• Kurz anglického jazyka

          • Žiaci 8. a 9. ročníka sa v dňoch 6. až 8. júna 2018 zúčastnili intenzívneho kurzu angličtiny, ktorým ich sprevádzal americký lektor John Graham. V kurze sa absolventi zamerali na rozvoj komunikačných schopností. John so žiakmi komunikoval výločne v angličtine a pripravil pre nich množstvo zaujímavých aktivít.

          • KLÁŠTORNÁ ŠKOLA

          • Naši žiaci z 2.A triedy trávili 5. jún veľmi neobyčajne. Svoju triedu vymenili za Kláštornú školu v múzeu v Červenom Kláštore. Najprv si pozorne prezreli expozíciu múzea a vypočuli veľmi pekný výklad o jeho histórii. Spoznali tajuplný život tunajších kartuziánskych i kamaldulských mníchov. So zatajeným dychom si vypočuli, aký prísny a nekompromisný bol ich denný režim. Nahliadli i do tajomných zákutí kláštora, kde sa hostia bežne nedostanú. Jemná vôňa kadidla a zvláštne náboženské piesne mníchov v pozadí celú atmosféru robili ešte záhadnejšou.

            Legenda o známom Cypriánovi nesmela chýbať a naši žiaci ukázali, že o ňom už aj mnohé veci vedia. Neskôr ju na nádvorí pod slnečnými hodinami vystriedala rozprávka o ňom z knihy Petra Glocka. Na žiakov čakali i tvorivé dielne. Obľúbené gumovacie pero vymenili za husacie brko a atrament. Pokúšali sa takto prepísať slová z biblie písanej západoslovenským jazykom. O čosi jednoduchšia bola výzdoba papierových vrecúšok na bylinky. Žiaci strihali, trhali, lepili a svoje voňavé vrecúško si s nadšením odniesli domov. Ochutnávka bylinkových vôd v horúcom počasí príjemne osviežila a po nej sa s priestormi kláštora rozlúčili. Hladné brušká naplnili v krásnom prostredí pod Troma Korunami a plní zážitkov sa šťastne vrátili domov.

          • TROJDNIE V ZÁKLADNEJ ŠKOLE

          • V čase od 30.5.2018 do 1.6.2018 sme si v ZŠ Sp. St. Ves naplánovali aktivity, ktoré boli viazané na pekné počasie, lebo len pod touto podmienkou ich mohli žiaci prežiť plnohodnotne....

            Streda 30. mája  sa niesla v znamení výletov II. stupňa. Učitelia si so žiakmi v rámci tejto akcie pozreli Bardejov, Bardejovské Kúpele, Betliar, Ochtinskú aragonitovú jaskyňu (obrovský unikát, je jednou z 3 aragonitovýcj jaskýň na celom svete), Levoču, Spišskú Novú Ves a Bojnice. Všetci si odtiaľ priniesli množstvo kvalitných zážitkov. V škole ostali tí, ktorí z rôznych dôvodov na výlet neišli, no urobili v čase vyučovania pod dozorom vyučujúcich kus poctivej práce na skrášľovaní areálu školy.

            Vo štvrtok 31. mája sme spoločne oslávili Deň detí. Zrána nám na školskom dvore urobil veselú atmosféru ,,superstarista" Martin Krausz, ktorý nás v rámci svojho koncertu rozospieval. Súčasťou tejto šou bola aj zumba, do ktorej p. Krauszová postupne vťahovala viac a viac žiakov. Takže sa precvičili nie len ich hrdlá, ale aj svaly žiakov. Po koncerte nasledoval karneval, v rámci ktorého boli vyhodnocované a odmenené tie najnápaditejšie masky. Karnevalový sprievod sa prešiel aj mestom Spišská Stará Ves tak, aby si na maskách mohli popásť svoje oči aj jeho obyvatelia.

