• Vyhodnotenie zberu papiera

          • Každý školský rok v našej škole prebieha zber starého papiera. Tento rok sa všetkým žiakom podarilo spolu vyzbierať 8 830 kg papiera. Na prvom mieste je Karolína Slezáková s množstvom 1 987,5 kg papiera. Druhé miesto obsadil Patrik Kromka s množstvom 1 170,5 kg papiera. Na treťom mieste sa umiestnila Tereza Kováčiková s množstvom 899,5 kg papiera. Prvé tri miesta budú odmenené na školskej akadémii. Každému žiakovi, ktorý sa zapojil do zberu papiera a prispel k ochrane prírody, ďakujeme.

          • Školský výlet prvákov

          • 5. júna 2023 po dôkladnej organizačnej príprave prváci oboch tried našej školy absolvovali svoj prvý naozajstný školský výlet. Riadne vybavení všetkým potrebným sa ráno zišli pred školou a spoločne odkráčali do ZUŠ, kde im spolužiaci zo školy i triedy zahrali divadelné predstavenie o smutnej myške. Predstavenie sa všetkým veľmi páčilo, malí herci a herečky boli odmenení búrlivým standing ovation. Niekoľko minút čakania na autobus si žiaci skrátili loptovými hrami na multifunkčnom ihrisku a potom sa usalašili v hlbokých sedadlách autobusu, aby sa po sedemkilometrovej ceste do cieľa pokochali architektúrou kláštora mníchov kartuziánov a kamaldulov v Červenom Kláštore. Nie všetky priestory boli sprístupnené verejnosti. To, čo žiakov najviac zaujalo, boli krídla mnícha Cypriána, ktoré zanechali filmári po nakrúcaní rovnomenného filmu a jeho domček, v ktorom údajne býval. Unavení sa občerstvili pri miestnom stánku, nakúpili suveníry a vrátili sa domov. Už teraz sa tešia na ďalší školský výlet.

          • Druháci v Starej Ľubovni

          • 6. júna sa svojho vytúženého výletu dočkali aj žiaci 2.A a 2.B . Ľubovnianske múzeum pripravilo pri príležitosti 100. výročia kráľovskej svadby krásny výchovno-vzdelávací program s témou " Vstúpte s nami do rozprávky ". V hrade žiaci plnili úlohy a za odmenu zbierali ružičky, čím boli priamo vtiahnutí do deja a príprav kráľovskej svadby. V skanzene si mohli sadnúť priamo do lavíc starej národnej školy z Hromoša, a zažiť tak vyučovanie, ktoré bolo bežné pre ich starých rodičov. Ochutnali typické rusínske adzimiatka a plní zážitkov sa unavení, ale šťastní vrátili domov. Tešíme sa o rok.

          • Medzinárodný deň detí

          • Deň detí sme oslávili ako sa patrí. Slnečné počasie prispelo k pohodovej nálade a žiaci mali zakázané priniesť do školy učebnice. Takýto zákaz sa plní ľahko a s radosťou. Namiesto učebníc sme sa venovali oddychovým aktivitám, prechádzkam a športovali sme.

            Prišli nás pozrieť záchranári z horskej služby a ukázali nám, ako sa dá zachrániť ľudský život aj v horách. Najviac sa deťom páčilo, že sa mohli povoziť v záchranárskom džípe. To veru bolo radosti. S poriadnou dávkou rešpektu sme so žiakmi privítali  členov kynologického klubu aj s ich psami. Predviedli nám zaujímavé spôsoby výcviku psov. Majú náš obdiv. Aj cvičitelia, aj psy. Bolo to naozaj perfektné predstavenie.

            Ďakujeme rodičom za poukazy do cukrárne. Pochutnali sme si na zmrzline a iných dobrotách. Pán primátor nás potešil kinder vajíčkami z edície Harryho Pottera. Ďakujeme aj za hračky.

            Perfektnou bodkou za pokojným dňom detí boli sladké buchty v školskej jedálni. Krajší Deň detí sme si ani priať nemohli. Veď aj učitelia boli spokojní – sme predsa všetci deti svojich rodičov.

