• Výlet na Liptove

          • O tom, že naše Slovensko je krásne a vie nás vždy znova očariť, sme sa presvedčili v piatok 17.5.2024 na školskom výlete na Liptove. Žiaci 6.A a 6.B si boli pozrieť Demänovskú jaskyňu slobody v Demänovskej doline s jej okúzľujúcou sintrovou výzdobou. Ak sme aj mali problém utíšiť sa, úplná  tma s krátkou hudobno – svetelnou šou nám tento problém vyriešila. Jaskyňa je skutočne krásna a navyše sme si z nej odniesli benefit v podobe zlepšeného dýchania. Po krátkej pauze na obed a na reálne uplatnenie schopností z oblasti finančnej gramotnosti sme sa presunuli do Liptovského Mikuláša, kde sme navštívili Múzeum jaskyniarstva a ochrany prírody. Interaktívna expozícia bola skutočne inšpiratívna a náučná. Žiaci už vedia, kde chcú ísť s rodičmi na rodinný výlet. Okrem určovania stôp a lebiek živočíchov sa dozvedeli, do ktorého pobytového znaku by radšej nemali stúpiť, ak sa nechcú stretnúť s našimi šelmami a vďaka jaskynnej expozícii môžu uvažovať nad svojim budúcim povolaním. Ktovie, či nevychovávame nádejného jaskyniara. Ďakujeme za krásny výlet. A keďže nám pršalo – ako aj minulý rok – opäť sme boli radi, že nie sme z cukru.

          • Deň matiek 2024

          • Aby sme potešili mamky a babky našich žiakov, pripravili sme s nimi, v spolupráci so všetkými zložkami našej Spojenej školy, veselý kultúrny program ku Dňu matiek. 15.5.2024 o 16:00 sa Kultúrny dom v Spišskej Starej Vsi rozozvučal piesňami, hudbou a tancom. Program otvoril pán primátor Ing. Ján Kurňava. Deti boli usilovné, ich vystúpenia boli presvedčivé, mamky dojaté a hrdé a učiteľky nadmieru spokojné.

          • Slávik Slovenska

          • Po dlhšej prestávke sa naša škola zapojila do celoslovenskej súťaže Slávik Slovenska. V školskom kole boli najúspešnejšie tri žiačky: Johana Šromovská z 2.A, Rebeca Bolcárová zo 6.B a Sofia Zavacká zo 7.B. V pondelok 13.5.2024 nás boli reprezentovať v okresnom kole tejto súťaže, ktoré sa uskutočnilo v Kežmarku. Dievčatá spievali so srdcom a s radosťou. Každá mala proti sebe 9 konkurentov. Napriek tomu, že nepostúpili, odniesli si zo súťaže cenné skúsenosti. Ďakujeme učiteľom zo ZUŠ za prípravu spevu a  hudobný sprievod.

          • Prvácka pasovačka

          • Ako u nás býva zvykom, aj naši prváci sa dočkali výnimočnej udalosti, v rámci ktorej boli pasovaní za prvákov. Do cechu prváckeho ich prijali naši štvrtáci. Prváčikovia si pripravili krásny program, v ktorom ukázali ich básnické, spevácke a tanečné schopnosti. Nezabudli ani na svoje mamičky, ktoré k ich sviatku obdarovali kvetmi. Štvrtáci si pre nich pripravili zaujímavé úlohy, v ktorých naši prváci ukázali ako sa naučili čítať, počítať a taktiež preukázali svoje pohybové zdatnosti. Keďže tieto úlohy bez problémov zvládli, pani riaditeľka ich pasovala za prvákov. Našim prváčikom prajeme veľa úspechov a síl pri nadobúdaní nových vedomostí.

          • Prírodovedná exkurzia

          • Dňa 10.5.2024 sa naši deviataci zúčastnili na prírodovednej exkurzii v Čadci. Navštívili tam podnik Okrasa, kde ešte stále ručne vyrábajú nádherné vianočné sklenené ozdoby. Žiaci mali možnosť vidieť vyfukovanie, farbenie, maľovanie a balenie týchto ozdôb. Na záver si prakticky vyskúšali aj sami zdobenie vianočných gulí a každý žiak si odtiaľ odniesol vlastnoručne vyzdobený originálny suvenír. Cestou z Čadce sme sa zastavili v Starej Bystrici, kde žiaci videli jedinečný slovenský orloj a navštívili aj Rio de Klin.

          • Literárno-dejepisno-výtvarná exkurzia

          • 7. mája sme s našimi siedmakmi absolvovali tradičnú siedmackú exkurziu v netradičnom jarnom čase. Keďže v jeseni prišlo skoro chladné počasie, chceli sme si pozrieť Strážky a Kežmarok v teplejšom počasí, no aj tak sme si užili viac dažďových kvapiek ako lúčov slnka. Nevadí. Expozície, ktoré sme navštívili, nám to vykompenzovali. Najskôr sme si pozreli galériu v Strážkach, potom sme prešli zákutiami hradu v Kežmarku. V lyceálnej knižnici v Kežmarku sme mohli vidieť, koľko je to približne 150 tisíc kníh na jednom mieste. Nakoniec sme objavili krásu a zaujímavosti evanjelických kostolov, ktoré mnohí žiaci doteraz poznali len zvonku. Veríme, že aj tento deň názorným a zážitkovým spôsobom prispel k rozšíreniu vedomostí našich žiakov.