetkým ďakujeme a prajeme pokojné prežitie adventného obdobia!

          • Olympiáda z anglického jazyka.

          • Žiaci našej školy aj tento rok absolvovali školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Už po 2. krát sa táto súťaž uskutočnila v online prostredí. Súťažilo sa v dvoch kategóriách 1A (žiaci 5. - 7. ročníka) a 1B (žiaci 8. a 9. ročníka). Na virtuálny stupeň víťazov v kategórii 1A vystúpili: 1. Chiara Čarnogurská (98b) 2. Matej Depta (95b) a 3. Filip Hamráček (86b). V kategórii 1B 1. miesto obsadil Samuel Cisko (93b). Druhé miesto vybojovala Diana Grivalská (86b) a tretie miesto obsadila Emma Džurná (83b). Na okresnú súťaž postupuje najlepší v danej kategórii. Celkovo sa do olympiády zapojilo 27 žiakov, ktorým ďakujeme za účasť.

          • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA

          • V stredu, 24.11. sa na našej škole uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády online formou. Súťažilo sa v troch kategóriách.

            V kategórii G (žiaci 5. ročníka) na okresné kolo postupujú Michal Kušnirák (70%), Viktor Kromka (65%) a Tatiana Lachová (63%). Ďalšími úspešnými riešiteľmi sa stali Ružena Kušniráková, Michaela Kaňuková, Dominika Mateičková, Nataša Kolodzejová, Ema Gorlická, Mária Režnická, Sandra Galliková (všetci z 5.A) a Richard Záleš (5.B).

            V kategórii F (žiaci 6. a 7. ročníka) sa školského kola zúčastnil len Tomáš Vnenčák (7.A), ktorý so ziskom 73% postupuje aj na okresné kolo.

            V kategórii E (žiaci 8. a 9. ročníka) na okresné kolo postupujú Diana Grivalská z triedy 8.A so ziskom úžasných 98%! Krásny výsledok dosiahol aj Samuel Cisko z 9.A (94%). Trojicu postupujúcich na okresné kolo uzatvára Sabína Gurovičová z 8.B (79%). Úspešnými riešiteľmi sú aj Simon Matlák a Alex Soska z 9.B a Tamara Brejčáková z 8.B.

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa šťastia a energie pri príprave na okresné kolo.

          • Adventná výzva

          • Od 29.11.21 do 17.12.21 budeme v našej škole zbierať batôžky so školskými pomôckami pre deti, ktoré školské pomôcky nemajú. Akcia sa volá „Batôžkový projekt“ a organizuje ju Mary’s Meals, ktorá kŕmi deti v školách po celom svete.

            Batôžky môžu žiaci zbierať v triedach, alebo individuálne. Na plagáte na nástenke máte podrobnejšie informácie. Zodpovedné osoby za uskutočnenie projektu v našej škole sú: Viera Mačuteková, Eva Matiková, Zuzana Vnenčáková. V škole máme určené miesto uskladnenia batôžkov, a to učebňa za šatňami. Konkrétny zoznam vecí, ktoré môžu byť v batôžkoch, si môžete vyzdvihnúť od zodpovedných osôb. Akékoľvek otázky môžete u nich konzultovať.

          • Úspešná riešiteľka Olympiády zo SJ

          • V piatok 12.11.2021 sa uskutočnilo online okresné kolo Olympiády zo SJ. Našu školu reprezentovala víťazka šk. kola Dianka Grivalská z 8.A. V konkurencii výborných žiakov z kežmarského okresu obsadila krásne 4. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou. S počtom bodov 19 bola na tom rovnako ako tretia víťazka v poradí. Tentokrát, bohužiaľ, proti nám hral čas, Dianka odovzdala test o minútku neskôr. S výsledkom však môžeme byť spokojní.

