• Deň Zeme

          • Už 57. krát sme si 22.04. pripomenuli Deň Zeme. Žiaci 4. ročníka sa v spolupráci s PIENAPom zapojili do aktivít, ktoré pripravili pracovníci PIENAPu. Začali sme zbieraním odpadkov, celou cestou okolo potôčika až k Dunajcu. Ing. Kĺčová Kunštárová oboznámila žiakov s vodným spoločenstvom tejto lokality – bobrie hrádze, vajíčka ropuchy, skokana zeleného, kapra...

            Ďalší pracovník – ornitológ p. Revický žiakom predviedol živých vtáčikov, ktoré hniezdia v tejto lokalite. Po odchyte určil druh, odmeral ich, odvážil a okrúžkoval. Žiaci mali možnosť fyzického kontaktu s chytenými vtáčikmi, ktoré púšťali späť do prírody.

            Riaditeľ PIENAPu p. Ing. Kĺč ďalekohľadom sledoval nový druh vtáka v tejto lokalite – orliaka. Ďalekohľad poslúžil aj žiakom na pozorovanie kačice divej a potápky na hladine Dunajca.

            Po ceste okolo rybníka žiaci spozorovali aj mloka, ktorý svedčí o čistote prírodného prostredia v okolí Dunajca. Veríme, že žiaci si obohatili svoje environmentálne povedomie.

            Žiaci získali ďalšie poznatky o ochrane prírody, ktoré sú dôležité pre budúcnosť našej planéty, hlavne o zastavení znečisťovania prírody plastami a odpadom, ktorý produkuje človek.

          • Krajské kolo Geografickej olympiády

          • V stredu 26.4. sa v ZŠ Prostějovská v Prešove uskutočnilo krajské kolo geografickej olympiády v kategórii E. Našu školu reprezentovala Diana Grivalská z 9.A. Diana sa uskutočnila na výbornom 3. mieste a postúpila na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční 26. – 27. 5. 2023 v Tatranskej Lomnici. Gratulujeme a držíme palce!

          • Návšteva predškolákov

          • Utorok 18.04.2023 bol pre predškolákov výnimočný. Navštívili prvákov v triedach a zoznámili sa tak s prostredím pred dlho očakávaným zápisom. Prváci predviedli, čo sa v škole naučili a spolu s predškolákmi pracovali v laviciach. Spievali, hrali sa a zabávali. Veríme, že pri dnešnom zápise to bude pre nich o to ľahšie. Tešíme sa na vás!

          • Slávici z lavice

          • Dňa 17.4.2023 sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže Slávici z lavice. Našu školu v súťaži reprezentovali: Timea Michalicová 4.B a Simona Gondeková 6.B. Dievčatá s vybranými piesňami zabodovali a porote krásne zaspievali. Gratulujeme k úspechu.

          • Okresné kolo Matematickej olympiády

          • Dňa 12.04.2023 sa uskutočnilo Okresné kolo Matematickej olympiády. Našu školu reprezentovali 2 žiaci zo 7A triedy. Boli to : Aneta Švienta a Daniel Poláček

            Najviac sa darilo Danielovi Poláčekovi, ktorý obsadil krásne 3. miesto. Iba pol boda ho oddeľoval od druhého miesta. Obom srdečne ďakujeme za ochotu zúčastniť sa náročnej matematickej vedomostnej súťaže. Danielovi súčasne gratulujeme ku vynikajúcemu umiestneniu. Môžeme iba dúfať, že nadšenci matematiky budú v súťažiach pokračovať aj vo vyššom ročníku.

          • Okresné kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 30.3.2023 sa uskutočnilo v ZŠ s MŠ Svätého kríža v Kežmarku okresné kolo Chemickej olympiády v kategórii D. Našu školu reprezentovali žiačky Diana Grivalská a Slávka Pisarčíková z 9.A triedy. Obe žiačky patria k úspešným riešiteľom tejto olympiády, pričom Diana obsadila 1. priečku tejto súťaže a Slávka sa umiestnila na peknom 5. mieste. Obidvom dievčatám blahoželáme a Diane prajeme veľa úspechov aj v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v 27. apríla 2023.

          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • V dňoch 20.03.2023 a 21.03.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Našu školu reprezentovalo 12 žiakov v jednotlivých ročníkoch:

            Klára Švienta 3B, Timea Michalicová 4B, Vladimíra Kĺčová 4A, Matúš Kočinský 5A

            Viktor Kromka 6A, Aneta Švienta 7A, Daniel Poláček 7A, Mykhailo Cherkasov 7A

            Chiara Čarnogurská 7B, Jakub Mýtnik 7B, Tereza Kováčiková 8A, Filip Hamráček 8A

            Najviac sa darilo Matúšovi Kočinskému z 5A triedy, ktorý obsadil krásne 2. miesto. Veľmi nás potešili aj žiaci, ktorí na náročnej matematickej súťaži získali titul „Úspešný riešiteľ“. Stali sa nimi žiaci Aneta Švienta zo 7A, Daniel Poláček zo 7A a Jakub Mýtnik zo 7B. Úspešným riešiteľom gratulujeme. Všetkým srdečne ďakujeme za ochotu zúčastniť sa náročnej matematickej vedomostnej súťaže.

          • Exkurzia

          • 22. marca žiaci 8. ročníka vycestovali na prírodovednú exkurziu. Navštívili Steelpark v Košiciach, kde sa dozvedeli o výrobe železa vo vysokých peciach, mali možnosť nahliadnuť do interaktívnej periodickej sústavy prvkov, mohli sami uskutočňovať aj fyzikálne experimenty z mechaniky, elektrických a magnetických javov i rozličné merania. Zaujímavé pre nich boli aj  hlavolamy či sudoku. Poobede ich čakal podrobný výklad o ťažbe opálu v opálových baniach v Červenici pri Prešove. Žiaci si nasadili bezpečnostné prilby a vstúpili do bane, kde sa dozvedeli historické fakty o práci baníkov v baniach.

          • Návšteva mestskej knižnice

          • V stredu, 29.marca sa všetci prváci našej ZŠ vybrali na návštevu mestskej knižnice. Pretože už poznajú takmer všetky písmenká a čítanie im robí radosť, mali možnosť predviesť sa v plnej kráse hlasným čítaním pred pani knihovníčkou. Ako to už býva dobrým zvykom, ani našich prváčikov neminul sľub čitateľa a pasovanie do tejto funkcie osobou najpovolanejšou a knihou najznámejšou. Danka a Janka od Márie Ďuríčkovej sa dotkla každej detskej hlávky a symbolicky odovzdala úctu k písanému slovu i trvalým hodnotám, akými knihy sú.

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • 31. marca sa na ZŠ s MŠ Nižná brána v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády. Z našej školy sa ho zúčastnilo 8 žiakov v troch kategóriách. V kategórii F (žiaci 6. a 7. ročníka) sa úspešným riešiteľom stal Daniel Poláček (7.A). V kategórii E (žiaci 8. a 9. ročníka) sa na prvom mieste s veľkým náskokom umiestnila Diana Grivalská (9.A) a vydobyla si tak postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 26.4. v Prešove. Držíme palce!