•  Dejepisno-literárno-výtvarná exkurzia v Kežmarku

                 Posledný septembrový týždeň si siedmaci spríjemnili bežný školský deň exkurziou do Kežmarku. Navštívili Lyceálnu knižnicu v meste Kežmarok, evanjelické kostoly, hrad Kežmarok a Kaštieľ v Strážkach pri Spišskej Belej. Žiaci potvrdili staré a známe pravidlo:  Je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Najviac sa im páčilo v Lyceálnej knižnici, kde si vyskúšali aj väzenie – miestnosť, v ktorej si žiak odpykával svoj trest za nevhodné správanie. V kežmarskom hrade si prešli expozície, lekáreň a v  hradnej veži sa im naskytol prekrásny pohľad na mesto Kežmarok. V závere exkurzie si pozreli aj výstavu obrazov maliara Ferdinanda Katonu v Strážkach, rodáka zo Spišskej Starej Vsi.  

                 

          • ŠARKANIÁDA

            Žiaci z ŠKD využili krásne slnečné počasie a dňa 26.9. (utorok) sa zúčastnili Šarkaniády na kopci za školou. Niektorí si priniesli vlastné vyrobené šarkany, iní si šarkany kúpili. Vietor bol trochu slabší, ako sme čakali, ale ani to nás neodradilo. Najšikovnejším žiakom lietali šarkany poriadne vysoko. Tento týždeň sa venujeme v ŠKD zdravej výžive a tak sme využili Šarkaniádu na zdravý pohyb na vzduchu. 

             

          • DAJME ZELENÚ PRÍRODE

            Aj v tomto šk. roku - už ako tretiaci, pokračujeme v environprojekte s názvom DAJME ZELENÚ PRÍRODE v spolupráci s Pieninským národným parkom.                                                         Environmentálnou výchovou chceme viesť žiakov k ohľaduplnosti k životnému prostrediu a jeho rôznorodosti, k svojmu okoliu, iným tvorom a k sebe samému. Táto prierezová téma sa prelína všetkými predmetmi. Dôležité je, aby žiaci získali vedomosti, ale aj zručnosti, ktorými môžu pomáhať životnému prostrediu jednoduchými činnosťami, ktoré sú im primerané a vhodné – chrániť rastliny, zvieratá, mať kladný vzťah k domácim zvieratám, ale aj k zvieratám v prírode.

            Naše prvé stretnutie sa uskutočnilo v pondelok 25. septembra v infocentre PIENAP-u. Obidve triedy privítala Ing. Malatinová a hneď začala rozvíjať prvú tému Životný cyklus rastlín. Táto téma je aktuálna a nadväzuje na inovované učivo prírodovedy 3. ročníka. Okrem vysvetlenia pojmu životný cyklus, nám porozprávala aj o rozličnej dĺžke života rastlín. Rozširujúcou informáciou o jedovatých rastlinách nás prekvapil fakt, že tieto rastliny vyzerajú nádherne a mnohé pestujeme vo svojom okolí.

            Toto prvé stretnutie nám opäť otvorilo bránu do záhad a tajov prírody.

          • Čisté hory 2017

          • 39.ročník verejnoprospešnej akcie Čisté hory, ktoré každú jeseň organizujú Štátne lesy Tatranského Národného parku, sa  ako každý rok konala aj v Červenom Kláštore. Tejto akcie sa zúčastnili okrem žiakov z Haligoviec aj žiaci našej školy pod vedením Mgr. Márie Rakovej  a Mgr. Maye Howard.  Sme radi, že odpadkov bolo menej ako po iné roky.  Za odvedenú prácu dostali žiaci sladké občerstvenie, teplý čaj, nálepku i pohľadnicu. Tešíme sa na Čisté hory, ktoré sa pravidelne konajú v apríli a ktoré organizuje Správa Pieninského Národného parku. Sme radi, že i tento rok môžeme skonštatovať, že našim žiakom nie je príroda ľahostajná. Ďakujeme všetkým zúčastneným za účasť. (MH,MR)


             

          • Otvorenie školského roka 2017/2018

          •       Riaditeľka Spojenej školy Spišská Stará Ves oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2017/2018 pre organizačné zložky ZŠ, gymnázium a ZUŠ bude v kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi dňa 4. 9. 2017  o 9.00 hod. (po svätej omši, ktorá bude o 8.00 hod. v kostole). Potom si žiaci pôjdu prevziať do svojich tried učebnice, preto je potrebné priniesť  tašky aj prezúvky. Riadne vyučovanie podľa rozvrhu hodín bude od 5.9.2017. 

          • Detské dopravné ihrisko

            Žiaci 2. – 4. ročníka ZŠ sa v závere školského roka zúčastnili  aktivít na detskom dopravnom ihrisku v Kežmarku. Tam si mohli overiť svoje vedomosti z predmetu Dopravná výchova. Boli rozdelení do dvoch skupín. Prvá skupina si upevňovala vedomosti z teórie, utvrdzovali si dopravné značky, pravidlá chodcov, situácie na križovatke a druhá skupina absolvovala praktické činnosti na ihrisku. Každý z nich mal možnosť byť chodcom a vyskúšať si aj jazdu na bicykli a kolobežke cez križovatku riadenú svetelnou signalizáciou. Počas jazdy plne rešpektovali dopravné značky. Aktivita splnila cieľ a upevnila v žiakoch schopnosť dodržiavať bezpečnosť na cestách. Veríme, že žiaci budú pripravení na bezpečné prežitie letných prázdnin.

          • Stretnutie s hasičmi – desatoro prežitia prázdnin

            V stredu 21.6.2017 nás navštívili profesionálni hasiči zo Spišskej Starej Vsi pod vedením Ing. Jany Kolodzejovej. Na akcii sa zúčastnili žiaci 1. stupň a ZŠ. V areáli školy im hasiči predviedli praktické ukážky svojej činnosti, poskytovania prvej pomoci, do ktorých zapojili aj žiakov. Deti zaujala najmä hasičská technika a mnohí si vyskúšali ich pracovný odev. Záver bol obohatený zvukovými efektami a mokrým osviežením. Tešíme sa na pokračovanie projektu „Buď múdrejší ako oheň“ v budúcom školskom roku.

          • Šikovné veveričky

          • Naši šikovní žiaci tretieho a štvrtého ročníka v zastúpení Ján Horník, Matej Kron, Sandra Dudová a Jozef Lešundák sa dňa 25. mája 2017 zúčastnili súťaže Šikovné veveričky, ktorú usporiadala ZŠ Spišské Hanušovce. Súťažilo sa v disciplínach: Gól do futbalovej bránky, hod do basketbalového koša, skok do diaľky, skákanie cez švihadlo, gól do florbalovej bránky a stavba z kociek. Po absolvovaní týchto disciplín sa umiestnili na peknom štvrtom mieste.

          • Environprojekt – ukončenie projektu

          • Vo štvrtok 8. júna 2017 žiaci druhého ročníka ukončili celoročnú spoluprácu s PIENAPom. Lektorkou projektu bola Ing. Malatinová, ktorá nás sprevádzala a oboznamovala s tajmi prírody nášho okolia. Záverečné stretnutie bolo zamerané na spoznávanie živočíchov žijúcich vo vode a nad jej hladinou. Pomocou náradia, ktoré dostali vyhľadávali v potôčiku za školou hmyz - potočníky. Lupou si hmyz zväčšili a podľa obrázkov určili druh. Všetci sme sa rozlúčili poďakovaním a dohodli sme sa na ďalšej spolupráci v budúcom školskom roku.

          • Kreatívno - edukatívne stretnutie detí a seniorov

          • Desať detí zo 4. ročníka sa zúčastnilo  dňa 8. 6. 2017 v popoludňajších hodinách na kreatívno - edukatívnom stretnutí v ZSS Jasoň v Spišskej Starej Vsi.  Najprv si oprášili vedomosti z oblasti ekológie a environmentalistiky a potom sa spoločne so seniormi pustili do úloh, ktoré im pripravili zamestnanci ZSS.  Hádam najkrajšou aktivitou bolo hľadanie pekného na senioroch. Deti krásne pomenovali to, čo im títo ľudia pripomínajú, hoci ich vôbec osobne dovtedy nepoznali. Taki sme sa zoznámili s národným umelcom, bývalou športovkyňou, babičkou z rozprávky, dokonca ktosi si spomenul aj na vlastného deduška. Všetkých zaujala aj hra "aktivity",ktorá precvičila mozgové závity malých aj veľkých.  Rozlúčili sme sa pesničkou a deti dostali sladkú odmenu.

          • Spoznaj svoj región

            Dňa 9.6.2017 nás  žiačky 8.B triedy - Diana Kosturáková, Katarína  Kušniráková a Ester Švienta, reprezentovali na 6. ročníku súťaže Spoznaj svoj región. Súťaž bola veľmi náročná. Okrem množstva vedomosti z histórie spišského regiónu sme na súťaž mali doniesť originál starého dokumentu. Doniesli sme dokument z roku 1920, ale ani to nestačilo. Umiestnili sme sa na 8. mieste z 12 družstiev, hoci sa dievčatá veľmi svedomito pripravovali. Neboli však sklamané a hneď sa rozhodli, že o rok pôjdu zas.