• Strieborná medaila a Cena dekana z GEO

          • 26. a 27. mája sa v Tatranskej Lomnici uskutočnilo celoslovenské kolo geografickej olympiády na ktorom našu školu reprezentovala Diana Grivalská z 9.A. Po výbornom treťom mieste na krajskom kole dokázala Diana na celoslovenskom kole získať striebornú medailu! Ako jediná na Slovensku bola vo svojej kategórii ocenená Cenou dekana Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Srdečne blahoželáme.

          • Školský výlet v Košiciach

          • Dňa 18.05.2023 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili školského výletu v Košiciach. Navštívili Múzeum letectva, Botanickú záhradu a ZOO spojenú s Dinoparkom. I keď počasie nebolo najlepšie, na dobrej nálade to žiakom neubralo. Skoré ranné vstávanie zvládli na jednotku. Celodenné aktivity ich neunavili, práve naopak dodali im energiu na ceste domov. Vedomosti, ktoré získali žiaci počas školského výletu pedagógovia overili kontrolnými otázkami v kvíze. Žiaci prekvapili, všetky odpovede boli správne a teda okrem ich výborných vedomostí preukázali aj dravú súťaživosť.  

          • Školský výlet - Čierny Balog

          • S našimi piatakmi sme sa 18. mája vybrali na školský výlet do Čierneho Balogu, aby sme si užili historický vláčik na Čiernohorskej železnici. Bola to naozaj zážitková cesta do Vydrova. Odtiaľ nás červená značka viedla asi trojhodinovou pešou túrou po areáli Lesníckeho skanzenu, v ktorom nás vítala krásna príroda s asi 90 náučnými tabuľami. My sme mali možnosť vidieť cca 60, keďže niektoré časti skanzenu sú po kalamite a nebolo možné nimi prejsť. Tento skanzen sa nachádza vo Veporských vrchoch Slovenského Rudohoria v nadmorskej výške od 525 do 850 metrov. Ticho a pokoj prírody nám okorenil neutíchajúci dážď, teda sa nám príroda ukázala vo svojej plnej sile. Ale nikto z nás nie je z cukru, zvládli sme to s posilnenou imunitou a tešili sme sa, že si omastíme brušká v popradskom McDonalde. Ten nás nesklamal. Šťastné očká našich žiakov nás uistili o tom, že keď sme hladní, nepotrebujeme ani finančnú gramotnosť. Sme radi, že sme sa všetci bez ujmy na zdraví vrátili domov a odniesli sme si z výletu mnoho pekných zážitkov.

          • Čítajme si

          • Linka detskej istoty organizovala tento týždeň už v poradí 14. ročník celoslovenský maratón s názvom ,,Čítajme si“. Cieľom tohto projektu je hlasné čítanie si na školách alebo v knižniciach. Čítať si žiaci môžu nielen v materinskom slovenskom, ale aj v akomkoľvek cudzom jazyku. Minulý rok sa do tohto projektu zapojilo 62 062 detí.

            Na našej škole sa tento rok do čitateľského maratónu zapojili žiaci 7.B triedy, kde si ako začiatočníci v nemeckom jazyku precvičili v prvom rade správnu výslovnosť. Niektorí ešte odbúrali stres z čítania pre nich neznámych slov a okrem toho sa zoznámili s novou slovnou zásobou. Ako pamiatku na tento celoslovenský maratón im Linka detskej istoty zaslala záložky do kníh.

          • Športové úspechy

          • Ďalší úspech žiakov našej Základnej školy v Spišskej Starej Vsi. Chlapci a dievčatá zvíťazili v okresnom kole McDonald's CUP - Slovenská republika. Vo štvrtok 04.05.2023 sa na ZŠ Svätého Kríža uskutočnilo finálové kolo McDonald's Cup-u okresu Kežmarok. Turnaja sa zúčastnili 4 základné školy, ktoré museli absolvovať náročné kvalifikačné kolá. Naši žiaci svoju účasť vo finále vybojovali na kvalifikačnom turnaji v Lendaku, kde za účasti 5-tich škôl získali prvé miesto. Okrem našej základnej školy sa na finálovom turnaji predstavili kežmarské školy Nižná Brána a Svätého Kríža a Spojená škola Lendak. Prítomní diváci boli svedkami pravdepodobne najvyrovnanejšieho finálového kola spomedzi všetkých 79 okresných finále, ktoré sa v rámci celého Slovenska odohrali. Tímy na prvých troch miestach mali totiž po odohratí všetkých zápasov zhodne 5 bodov. Vzájomné zápasy medzi týmito troma tímami skončili remízou a aj gólový rozdiel (skóre vzájomných zápasov) bolo rovnaké. O našom prvenstve napokon rozhodol až vyšší počet strelených gólov. Hoci za predvedené výkony by si postup zaslúžili všetky tri tímy, postúpiť mohol len jeden a v tomto prípade sa šťastena priklonila na našu stranu.Chlapcov a dievčatá však chceme pochváliť predovšetkým za bojovný a obetavý výkon, keďže v zápasoch proti naším najväčším konkurentom sme zakaždým prehrávali a skóre sme museli otáčať. Okrem pohára za 1. miesto sme si spoločne vybojovali postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 12.05.2023 v Sabinove. Postup na krajské kolo je tak sladkou odmenou za hodiny a hodiny strávené na tréningoch, ktoré sme absolvovali v rámci krúžku Športová príprava. 