          • Jeseň v ŠKD

          • Opäť je tu jeseň, ktorá v plnej kráse čarovných farieb zaujala svoje miesto. V našom prípade bol utorok 5.10.2021, príjemným teplým dňom, a tak sme si zorganizovali obľúbené podujatie, na ktoré sa tešíme každý rok – Šarkaniádu. Počasie bolo ako na objednávku – bolo príjemné teplé popoludnie s pofukujúcim vetrom, ktorý dokázal zdvihnúť akéhokoľvek šarkana do výšok. Väčšina detí si doniesla vlastných šarkanov, ktorí boli rôznych tvarov. U ostatných sa uplatnila vlastná fantázia. Niektoré stavili na šarkany plné farieb, ktoré mali ústa, oči a úsmev na tvári. Iní stavili na jednoduchosť. Už pri výstupe na kopec nám vietor dvíhal šarkany, a keďže ešte neboli deti pripravené a šnúrka nebola plne napnutá, tak šarkany tancovali do všetkých strán. U detí nastal výskot a smiech. Na kopci sa naháňali, každý za svojim šarkanom, až z toho vznikla kopa zábavy a radosti.

            Október, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty k všetkým starším ľuďom, ktorá by mala byť nenásilná, spontánna a nepretržitá po celý rok, pretože oni si ju zaslúžia. V ŠKD  sme si aj tento rok na starkých spomenuli a vytvorili s láskou malé darčeky pre potešenie a potešili s nimi klientov zariadenia Jasoň v Sp. St. Vsi.

          • Distribúcia testov

          • Oznamujeme rodičom žiakov, ktorí majú použité AG školské samotesty a zaklikli v EduPage ich výsledok, že v pondelok a v utrorok t.j. 8. a 9.11. v čase od 13:00 do 15:00 si môžu prísť prevziať ďalšie samotesty do kancelárie zástupkyne RŠ na prízemí hlavnej budovy ZŠ. 

          • Projekt Modernejšia škola

          • Pred koncom minulého školského roka sme reagovali na výzvu ministerstva školstva a podarilo sa. Získali sme na zmodernizovanie priestorov školy sumu 27 260 €. Zakúpili sme sedacie prvky na vytvorenie 3 oddychových zón na chodbách v hlavnej budove, vytvorili sme oddychové zóny v triedach, 6. B dostala nové lavice, stoličky, skrine, oddychovú zónu. Na chodbe majú žiaci možnosť zahrať si šach na veľkej šachovnici, schody sú polepené edukačnými polepmi, žiaci si môžu zaskákať škôlku. Do šatní sme zakúpili  15 skriniek pre 60 žiakov.

            Veríme, že takto spríjemnené prostredie školy vydrží dlho, dlho pekné a nepoškodené a že bude motivujúce pre našich žiakov.

          • Karanténa triedy - 9.B

          • Oznamujeme rodičom a žiakom 9.B triedy, že od zajtra 4.11.2021 (štvrtok), bude z dôvodu karantény  prebiehať výučba  dištančnou formou. Žiaci, ktorí majú výnimku z karantény (očkovaní a po prekonaní Covid 19), sa môžu učiť v škole prezenčne. Podmienkou je, aby mali negatívny školský Ag test. 

            Žiaci, ktorí sú v karanténe, môťu prísť do školy na prezenčnú výučbu s negatívnym výsledkom PCR testu. Škola zasiela zoznam žiakov triedy na RÚVZ Poprad, následne rodičia dostanú sms s pozvánkou na PCR test.

            Milí deviataci,

            prosím, postavte sa zodpovedne k dištančnej výučbe. 

          • Oznam - jesenné prázdniny

          • Vážení rodičia,

            v dňoch 28.10. - 29.10. sú pre žiakov jesenné prázdniny. Žiaci nastupujú do školy v utorok 2.11.2021.

            Preto pripomíname a žiadame, aby ste v pondelok večer alebo v utorok ráno použili domáce AG testy. Ich použitie a negatívny/pozitívny výsledok nahlásili cez EduPage. Pri pozitívnom výsledku prosíme kontaktovať triedneho učiteľa. Počet vykonaných testov hlásime MŠVVaŠ. Keďže žiaci nebudú v škole viac ako 3 dni, zákonný zástupca je povinný poslať vyhlásenie o bezpríznakovosti.

            Prajeme slnečné jesenné prázdniny s dodržiavaním opatrení. Tešíme sa na stretnutie v škole všetci zdraví.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • 15.10.2021 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka. Ako sme si už v poslednej dobe zvykli, aj táto súťaž sa konala online. Olympiáda je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka. Z našej školy sa zapojili desiati žiaci – štyria ôsmaci a šiesti deviataci. Na vypracovanie 25 otázok mali určený presný čas 35 minút. Mohli však odovzdať vypracovaný test aj skôr, čas potom rozhodoval pri rovnakom počte bodov, čo bol mimochodom aj náš prípad. Žiaci vypracovali online test priamo v našej škole, boli sústredení aj s dozorom vyučujúcej v počítačovej učebni.