            Ďakujeme.

          • Výlet v Bardejove

          • Dňa 18. mája 2023 sa žiaci 6.A, 6.B a 8.B zúčastnili školského výletu v Bardejove a Bardejovských kúpeľoch. Po upršanej ceste sme dorazili do cieľa – centrum Bardejova s pekným námestím sme si pozreli na úvod a išli sme do radnice. Pani sprievodkyňa nám povedala o prsteni Márie Terézie, originál ktorého je tam vystavený. Potom obdivovali gotickú Baziliku sv.Egídia s historickým výkladom – počiatky siahajú do 13.storočia a veža je 63 m vysoká. Ďalšia zastávka bolo prírodovedné múzeum, kde sme obdivovali aj kosti mamuta. Po pauze venovanej obedu a občerstveniu sme prišli do Bardejovských kúpeľov, kde nás očaril veľmi pekný areál. Posledná prehliadka bol skanzen, kde mnohí žiaci spoznávali pomôcky pri gazdovaní – mnohí ich majú ešte funkčné doma a aktívne ich používajú. Plní zážitkov sme ani nezbadali ako nám ubehla cesta naspäť.

          • Školský výlet

          • 5. jún bol deň, kedy sa i žiaci 3.A a 3.B vybrali za dobrodružstvom. Školský výlet absolvovali v Strážkach. Krásny kaštieľ im odhalil svoje tajomstvá i nádherné zbierky. Spoznali slávne rody tunajších majiteľov, so záujmom si prezerali zbierku obrazov Ladislava Medňanského a obdivovali nádhernú historickú knižnicu. V rámci worshopu „Utkané priateľstvá“ si pripomenuli silu a význam priateľstva. Upevnili v sebe myšlienku „V jednote je sila….“ V tvorivej dielni sa zahrali na umelcov a vytvorili nádherné abstraktné diela. Nesmel chýbať ani piknik v anglickom parku. Domov sme si odniesli zážitky i plné brušká.

          • Prvácka pasovačka

          • 1. jún sa okrem osláv sviatku všetkých detí niesol v našej škole ešte aj v duchu pasovania prvákov do cechu ozajstných školákov. 32 prvákov pred zrakmi svojich rodičov, starých rodičov, za prítomnosti vedenia školy, triednych učiteliek prvého a štvrtého ročníka, spolužiakov štvrtákov ukázali, že zvládli prvý ročník tak, ako sa patrí. Vedia čítať, počítať, písať, upratať si svoje veci, spievať, recitovať a ešte veľa iného. Za to, že nebojácne predviedli svoje vedomosti a zručnosti, boli pasovaní za prvákov. Milí prváci, vitajte v našom cechu a želáme vám veľa úspechov v ďalších ročníkoch. Vám, štvrtákom, ktorí ste celú akciu organizovali, ďakujeme za pekný program.

          • Škola v prírode

          • V termíne od 22.05.2023 do 26. 05. 2023 žiaci štvrtého ročníka absolvovali školu v prírode v malebnom prostredí kúpeľov Nová Ľubovňa. Počas týchto piatich dní žiaci v dopoludňajších hodinách absolvovali plavecký výcvik a v popoludňajších hodinách sa venovali aktivitám, ktoré súviseli s poznávaním prírody a okolia kúpeľov. Aktivity boli zamerané na ochranu prírody. Realizovala sa environmentálna výchova a jedno popoludnie pripravili aktivity pracovníci PIENAPu, ktoré boli realizované priamo po ceste náučného chodníka. Škola v prírode bola plná hier zážitkov a upevňovania priateľstva, vzájomného rešpektu. Pobyt v škole v prírode splnil vytýčený cieľ v krásnom prostredí, v slnečnom počasí a bez ujmy na zdraví.

          • Súťaž HMZ II.