            Žiaci, ktorí našu školu reprezentovali: Michal Malecký 4.A, Alexander Kozub 4.A, Petra Grivalská 4.A, Natália Jabrocká 4.A, Jaroslav Trulík 4.B, Samuel Závacký 3.B, Samuel Malík 3.B, Jakub Šebest 3.B, Kevin Kozub 3.A a Sebastián Jabrocký 1.B

            Dievčatá z našej Základnej školy v Spišskej Starej Vsi s 1. miestom na majstrovstvách okresu Kežmarok v malom futbale.V piatok 28.4.2023 sa naše dievčatá zúčastnili Školského pohára SFZ . Je to futbalový turnaj pre žiačky 5.-7. ročníka základných škôl. Na rozdiel od chlapcov sa na finálový turnaj kvalifikovali priamo bez kvalifikačného turnaja.Na naše dievčatá čakali ťažkí súperi z 3 kežmarských škôl - ZŠ Nižná Brána, Grundschule a ZŠ Svätého Kríža. Hneď prvý zápas proti domácemu mužstvu ZŠ Nižná Brána bol predčasným finále. Tento zápas sme aj napriek nepriaznivému priebehu zvládli a pripísali si prvé víťazstvo. Ďalšie dva zápasy sme s prehľadom zvládli a zaslúžene sme si tak vybojovali víťazstvo v turnaji. O našom triumfe rozhodli výborné individuálne výkony našich hráčok, ale aj dobrý tímový výkon. Zúročili sme tak hodiny spoločných tréningov, kde dievčatá naberali zápasovú prax. Okrem pohára za 1. miesto si naše dievčatá vybojovali aj postup na krajské majstrovstvá, ktoré sa uskutočnia 25.05.2023 v Sabinove. 

            Žiačky, ktoré našu školu reprezentovali: Frederika Budzáková 7.B, Karolína Budzáková 7.B, Alexandra Irhová 7.B, Chiara Čarnogurská 7.B, Sandra Galliková 6.A, Michaela Kaňuková 6.A, Emma Gorlická 6.A, Mária Režnická 6.A

            Žiakom a žiačkám blahoželáme a držíme im palce v krajskom kole!

          • Deň Zeme

          • Už 57. krát sme si 22.04. pripomenuli Deň Zeme. Žiaci 4. ročníka sa v spolupráci s PIENAPom zapojili do aktivít, ktoré pripravili pracovníci PIENAPu. Začali sme zbieraním odpadkov, celou cestou okolo potôčika až k Dunajcu. Ing. Kĺčová Kunštárová oboznámila žiakov s vodným spoločenstvom tejto lokality – bobrie hrádze, vajíčka ropuchy, skokana zeleného, kapra...

            Ďalší pracovník – ornitológ p. Revický žiakom predviedol živých vtáčikov, ktoré hniezdia v tejto lokalite. Po odchyte určil druh, odmeral ich, odvážil a okrúžkoval. Žiaci mali možnosť fyzického kontaktu s chytenými vtáčikmi, ktoré púšťali späť do prírody.

            Riaditeľ PIENAPu p. Ing. Kĺč ďalekohľadom sledoval nový druh vtáka v tejto lokalite – orliaka. Ďalekohľad poslúžil aj žiakom na pozorovanie kačice divej a potápky na hladine Dunajca.

            Po ceste okolo rybníka žiaci spozorovali aj mloka, ktorý svedčí o čistote prírodného prostredia v okolí Dunajca. Veríme, že žiaci si obohatili svoje environmentálne povedomie.

            Žiaci získali ďalšie poznatky o ochrane prírody, ktoré sú dôležité pre budúcnosť našej planéty, hlavne o zastavení znečisťovania prírody plastami a odpadom, ktorý produkuje človek.

          • Krajské kolo Geografickej olympiády

          • V stredu 26.4. sa v ZŠ Prostějovská v Prešove uskutočnilo krajské kolo geografickej olympiády v kategórii E. Našu školu reprezentovala Diana Grivalská z 9.A. Diana sa uskutočnila na výbornom 3. mieste a postúpila na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční 26. – 27. 5. 2023 v Tatranskej Lomnici. Gratulujeme a držíme palce!

          • Návšteva predškolákov

          • Utorok 18.04.2023 bol pre predškolákov výnimočný. Navštívili prvákov v triedach a zoznámili sa tak s prostredím pred dlho očakávaným zápisom. Prváci predviedli, čo sa v škole naučili a spolu s predškolákmi pracovali v laviciach. Spievali, hrali sa a zabávali. Veríme, že pri dnešnom zápise to bude pre nich o to ľahšie. Tešíme sa na vás!

          • Slávici z lavice

          • Dňa 17.4.2023 sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže