• Strieborná medaila a Cena dekana z GEO

          • 26. a 27. mája sa v Tatranskej Lomnici uskutočnilo celoslovenské kolo geografickej olympiády na ktorom našu školu reprezentovala Diana Grivalská z 9.A. Po výbornom treťom mieste na krajskom kole dokázala Diana na celoslovenskom kole získať striebornú medailu! Ako jediná na Slovensku bola vo svojej kategórii ocenená Cenou dekana Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Srdečne blahoželáme.

          • Školský výlet v Košiciach

          • Dňa 18.05.2023 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili školského výletu v Košiciach. Navštívili Múzeum letectva, Botanickú záhradu a ZOO spojenú s Dinoparkom. I keď počasie nebolo najlepšie, na dobrej nálade to žiakom neubralo. Skoré ranné vstávanie zvládli na jednotku. Celodenné aktivity ich neunavili, práve naopak dodali im energiu na ceste domov. Vedomosti, ktoré získali žiaci počas školského výletu pedagógovia overili kontrolnými otázkami v kvíze. Žiaci prekvapili, všetky odpovede boli správne a teda okrem ich výborných vedomostí preukázali aj dravú súťaživosť.  

          • Školský výlet - Čierny Balog

          • S našimi piatakmi sme sa 18. mája vybrali na školský výlet do Čierneho Balogu, aby sme si užili historický vláčik na Čiernohorskej železnici. Bola to naozaj zážitková cesta do Vydrova. Odtiaľ nás červená značka viedla asi trojhodinovou pešou túrou po areáli Lesníckeho skanzenu, v ktorom nás vítala krásna príroda s asi 90 náučnými tabuľami. My sme mali možnosť vidieť cca 60, keďže niektoré časti skanzenu sú po kalamite a nebolo možné nimi prejsť. Tento skanzen sa nachádza vo Veporských vrchoch Slovenského Rudohoria v nadmorskej výške od 525 do 850 metrov. Ticho a pokoj prírody nám okorenil neutíchajúci dážď, teda sa nám príroda ukázala vo svojej plnej sile. Ale nikto z nás nie je z cukru, zvládli sme to s posilnenou imunitou a tešili sme sa, že si omastíme brušká v popradskom McDonalde. Ten nás nesklamal. Šťastné očká našich žiakov nás uistili o tom, že keď sme hladní, nepotrebujeme ani finančnú gramotnosť. Sme radi, že sme sa všetci bez ujmy na zdraví vrátili domov a odniesli sme si z výletu mnoho pekných zážitkov.

          • Čítajme si

          • Linka detskej istoty organizovala tento týždeň už v poradí 14. ročník celoslovenský maratón s názvom ,,Čítajme si“. Cieľom tohto projektu je hlasné čítanie si na školách alebo v knižniciach. Čítať si žiaci môžu nielen v materinskom slovenskom, ale aj v akomkoľvek cudzom jazyku. Minulý rok sa do tohto projektu zapojilo 62 062 detí.

            Na našej škole sa tento rok do čitateľského maratónu zapojili žiaci 7.B triedy, kde si ako začiatočníci v nemeckom jazyku precvičili v prvom rade správnu výslovnosť. Niektorí ešte odbúrali stres z čítania pre nich neznámych slov a okrem toho sa zoznámili s novou slovnou zásobou. Ako pamiatku na tento celoslovenský maratón im Linka detskej istoty zaslala záložky do kníh.

          • Športové úspechy

          • Ďalší úspech žiakov našej Základnej školy v Spišskej Starej Vsi. Chlapci a dievčatá zvíťazili v okresnom kole McDonald's CUP - Slovenská republika. Vo štvrtok 04.05.2023 sa na ZŠ Svätého Kríža uskutočnilo finálové kolo McDonald's Cup-u okresu Kežmarok. Turnaja sa zúčastnili 4 základné školy, ktoré museli absolvovať náročné kvalifikačné kolá. Naši žiaci svoju účasť vo finále vybojovali na kvalifikačnom turnaji v Lendaku, kde za účasti 5-tich škôl získali prvé miesto. Okrem našej základnej školy sa na finálovom turnaji predstavili kežmarské školy Nižná Brána a Svätého Kríža a Spojená škola Lendak. Prítomní diváci boli svedkami pravdepodobne najvyrovnanejšieho finálového kola spomedzi všetkých 79 okresných finále, ktoré sa v rámci celého Slovenska odohrali. Tímy na prvých troch miestach mali totiž po odohratí všetkých zápasov zhodne 5 bodov. Vzájomné zápasy medzi týmito troma tímami skončili remízou a aj gólový rozdiel (skóre vzájomných zápasov) bolo rovnaké. O našom prvenstve napokon rozhodol až vyšší počet strelených gólov. Hoci za predvedené výkony by si postup zaslúžili všetky tri tímy, postúpiť mohol len jeden a v tomto prípade sa šťastena priklonila na našu stranu.Chlapcov a dievčatá však chceme pochváliť predovšetkým za bojovný a obetavý výkon, keďže v zápasoch proti naším najväčším konkurentom sme zakaždým prehrávali a skóre sme museli otáčať. Okrem pohára za 1. miesto sme si spoločne vybojovali postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 12.05.2023 v Sabinove. Postup na krajské kolo je tak sladkou odmenou za hodiny a hodiny strávené na tréningoch, ktoré sme absolvovali v rámci krúžku Športová príprava. 

            Žiaci, ktorí našu školu reprezentovali: Michal Malecký 4.A, Alexander Kozub 4.A, Petra Grivalská 4.A, Natália Jabrocká 4.A, Jaroslav Trulík 4.B, Samuel Závacký 3.B, Samuel Malík 3.B, Jakub Šebest 3.B, Kevin Kozub 3.A a Sebastián Jabrocký 1.B

            Dievčatá z našej Základnej školy v Spišskej Starej Vsi s 1. miestom na majstrovstvách okresu Kežmarok v malom futbale.V piatok 28.4.2023 sa naše dievčatá zúčastnili Školského pohára SFZ . Je to futbalový turnaj pre žiačky 5.-7. ročníka základných škôl. Na rozdiel od chlapcov sa na finálový turnaj kvalifikovali priamo bez kvalifikačného turnaja.Na naše dievčatá čakali ťažkí súperi z 3 kežmarských škôl - ZŠ Nižná Brána, Grundschule a ZŠ Svätého Kríža. Hneď prvý zápas proti domácemu mužstvu ZŠ Nižná Brána bol predčasným finále. Tento zápas sme aj napriek nepriaznivému priebehu zvládli a pripísali si prvé víťazstvo. Ďalšie dva zápasy sme s prehľadom zvládli a zaslúžene sme si tak vybojovali víťazstvo v turnaji. O našom triumfe rozhodli výborné individuálne výkony našich hráčok, ale aj dobrý tímový výkon. Zúročili sme tak hodiny spoločných tréningov, kde dievčatá naberali zápasovú prax. Okrem pohára za 1. miesto si naše dievčatá vybojovali aj postup na krajské majstrovstvá, ktoré sa uskutočnia 25.05.2023 v Sabinove. 

            Žiačky, ktoré našu školu reprezentovali: Frederika Budzáková 7.B, Karolína Budzáková 7.B, Alexandra Irhová 7.B, Chiara Čarnogurská 7.B, Sandra Galliková 6.A, Michaela Kaňuková 6.A, Emma Gorlická 6.A, Mária Režnická 6.A

            Žiakom a žiačkám blahoželáme a držíme im palce v krajskom kole!