          •  V stredu 17. mája 2023 sme sa so žiakmi navštevujúcimi krúžok PRVÁ POMOC zúčastnili regionálnej súťaže Hliadok mladých zdravotníkov pre II. stupeň ZŠ. Súťaž sa konala v športovej hale Aréna Poprad a bola organizovaná pre hliadky zo škôl okresov Kežmarok a Poprad. Našu školu reprezentovali Chiara Čarnogurská 7.B,  Barbora Gurovičová 7.B, Noemi Burianová 6.B, Sofia Závacká 6.B, Richard Záleš 6.B. a Laura Grivalská  6.B.                      

            Súťažiaci úspešne zvládali na všetkých stanovištiach teoretické otázky zo zdravotníckych vedomostí a histórie Červeného kríža, ale aj praktické poskytovanie prvej pomoci pri úraze hlavy, cievnej mozgovej príhode, popálenine tváre a KPR s použitím defibrilátora, aj bez neho.  

            Som rada, že sme sa po 3 rokoch nechcenej ,,coronovej „ prestávky zas mohli prezentovať a ukázať svoje vedomosti a zručnosti v oblasti poskytovania prvej pomoci pri rôznych úrazoch, ktoré žiaci nadobúdajú v škole na hodinách Mladého záchranára a zdokonaľujú si ich v rámci mimoškolskej činnosti na krúžku Prvej pomoci. Všetci si totiž uvedomujeme, že vedieť poskytnúť prvú pomoc človeku, ktorý je v ohrození zdravia alebo až života, je to, čo všetci nevyhnutne potrebujeme ako základnú výbavu do bežného života. Nešťastie totiž nechodí po horách, ale ohrozuje zdravie a život ľudí v rôznych životných situáciách...... no a my už vieme pomáhať tým najbližším a mnohým, ktorí to potrebujú. 

          • Koncoročný výlet na Liptove

          • Žiaci 8.B, 9.A a 9.B absolvovali koncoročný výlet na Liptove. Navštívili Demänovskú ľadovú jaskyňu, Múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva a kontaktné ZOO v Liptovskom Mikuláši. Krásne počasie prispelo k bezproblémovému priebehu nášho výletu, z ktorého si odnášame množstvo pekných spomienok.

          • Olympiáda z fyziky

          • Dňa 24.5.2023 sa uskutočnilo v Kežmarku v priestoroch CVČ okresné kolo olympiády z fyziky kategórie G. Na okresné kolo postúpil aj náš žiak Daniel Poláček zo 7.A. Obsadil vynikajúce druhé miesto. Blahoželáme a prajeme veľa chuti do riešenia aj v novom školskom roku!

          • Strieborná medaila a Cena dekana z GEO

          • 26. a 27. mája sa v Tatranskej Lomnici uskutočnilo celoslovenské kolo geografickej olympiády na ktorom našu školu reprezentovala Diana Grivalská z 9.A. Po výbornom treťom mieste na krajskom kole dokázala Diana na celoslovenskom kole získať striebornú medailu! Ako jediná na Slovensku bola vo svojej kategórii ocenená Cenou dekana Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Srdečne blahoželáme.

          • Školský výlet v Košiciach

          • Dňa 18.05.2023 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili školského výletu v Košiciach. Navštívili Múzeum letectva, Botanickú záhradu a ZOO spojenú s Dinoparkom. I keď počasie nebolo najlepšie, na dobrej nálade to žiakom neubralo. Skoré ranné vstávanie zvládli na jednotku. Celodenné aktivity ich neunavili, práve naopak dodali im energiu na ceste domov. Vedomosti, ktoré získali žiaci počas školského výletu pedagógovia overili kontrolnými otázkami v kvíze. Žiaci prekvapili, všetky odpovede boli správne a teda okrem ich výborných vedomostí preukázali aj dravú súťaživosť.  

