• CEZPOĽNÝ BEH

          • Dňa 26.septembra sa v Kežmarku v lokalite Suchá hora sa uskutočnili majstrovstvá okresu v cezpoľnom behu žiakov a žiačok. Zúčastnilo sa ho 13 chlapčenských družstiev a 11 dievčenských družstiev.

            V súťaži chlapcov družstvo našej školy sa umiestnilo na 11.mieste – Jakub Michlík sa umiestnil na 17.mieste, Timotej Baran na 25., Matúš Drienovský bol 35.

            Lepšie sa darilo naším dievčatám, ktoré obsadili veľmi pekné 3.miesto. V celkovom hodnotení Diana Trulíková skončila piata, Stanislava Regecová deviata, Larissa Kovalčíková jedenásta.

            Ďakujeme im za reprezentáciu našej školy.

          • Výsledky európskeho dňa športu

          • Dievčatá

            Beh na 60 metrov :

            1. Cyntia Graindová           9,67 sek.

            2. Klaudia Majerčáková    9,70

            3. Radoslava Veličková     10,0

             

            Skok do diaľky:

            1. Cyntia Graindová       303 cm

            2. Larissa Kovalčíková    298

            3. Radoslava Veličková  292

             

            Hod kriketkou:

            1. Viktória Kostková         27,70 m

            2. Radoslava Veličková    26,50

            3. Cyntia Graindová          23,30

             

            Beh na 400 metrov :

            1. Klaudia Majerčáková   1:23,58 min.

            2. Valéria Petrusová         1:28,38

             3. Lucia Šedivá                   1:30,53

             

            Chlapci

            Beh na 60 metrov :

            1.Peter Drienovský           8,75 sek.

            2. Jakub Michlík                 9,33

            3. Miroslav Nedoroščík    9,58

             

            Skok do diaľky:

            1. Peter Drienovský          375 cm

            2. Gabriel Čarnogurský    342

            3. Jakub Michlík                342

             

            Hod kriketkou:

            1. Matúš Semančík           42,90 m

            2. Peter Drienovský          35,50

            3. Maroš Štefaňák             35,30

             

            Beh na 400 metrov :

            1. Jakub Michlík                 1:11,42 min.

            2. Peter Drienovský          1:12,49

            3. Gabriel Čarnogurský    1:22,78

             

            Súťaž o najšportovejšiu triedu

            1. 7.A        71 bodov
            2. 7.B        62
            3. 6.B        17  

             

            Volejbal

            1. 9.A         6 bodov
            2. 9.B         5
            3. 8.B         4
            4. 8.A         3
          • ČISTÉ HORY, 29.9.2018

          • 40.ročník verejnoprospešnej akcie Čisté hory, ktoré každú jeseň organizujú Štátne lesy Tatranského Národného parku, sa  ako každý rok konala aj v Červenom Kláštore. Tejto akcie sa zúčastnili okrem žiakov z Haligoviec aj žiaci našej školy pod vedením Mgr. Márie Rakovej  a Mgr. Maye Howard.  V počte  25 žiakov sa nám podarilo  vyzbierať neporiadok po turistoch. Sme radi, že odpadkov bolo menej ako po iné roky.  Za odvedenú prácu dostali žiaci párky,  sladké občerstvenie, teplý čaj, nálepku i pohľadnicu. Tešíme sa na Čisté hory, ktoré sa pravidelne konajú v apríli a ktoré organizuje Správa Pieninského Národného parku. Sme radi, že i tento rok môžeme skonštatovať, že našim žiakom nie je príroda ľahostajná. Ďakujeme všetkým zúčastneným za účasť.

          • Odhlasovanie zo stravy v ŠJ

          •  

            Vedúca ŠJ pri ZŠ oznamuje stravníkom, že od 1. októbra 2018 nastanú pri odhlasovaní z obeda tieto zmeny:

            1. Odhlásenie zo stravy je možné najneskôr deň vopred do 14.00 hod. /Nie ako bolo doteraz, v daný deň do 8.00 hod/. V prípade, že sa zo stravy stravník vyhlásiť nestihne, tento obed si odoberie do obedára.
            2. Na pondelok je potrebné vyhlásenie už v piatok do 14.00 hod. V prípade choroby si stravu stravník taktiež odoberie do obedára. V pondelok ráno vyhlásenie nebude možné.
          • Šarkaniáda 2018

          • Je tu farebná jeseň a to je ideálne obdobie pre šarkanov. Preto sme september v našom Školskom klube detí  začali veselo - Šarkaniádou. Žiaci neváhali a doniesli si originálne šarkany, jeden krajší ako druhý. A samozrejme sme ich chceli aj vyskúšať, či dokážu lietať. Keďže vetrík bol lenivejší neostávalo iné, len zobrať nohy na plecia, šarkany do rúk a utekať. Podarilo sa. Rýchle nohy, odhodlanie a túžba vidieť  farebné lietajúce šarkany tancovať vysoko v povetrí prekonali všetky očakávania. Slniečko nám pri šantení svietilo, vetrík jemne pofukoval a pomáhal predviesť našich krásavcov. Niektoré šarkaníky protestovali, nechcelo sa im vzlietnuť, tým pomohli pani vychovávateľky. Tie, ktoré sa hneď pustili do letu, vyleteli vysoko k belasej oblohe. Táto príjemná voľno-časová aktivita prilákala na kopec za školou aj ostatné deti, ktoré nenavštevujú ŠKD. Mali sme všetci obrovskú radosť.

            Mgr. M. Raková

          • Letný tábor Dve veže - 3. ročník

          •    V dňoch 6. až 10. augusta sa 41 detí zúčastnilo letného tábora v Spišskej Starej Vsi. Účastníci, takmer výlučne žiaci našej ZŠ, boli rozdelení do štyroch družstiev podľa farieb: „Modrí“, „Zelení“, „Bieli“ a „Žltí“. V hre boli síce aj voľné názvy, ale napokon sa zaužívali tieto ľahko identifikovateľné podľa táborových tričiek.

               Nakoľko bolo počasie priaznivé, konali sa všetky pripravené aktivity. Tradičné turnaje vo futbale, basketbale, terénnom i rovinnom behu, ringu a metlobale sprevádzali ďalšie športy, v ktorých súťažili dvojice pre svoj tím: hod loptou na cieľ, kopanie lopty na presnosť, hod na kôš, pétanque a croquet. Posledné dve disciplíny si ako novinky získali veľkú popularitu. O niečo menej obľúbené bolo bodovanie poriadku, vyžadovanie dochvíľnosti a pozornosti pri pokynoch alebo dodržiavanie osobnej hygieny. Vyvážili to ale atraktívne doplnky ako skúška odvahy, túra na Havku, hľadanie Veľkého Dudroša, návšteva knižnice, večerné opekanie či tvorba táborových výkresov, hesiel a vlajok. Nepredvídaným doplnkom bolo tiež sledovanie búrky spoza okien alebo úspešné vyháňanie dotieravého hmyzu.

               Celkovo sa tábor vydaril vynikajúco, skutočne nebol podstatný víťaz, hoci pre poriadok treba uviesť, že po dvoch rokoch hegemónie „Zelených“ zvíťazili „Modrí“. Podľa predbežných ohlasov sa zdá, že budúcoročný štvrtý tábor bude mať nadštandardnú účasť. Možno siahneme k výberu účastníkov podľa toho, ako sa nám javili v táboroch doteraz. Každopádne však môžeme sľúbiť, že Dve veže budú o rok opäť.

            Mgr. Miloslav Cisko

             

          • O Z N A M

          • Riaditeľka Spojenej školy Spišská Stará Ves oznamuje žiakom, študentom a rodičom, že oficiálne otvorenie školského roka 2018-19 sa začína v pondelok 3. septembra 2018 o 9.00 hod. ( po svätej omši) v KD v Sp. St. Vsi. Žiaci si v prvý školský deň donesú so sebou prezuvky a tašky na učebnice.

        • Dopravné - vyplácanie
          • Dopravné - vyplácanie

          • Spojená škola Spišská Stará Ves - organizačná zložka ZŠ oznamuje rodičom, že vyplácanie dopravného žiakom sa uskutoční dňa 06.07.2018 v čase od 08.00 hod. do 14.00 hod.

          • ZLATÝ BLYSKÁČ 2018

          • Žiaci ZŠ Spišská Stará Ves dosahujú svojou šikovnosťou a bojovnosťou mnohé úspechy v nižších, no veľmi často obsadia výborné miesto aj vo vyšších vedomostných, športových, či iných súťažiach.Tak tomu bolo aj v rybárskej súťaži. Prostredníctvom vedúceho Rybárskeho krúžku pri CVČ Ing. Antona Kandu sa naučili mnohým vedomostiam a schopnostiam, ktoré zúročili na celoslovenskej detskej rybárskej súťaži Zlatý blyskáč 2018, kde si Tomáš Kozub (žiak 8.A triedy) v obrovskej konkurencii slovenských ,,rybárov začiatočníkov" vybojoval 1. miesto a Matúš Mačutek (žiak 5.B triedy) obsadil výborné 2. miesto.

            V súťaži družstiev bolo naše družstvo jednoznačne najlepšie a právom získalo 1. miesto v rámci Slovenska. Blahoželáme víťazom!!!

            1. miesto v SR

        • Vyplácanie dopravného
          • Vyplácanie dopravného

          • Spojená škola Spišská Stará Ves  - organizačná zložka ZŠ oznamuje rodičom, že vyplácanie dopravného  žiakom sa uskutoční dňa 14.07.2017 (t.j.  v piatok) v čase od 08.00 hod. do 14.00 hod.

          • ŠKOLA V PRÍRODE V HEĽPE

          • Školy v prírode sa v termíne od 4.6.2018 do 8.6.2018 v Heľpe v penzióne Majk zúčastnili štrnásti žiaci IV. A a desiati žiaci IV. B triedy. Cieľom bolo rozšíriť teoretické poznatky žiakov z  vyučovania o praktické skúsenosti a poznatky o prírode priamym pozorovaním, upevňovať zdravie, rozvíjať telesnú zdatnosť, stmeľovať žiacky kolektív a rozvíjať kultúrno spoločenské návyky a estetické cítenie žiakov.

            So žiakmi boli v ŠvP traja pedagógovia: pedagogický vedúci ŠvP Mgr. Milada Krišáková, učiteľky Mgr. Marta Mareková a Mgr. Mária Raková.

            Súčasťou ŠvP bol plavecký výcvik žiakov 4. ročníka.

             

            Základnou podmienkou účasti bol vyhovujúci zdravotný stav žiakov, odporúčanie pediatra bolo súčasťou povinnej dokumentácie. Všetci zúčastnení žiaci splnili túto podmienku. 5 žiakov bolo liečených dlhodobo na rôzne druhy a typy alergií. Títo mali so sebou príslušné lieky, ktoré odovzdali pri nástupe do ŠvP vedúcej ŠvP a tá po príchode na miesto pridelenému zdravotníkovi aj s podrobným popisom a odporúčaniami. Povinnou dokumentáciou bolo aj vyhlásenie rodičov o bezinfekčnosti prostredia a vyhlásenie o zodpovednosti za škodu spôsobenú úmyselne ich dieťaťom. K žiadnym škodám na majetku penziónu, ani majetku žiakov a pedagógov počas pobytu nedošlo. Žiaci boli ubytovaní na poschodí v izbách po 6. Oddelene chlapci a dievčatá.

             Neboli zaznamenané žiadne významné úrazy. Drobné odreniny u jednej žiačky boli okamžite ošetrené zdravotníkom. Išlo o pád počas spoločnej hry na ploche pred penziónom.

            Počas plaveckého výcviku sa žiaci riadili pokynmi inštruktora plávania. Disciplína bola vzorná, všetci žiaci zvládli základy plávania. Počas ŠvP prebiehalo vyučovanie najmä v prírode. Počas krátkeho času nepriaznivého počasia v spoločenskej miestnosti.

            Žiaci mali možnosť vidieť na vychádzke časť obce Heľpa, navštívili miestny amfiteáter, využívali na šport ihriská a relaxovali v soľnej jaskyni.