            Piatok 1. júna sa niesol v znamení cvičenia Ochrana človeka a prírody.Zúčastnili sa ho všetci žiaci ZŠ, pričom I. stupeň plnil svoje úlohy v spolupráci s Hasičským zborom v Spišskej Starej Vsi pod vedením Ing. Kolodzejovej. Mali možnosť pozorovať týchto odborníkov pri zaobchádzaní s požiarnou technikou, ochrannými prostriedkami a spôsobmi ochrany. II. stupeň mal vytýčenú trasu, po ktorej sa presúval k jednotlivým stanovištiam, na ktorých žiaci plnili zadané úlohy. Na stanovišti č. 1, ktoré si zobral pod svoj patronát Mgr. Čupka, si precvičili svoje vedomosti o civilnej ochrane. Na stanovišti č. 2 pod vedením Ing. Mikulovej pracovali žiačky z krúžku Prvá pomoc. Vytvorili 3 skupinky a každá z nich predvázala spolužiakom postup pri poskytovaní prvej pomoci pri rôznych druhoch poranania, ako sú zlomeniny, krvácanie, kardiopulmonálna resuscitácia. Na stanovišti č. 3 Mgr. Kafková pripravila pre žiakov aktivity s témou pobyt a pohyb v prírode a jej ochrana. Stanovište č. 4 zastrešila Mgr. Skotzke a žiaci si tu precvičovali svoje vedomosti a zručnosti v obore dopravná výchova.

            Je úplne úžasné, aké pekné počasie nás celé tri dni sprevádzalo.... Bolo slnečno a teplo a my sme vďaka tomu strávili krásne a nezabudnuteľné ,,TROJDNIE" organizované vyučujúcimi v základnej škole.      Ing. Mikulová

          • DEŇ MLIEKA

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa mlieka (16. 5 ) sa trieda 1.B zapojila do projektu s tatranskou mliekarňou TAMI.  Cieľom projektu bolo vymyslieť so žiakmi aktivitu, činnosť spojenú s mliekom, alebo vyrobiť  niečo z obalov výrobkov s logom TAMI, ktoré kupujeme v obchodoch. Spolu so žiakmi sme vyrobili mliekorobota a natočili krátku reklamu, ktorú sme poslali do mliekarne TAMI .  16.5.2018 sme si v triede urobili ochutnávku mlieka, povedali sme si o zložení mlieka, o jeho výživovej hodnote a dôležitosti konzumovania mlieka v našom jedálničku. Za odmenu nám poslali balíček krásnych darčekov: švihadlá, prívesky, trička z logom TAMI, kľúčenky a pero pre pani učiteľku. Mgr. Iveta Novotná

          • Slávik Slovenska 2018

          • Dňa 9. mája 2018 sa konalo okresné kolo v  interpretácii slovenskej ľudovej piesne SLÁVIK SLOVENSKA.

            Súťažilo sa v troch kategóriach . Každý súťažiaci mal odspievať dve ľudové piesne. Jedna pieseň bola ľubovoľná z daného kraja, bez doprovodu. Druhá pieseň bola povinná zo súťažného spevníka,         

            s doprovodom.  Spojenú školu SSV reprezentovali títo žiaci:

            1.kategória -  Emma Urbaňáková:  Kukulecka, Trhala som bazaličku

            2.kategória -  Vanesa Kosturáková:  Oj mala mati,   Čiže si šuhajko

            3.kategória -  Zuzana Kaprálová:  V ponedilek ráno, Zahrajce hudaci

            Hudobný doprovod: Bc.František Kačica DiS.art –husle

            Mgr. Mária Trebuňová- akordeón

            Žiaci našej školy nezískali žiadne umiestnenie, ale získali skúsenosť vďaka ktorej môžu odbúravať nedostatky a pracovať na lepších výkonoch.

          • Svetový deň rodiny

          • Tento rok pripadol Svetový deň rodiny na utorok 15.mája. Žiaci ŠKD a vychovávateľky sa teda rozhodli, že ho oslávia spoločne s rodičmi, starými rodičmi a príbuznými kultúrnym programom v tanečnej sále ZUŠ. Pripravili si pre nich básničky, pesničky a krátky tanček. Usilovne nacvičovali takmer dva týždne a popri tom vyrábali pozdravy a malé darčeky v podobe šumivých prekvapení do kúpeľa. Účasť rodinných príslušníkov bola bohatá a vystúpenie ocenili potleskom. Sme veľmi radi, že si rodičia popri pracovných povinnostiach našli čas a ocenili snahu detí svojou prítomnosťou a radosťou z ich vystúpenia. Ďakujeme!

          • English Quiz 2018

          • Vyhodnotili sme súťaž English Quiz 2018: najlepšou riešiteľkou sa stala Juliana Čarnogurská. Tesne za ňou sa umiestnili Dávid Rušin, Sofia Birošíková, Matúš Drienovský a Barbora Staneková. Blahoželáme.