          • Školský výlet - Čierny Balog

          • S našimi piatakmi sme sa 18. mája vybrali na školský výlet do Čierneho Balogu, aby sme si užili historický vláčik na Čiernohorskej železnici. Bola to naozaj zážitková cesta do Vydrova. Odtiaľ nás červená značka viedla asi trojhodinovou pešou túrou po areáli Lesníckeho skanzenu, v ktorom nás vítala krásna príroda s asi 90 náučnými tabuľami. My sme mali možnosť vidieť cca 60, keďže niektoré časti skanzenu sú po kalamite a nebolo možné nimi prejsť. Tento skanzen sa nachádza vo Veporských vrchoch Slovenského Rudohoria v nadmorskej výške od 525 do 850 metrov. Ticho a pokoj prírody nám okorenil neutíchajúci dážď, teda sa nám príroda ukázala vo svojej plnej sile. Ale nikto z nás nie je z cukru, zvládli sme to s posilnenou imunitou a tešili sme sa, že si omastíme brušká v popradskom McDonalde. Ten nás nesklamal. Šťastné očká našich žiakov nás uistili o tom, že keď sme hladní, nepotrebujeme ani finančnú gramotnosť. Sme radi, že sme sa všetci bez ujmy na zdraví vrátili domov a odniesli sme si z výletu mnoho pekných zážitkov.

          • Čítajme si

          • Linka detskej istoty organizovala tento týždeň už v poradí 14. ročník celoslovenský maratón s názvom ,,Čítajme si“. Cieľom tohto projektu je hlasné čítanie si na školách alebo v knižniciach. Čítať si žiaci môžu nielen v materinskom slovenskom, ale aj v akomkoľvek cudzom jazyku. Minulý rok sa do tohto projektu zapojilo 62 062 detí.

            Na našej škole sa tento rok do čitateľského maratónu zapojili žiaci 7.B triedy, kde si ako začiatočníci v nemeckom jazyku precvičili v prvom rade správnu výslovnosť. Niektorí ešte odbúrali stres z čítania pre nich neznámych slov a okrem toho sa zoznámili s novou slovnou zásobou. Ako pamiatku na tento celoslovenský maratón im Linka detskej istoty zaslala záložky do kníh.

          • Športové úspechy

          • Ďalší úspech žiakov našej Základnej školy v Spišskej Starej Vsi. Chlapci a dievčatá zvíťazili v okresnom kole McDonald's CUP - Slovenská republika. Vo štvrtok 04.05.2023 sa na ZŠ Svätého Kríža uskutočnilo finálové kolo McDonald's Cup-u okresu Kežmarok. Turnaja sa zúčastnili 4 základné školy, ktoré museli absolvovať náročné kvalifikačné kolá. Naši žiaci svoju účasť vo finále vybojovali na kvalifikačnom turnaji v Lendaku, kde za účasti 5-tich škôl získali prvé miesto. Okrem našej základnej školy sa na finálovom turnaji predstavili kežmarské školy Nižná Brána a Svätého Kríža a Spojená škola Lendak. Prítomní diváci boli svedkami pravdepodobne najvyrovnanejšieho finálového kola spomedzi všetkých 79 okresných finále, ktoré sa v rámci celého Slovenska odohrali. Tímy na prvých troch miestach mali totiž po odohratí všetkých zápasov zhodne 5 bodov. Vzájomné zápasy medzi týmito troma tímami skončili remízou a aj gólový rozdiel (skóre vzájomných zápasov) bolo rovnaké. O našom prvenstve napokon rozhodol až vyšší počet strelených gólov. Hoci za predvedené výkony by si postup zaslúžili všetky tri tímy, postúpiť mohol len jeden a v tomto prípade sa šťastena priklonila na našu stranu.Chlapcov a dievčatá však chceme pochváliť predovšetkým za bojovný a obetavý výkon, keďže v zápasoch proti naším najväčším konkurentom sme zakaždým prehrávali a skóre sme museli otáčať. Okrem pohára za 1. miesto sme si spoločne vybojovali postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 12.05.2023 v Sabinove. Postup na krajské kolo je tak sladkou odmenou za hodiny a hodiny strávené na tréningoch, ktoré sme absolvovali v rámci krúžku Športová príprava. 

            Žiaci, ktorí našu školu reprezentovali: Michal Malecký 4.A, Alexander Kozub 4.A, Petra Grivalská 4.A, Natália Jabrocká 4.A, Jaroslav Trulík 4.B, Samuel Závacký 3.B, Samuel Malík 3.B, Jakub Šebest 3.B, Kevin Kozub 3.A a Sebastián Jabrocký 1.B

            Dievčatá z našej Základnej školy v Spišskej Starej Vsi s 1. miestom na majstrovstvách okresu Kežmarok v malom futbale.V piatok 28.4.2023 sa naše dievčatá zúčastnili Školského pohára SFZ . Je to futbalový turnaj pre žiačky 5.-7. ročníka základných škôl. Na rozdiel od chlapcov sa na finálový turnaj kvalifikovali priamo bez kvalifikačného turnaja.Na naše dievčatá čakali ťažkí súperi z 3 kežmarských škôl - ZŠ Nižná Brána, Grundschule a ZŠ Svätého Kríža. Hneď prvý zápas proti domácemu mužstvu ZŠ Nižná Brána bol predčasným finále. Tento zápas sme aj napriek nepriaznivému priebehu zvládli a pripísali si prvé víťazstvo. Ďalšie dva zápasy sme s prehľadom zvládli a zaslúžene sme si tak vybojovali víťazstvo v turnaji. O našom triumfe rozhodli výborné individuálne výkony našich hráčok, ale aj dobrý tímový výkon. Zúročili sme tak hodiny spoločných tréningov, kde dievčatá naberali zápasovú prax. Okrem pohára za 1. miesto si naše dievčatá vybojovali aj postup na krajské majstrovstvá, ktoré sa uskutočnia 25.05.2023 v Sabinove. 

            Žiačky, ktoré našu školu reprezentovali: Frederika Budzáková 7.B, Karolína Budzáková 7.B, Alexandra Irhová 7.B, Chiara Čarnogurská 7.B, Sandra Galliková 6.A, Michaela Kaňuková 6.A, Emma Gorlická 6.A, Mária Režnická 6.A

            Žiakom a žiačkám blahoželáme a držíme im palce v krajskom kole!

          • Deň Zeme

          • Už 57. krát sme si 22.04. pripomenuli Deň Zeme. Žiaci 4. ročníka sa v spolupráci s PIENAPom zapojili do aktivít, ktoré pripravili pracovníci PIENAPu. Začali sme zbieraním odpadkov, celou cestou okolo potôčika až k Dunajcu. Ing. Kĺčová Kunštárová oboznámila žiakov s vodným spoločenstvom tejto lokality – bobrie hrádze, vajíčka ropuchy, skokana zeleného, kapra...

            Ďalší pracovník – ornitológ p. Revický žiakom predviedol živých vtáčikov, ktoré hniezdia v tejto lokalite. Po odchyte určil druh, odmeral ich, odvážil a okrúžkoval. Žiaci mali možnosť fyzického kontaktu s chytenými vtáčikmi, ktoré púšťali späť do prírody.

            Riaditeľ PIENAPu p. Ing. Kĺč ďalekohľadom sledoval nový druh vtáka v tejto lokalite – orliaka. Ďalekohľad poslúžil aj žiakom na pozorovanie kačice divej a potápky na hladine Dunajca.

            Po ceste okolo rybníka žiaci spozorovali aj mloka, ktorý svedčí o čistote prírodného prostredia v okolí Dunajca. Veríme, že žiaci si obohatili svoje environmentálne povedomie.

            Žiaci získali ďalšie poznatky o ochrane prírody, ktoré sú dôležité pre budúcnosť našej planéty, hlavne o zastavení znečisťovania prírody plastami a odpadom, ktorý produkuje človek.

          • Krajské kolo Geografickej olympiády

          • V stredu 26.4. sa v ZŠ Prostějovská v Prešove uskutočnilo krajské kolo geografickej olympiády v kategórii E. Našu školu reprezentovala Diana Grivalská z 9.A. Diana sa uskutočnila na výbornom 3. mieste a postúpila na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční 26. – 27. 5. 2023 v Tatranskej Lomnici. Gratulujeme a držíme palce!