            Strava žiakov bola pestrá a primeraná, no chýbalo viac surovej zeleniny. Pitný režim bol zabezpečený v reštaurácii penziónu po celý deň. Žiaci si mohli tekutiny nabrať aj do vlastných fliaš kedykoľvek počas dňa.

            Program bol spestrený rôznymi hrami, súťažami, spoločenskými hrami. Každý žiak odchádzal zo ŠvP s malou pozornosťou, odmenou za vytrvalosť, ochotu pomôcť druhému, kamarátsky prístup, prekonávanie úloh a prekážok. Odmeny venovalo riaditeľstvo ZŠ, učiteľky ŠvP a sponzori z radov rodičov.

            Ciele ŠvP boli splnené v plnom rozsahu. Žiaci nadobudli nové teoretické, ale najmä praktické zručnosti. Odlúčení od rodičov a domáceho prostredia zvládli všetky úlohy vyplývajúce z plánu ŠvP.

             

            Zapísala Mgr. Milada Krišáková           

          • Športová súťaž pre 3. a 4. ročník ZŠ

          • Dňa 25. mája sa naši žiaci tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili športovej súťaže pod názvom „Šikovné veveričky“. Túto súťaž  pre žiakov 1. stupňa  pravidelne organizuje ZŠ Spišské Hanušovce. Súťažilo sa v siedmich rôznych disciplínach. Naše družstvo tvorili dvaja tretiaci a dvaja štvrtáci. Za tretiakov bojovali Milan Michlík 3. A, Dávid Zelina 3. B a za štvrtákov Radovan Kozub 4. A, Jozef Lešundák 4. B. Po kratšej pauze sa nám opäť podarilo získať 1. miesto zo šiestich súťažných družstiev. Víťazi si odniesli pekné vecné ceny a fantastický pocit z prvého miesta. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tejto súťaže.

          • Kurz anglického jazyka

          • Žiaci 8. a 9. ročníka sa v dňoch 6. až 8. júna 2018 zúčastnili intenzívneho kurzu angličtiny, ktorým ich sprevádzal americký lektor John Graham. V kurze sa absolventi zamerali na rozvoj komunikačných schopností. John so žiakmi komunikoval výločne v angličtine a pripravil pre nich množstvo zaujímavých aktivít.

          • KLÁŠTORNÁ ŠKOLA

          • Naši žiaci z 2.A triedy trávili 5. jún veľmi neobyčajne. Svoju triedu vymenili za Kláštornú školu v múzeu v Červenom Kláštore. Najprv si pozorne prezreli expozíciu múzea a vypočuli veľmi pekný výklad o jeho histórii. Spoznali tajuplný život tunajších kartuziánskych i kamaldulských mníchov. So zatajeným dychom si vypočuli, aký prísny a nekompromisný bol ich denný režim. Nahliadli i do tajomných zákutí kláštora, kde sa hostia bežne nedostanú. Jemná vôňa kadidla a zvláštne náboženské piesne mníchov v pozadí celú atmosféru robili ešte záhadnejšou.

            Legenda o známom Cypriánovi nesmela chýbať a naši žiaci ukázali, že o ňom už aj mnohé veci vedia. Neskôr ju na nádvorí pod slnečnými hodinami vystriedala rozprávka o ňom z knihy Petra Glocka. Na žiakov čakali i tvorivé dielne. Obľúbené gumovacie pero vymenili za husacie brko a atrament. Pokúšali sa takto prepísať slová z biblie písanej západoslovenským jazykom. O čosi jednoduchšia bola výzdoba papierových vrecúšok na bylinky. Žiaci strihali, trhali, lepili a svoje voňavé vrecúško si s nadšením odniesli domov. Ochutnávka bylinkových vôd v horúcom počasí príjemne osviežila a po nej sa s priestormi kláštora rozlúčili. Hladné brušká naplnili v krásnom prostredí pod Troma Korunami a plní zážitkov sa šťastne vrátili domov.

          • TROJDNIE V ZÁKLADNEJ ŠKOLE

          • V čase od 30.5.2018 do 1.6.2018 sme si v ZŠ Sp. St. Ves naplánovali aktivity, ktoré boli viazané na pekné počasie, lebo len pod touto podmienkou ich mohli žiaci prežiť plnohodnotne....