          • MATEMATICKÉ SÚŤAŽE V ŠK. ROKU 2017/18

          • V školskom roku 2017/2018 sa žiaci našej školy zapojili do  matematických súťaží.

            MATEMATICKÁ  OLYMPIÁDA

            Školské kolo v kategórií Z5 - Z9 riešilo 32 žiakov, z toho bolo 12 úspešných riešiteľov.

            Okresné kolo riešilo  12 žiakov, z toho bolo 5 úspešných riešiteľov.

            Úspešní riešitelia: kategória Z5:  Samuel Cisko  1. miesto

                                           kategória Z6:  Viktória Kostková  4.miesto

                                                                  Radoslava Veličková  6.miesto

                                           kategória Z8: Gregor Kuchta  2. miesto

                                                                 Juliána Čarnogurská  4. miesto

            PYTAGORIÁDA

            Školské kolo v kategórií P3 – P8 riešilo 90 žiakov, z toho bolo 20 úspešných riešiteľov.

            Okresné kolo riešilo 12 žiakov, z toho bolo  5 úspešných riešiteľov.

            Úspešní riešitelia: kategória P4:  Kristína Jarkulišová 4.B, 10.miesto

                                           kategória P5:  Samuel Cisko 5.B, 7.miesto

                                           kategória P6:  Paula Compľová 6.A, 8. miesto

                                                                  Bibiana Nováková 6.A  9. miesto

                                           kategória P8:  Gregor Kuchta 8.A, 8. miesto

             

          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Žiaci našej školy sa zapájajú  do celosvetovej súťaže Matematický klokan. Súťaž prebiehala v školskej jedálni 19.marca 2018. Test pre žiakov 2. – 4. ročníka (kategória Klokanko 2, Klokanko 3, Klokanko 4) pozostáva z 18 úloh a trvá 45 minút. Pre žiakov 5. – 9. ročníka (Školák 5, Školák 6, Benjamín 7, Benjamín 8, Kadet 9) pozostáva z 24 úloh a trvá 60 minút. Diplom úspešného riešiteľa  dostáva    20 % najúspešnejších riešiteľov.

            Z našej školy riešilo Klokan 28 žiakov. Z toho bolo  7 úspešných riešiteľov:

             Daniel Poláček 2.A, 86,7 %

             Samuel Poláček 4.A, 82,2 %

             Bibiána Nováková 6.A, 90 %

             Barbora Staneková 7.B, 77,5 %

             Gregor Kuchta 8.A, 85 %

             Juliána Čarnogurská 8.A , 76,7 %

             Lucia Majerčáková 9.A, 95,8 % , školský šampión

             

          • Zamagurský slávik

          • Dňa 11.mája 2018 sa konala súťaž v speve ľudových  piesní  pod názvom Zamagurský slávik v  základnej škole Kráľovnej Pokoja v Haligovciach. Súťažilo sa v troch kategóriach . Každý súťažiaci mal odspievať dve ľudové piesne. Piesne sme sa snažili vyberať podľa schopností každého speváka.

            Danej súťaže sa zúčastnili žiaci: 

            Ema Urbaňáková-    Kukulecka, Trhala som bazaličku

            Milan Michlík -    Jo jef maly zbujnicek, Idem do kostola,

            Vanesa Kosturáková-  Oj mala mati,   Čiže si šuhajko

            Malých spevákov hudobne doprevádzali učitelia ZUŠ - Bc. František Kačica, Mgr. Matúš Kačica a Mgr. Mária Trebuňová.

            Naši žiaci nás potešili svojim spevom a zároveň získali pekné ceny.

            1.kategória -  E.Urbaňáková         1.miesto

            2.kategória -  M.Michlík                 2.miesto

            3.kategória - V.Kosturáková         2.miesto

          • O Z N A M

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že vo štvrtok dňa 17.mája 2018 bude v zložkách Základná škola a Gymnázium skrátené vyučovanie na 30 min. vyučovacie hodiny. Školská edáleň a ŠKD fungujú v normálnom režime.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA ZŠ

          • V utorok 24. apríla 2018 sa o 13:00 hod. otvorili brány našej školy pre predškolákov, ktorí sa v nasledujúcom školskom roku stanú ozajstnými žiakmi Spojenej školy v Spišskej Starej Vsi - jej organizačnej zložky - Základnej školy. Spolu bolo do 1. ročníka zapísaných 38 detí, z toho 20 chlapcov, 18 dievčat. 25 detí je zo Spišskej Starej Vsi, 2 z Červeného Kláštora, 2 z Lechnice, 1 z Havky,1 zo Zálesia, 4 z Majerov, 2 z Reľova a 1 z Osturne.