            Výsledky zverejnil organizátor súťaže 24.10. 2021. Dvaja žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi – Diana Grivalská z 8.A a Matej Kron z 8.A. Dokonca aj s rovnakým počtom bodov – 18. V prospech Dianky rozhodol čas odovzdania, preto postupuje aj do okresného kola. Veríme, že sa jej bude dariť aj tam.

          • Mary’s Meals charitatívny beh

          • V týždňoch od 20. 9.2021 do 19. 10.2021 sa na hodinách telesnej výchovy zapojili žiaci zo Základnej školy a z Gymnázia do akcie „Charitatívny beh“, ktorý sa konal v rámci verejnej zbierky pre dielo Mary’s Meals. Táto organizácia kŕmi deti po celom svete. Od roku 2002 sa im podarilo zabezpečiť jedno jedlo denne už 2 000 000 detí, ktoré vďaka jedlu začali chodiť do školy a sú šťastné, že sa môžu vzdelávať. Jedno jedlo denne stojí 0,09 centov a na celý školský rok to je 18,30 eur. Naši žiaci svojim behom podporili svoje zdravie a zároveň priložili ruku k celosvetovému dielu. Sumu sme zaokrúhlili na pekných 385 eur, aby sme nakŕmili 21 detí. Ďakujeme vám všetkým za štedré zapojenie sa do tejto charitatívnej akcie a osobitne ďakujeme triede 4.B, ktorej príspevok tvoril 1/3 celkovej sumy. Tešíme sa na ďalší ročník.

          • Rozvojový projekt "Spolu múdrejší 2"

          • Cieľom rozvojového projektu je podporiť tie základné školy, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu. Aj našej ZŠ sa podarilo v tomto projekte uspieť. Dvanásť učiteľov plánuje pomáhať zmierňovať dôsledky pandémie doučovaním žiakov počas nasledujúcich mesiacov. Realizácia projektu: október - december 2021. Projekt je realizovaný a financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov je deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe. Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa od roku 2001 oslavuje každý rok 26. septembra. Žiaci našej školy si aj tento rok na hodinách anglického a nemeckého jazyka pripomenuli dôležitosť učenia sa cudzích jazykov, zažili hodiny plné rôznych aktivít a formou zábavných úloh si zopakovali svoje vedomosti.

          • 2. kolo distribúcie antigénových samotestov na domáce použitie

          • Milí rodičia, v týchto dňoch distribujeme ďalších 5 ks AG samotestovacích sád na domáce použitie, ktoré si môžete vyzdvihnúť počas plánovaných rodičovských združení. Zároveň Vás prosíme, aby ste ich použitie hlásili cez rodičovské konto v EduPage.

            Návod na použitie: 

             

          • Projekt obsah dusičnanov a dusitanov v zelenine

          • V spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom Výskumného ústavu trávnych porastov a horského poľnohospodárstva sme 20. septembra 2021 realizovali po 2 rokoch ďalší projekt, tentokrát s názvom Projekt obsah dusičnanov a dusitanov v zelenine z rôznych druhov poľnohospodárstva.

            Do jeho realizácie boli zapojení žiaci 7. B a 7. A triedy ZŠ Spišská Stará Ves a v jeho praktickej časti meraním porovnávali prítomnosť dusičnanov a dusitanov v zelenine kupovanej v obchodných reťazcoch a v BIO zelenine pestovanej vo vlastných záhradách. Dusičnany a dusitany, ktoré v zelenine ostávajú ako reziduá po nadmernom používaní hnojív a pesticídov, sa vo väčšej miere vyskytovali v tej kupovanej. Ak sa tam vyskytujú v množstvách nad určenú normu, pôsobia záporne na zdravie konzumenta a spôsobujú mnohé civilizačné ochorenia.

            Výsledok? Ak máme vlastnú záhradu, neváhajme zapojiť svoj um a svaly a dopestujme si vlastnú, kvalitnejšiu a zdravšiu zeleninku. Ing. Mikulová