            Streda 30. mája  sa niesla v znamení výletov II. stupňa. Učitelia si so žiakmi v rámci tejto akcie pozreli Bardejov, Bardejovské Kúpele, Betliar, Ochtinskú aragonitovú jaskyňu (obrovský unikát, je jednou z 3 aragonitovýcj jaskýň na celom svete), Levoču, Spišskú Novú Ves a Bojnice. Všetci si odtiaľ priniesli množstvo kvalitných zážitkov. V škole ostali tí, ktorí z rôznych dôvodov na výlet neišli, no urobili v čase vyučovania pod dozorom vyučujúcich kus poctivej práce na skrášľovaní areálu školy.

            Vo štvrtok 31. mája sme spoločne oslávili Deň detí. Zrána nám na školskom dvore urobil veselú atmosféru ,,superstarista" Martin Krausz, ktorý nás v rámci svojho koncertu rozospieval. Súčasťou tejto šou bola aj zumba, do ktorej p. Krauszová postupne vťahovala viac a viac žiakov. Takže sa precvičili nie len ich hrdlá, ale aj svaly žiakov. Po koncerte nasledoval karneval, v rámci ktorého boli vyhodnocované a odmenené tie najnápaditejšie masky. Karnevalový sprievod sa prešiel aj mestom Spišská Stará Ves tak, aby si na maskách mohli popásť svoje oči aj jeho obyvatelia.

            Piatok 1. júna sa niesol v znamení cvičenia Ochrana človeka a prírody.Zúčastnili sa ho všetci žiaci ZŠ, pričom I. stupeň plnil svoje úlohy v spolupráci s Hasičským zborom v Spišskej Starej Vsi pod vedením Ing. Kolodzejovej. Mali možnosť pozorovať týchto odborníkov pri zaobchádzaní s požiarnou technikou, ochrannými prostriedkami a spôsobmi ochrany. II. stupeň mal vytýčenú trasu, po ktorej sa presúval k jednotlivým stanovištiam, na ktorých žiaci plnili zadané úlohy. Na stanovišti č. 1, ktoré si zobral pod svoj patronát Mgr. Čupka, si precvičili svoje vedomosti o civilnej ochrane. Na stanovišti č. 2 pod vedením Ing. Mikulovej pracovali žiačky z krúžku Prvá pomoc. Vytvorili 3 skupinky a každá z nich predvázala spolužiakom postup pri poskytovaní prvej pomoci pri rôznych druhoch poranania, ako sú zlomeniny, krvácanie, kardiopulmonálna resuscitácia. Na stanovišti č. 3 Mgr. Kafková pripravila pre žiakov aktivity s témou pobyt a pohyb v prírode a jej ochrana. Stanovište č. 4 zastrešila Mgr. Skotzke a žiaci si tu precvičovali svoje vedomosti a zručnosti v obore dopravná výchova.

            Je úplne úžasné, aké pekné počasie nás celé tri dni sprevádzalo.... Bolo slnečno a teplo a my sme vďaka tomu strávili krásne a nezabudnuteľné ,,TROJDNIE" organizované vyučujúcimi v základnej škole.      Ing. Mikulová

          • DEŇ MLIEKA

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa mlieka (16. 5 ) sa trieda 1.B zapojila do projektu s tatranskou mliekarňou TAMI.  Cieľom projektu bolo vymyslieť so žiakmi aktivitu, činnosť spojenú s mliekom, alebo vyrobiť  niečo z obalov výrobkov s logom TAMI, ktoré kupujeme v obchodoch. Spolu so žiakmi sme vyrobili mliekorobota a natočili krátku reklamu, ktorú sme poslali do mliekarne TAMI .  16.5.2018 sme si v triede urobili ochutnávku mlieka, povedali sme si o zložení mlieka, o jeho výživovej hodnote a dôležitosti konzumovania mlieka v našom jedálničku. Za odmenu nám poslali balíček krásnych darčekov: švihadlá, prívesky, trička z logom TAMI, kľúčenky a pero pre pani učiteľku. Mgr. Iveta Novotná