            Budúci prváci zvládli podmienky zápisu a dostali odporúčanie na zaškolenie. Rozhodnutie o prijatí dostanú rodičia detí na adresu, ktorú uviedli v protokole. V septembri sa teda pre nich už natrvalo otvoria brány našej školy, kde si začnú plniť povinnú školskú dochádzku. Veľmi sa na nich tešíme.

          • SÚŤAŽ HLIADOK MLADÝCH ZDRAVOTNÍKOV

          • Dňa 17.4.2018 sa žiaci II. stupňa ZŠ, ktorí navštevujú krúžok Poskytovanie prvej pomoci pod vedením Ing. Anny Mikulovej, zúčastnili akcie Súťaž HMZ II. Konala sa v športovej hale Aréna Poprad. Hliadka ,,A" v zložení Katarína Kušniráková, Natália Žembovičová, Natália Weissová, Saskia Brejčáková a Veronika Paľarová boli zo všetkých hliadok základných škôl okresov Kežmarok a Poprad najlepšie a tak obsadili 1. miesto.

            Hliadka ,,B" v zložení Barbora Dlhá, Viktória Bednarčíková, Veronika Navalányová, Zuzana Kaprálová a Ivana Homzová obsadili v tejto konkurencii 9. miesto.

            Ďakujem dievčatám za vynaloženú snahu a za reprezentáciu školy, Teším sa hlavne z toho, že máme v škole žiakov, ktorí vedia poskytovať prvú pomoc v prípade potreby spolužiakom, ale aj členom svojej rodiny raz budú prospešní.                                                                                                                                               

              

          • Vernisáž

          • Vernisáž výstavy Kostelničákov ornament 2018 s odovzdaním cien  bude dňa 30.4.2018 o 10.00 hod. v kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi

          • Vyhodnotenie súťaže Kostelničákov ornament 2018

          • K o s t e l n i č á k o v

            o r n a m e n t   2018 

             

            Vyhodnotenie 15. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže detí a mládeže

            Téma: Ornamenty v regiónoch

             

            1.  kat.    MŠ
            1. Michal Pješčak – MŠ Spišská Stará Ves
            2. Kristína Kroláková- MŠ Spišská Stará Ves
            3. Karin Kišová, MŠ Poprad- Matejovce

             

            2.kat.     6  – 10 rokov  (1. - 4. roč. ZŠ)

            1. Noemi Mitriková, ZŠ , Sídlisko II, Vranov nad Topľou
            2. Zara Mária Šefčíková, ZŠ D. Fischera 2, Kežmarok

                       Zuzana Tomková, ZŠ s MŠ , Demänovská cesta, Liptovský Mikuláš

            3. Veronika Koščáková, ZŠ s MŠ ,  Koperníkova  1707/21, Poprad- Matejovce

            Adriána Oračková, ZŠ  s  MŚ, Lomnička č. 29

             

            3.kat.    11 – 15 rokov ( 5. – 9. roč. ZŠ )

            1. Andrea a Karolína Krankotové, ZŠ Vranov nad Topľou

            Barbora Vnenčáková, ZŠ Spišská Stará Ves, 10 rokov

            2. Eva Blahová, Petra Matejovičová, ZŠ kráľa Svätopluka, Nitra

            Leona Lukšíková, ZŠ Plzeň

            3. Martin Majerčák, ZŠ s MŠ, Nižná brána, Kežmarok

            Vaneska Krajčová,ZŠ D. Fischera, Kežmarok, 10 rokov

             

            4.kat. ZUŠ

            1. Jakub Kulanga, ZUŠ Rakúsy,

            Tamara Strnadová, ZUŠ Spišská Stará Ves

            2. Viktor Kromka, ZUŠ Spišská Stará Ves

            3. Erik Hangurbadžo, ZUŠ Rakúsy

            Milan Šavel, ZUŠ Rakúsy

             

             

             

          • Tretie na okrese.

          • Tím žiačok našej školy vybojoval na okresom kole vo vybíjanej 3 miesto. Súťaž sa konala 19.04.2018 v Huncovciach. Dievčatá hrali v zostave: Paľarová, Kostková, Graindová, Veličková, Brejčáková, Kovalčíková, Danielčáková, Stuchlaková, Staneková, Birošíková, Semančíková, Gurovičová.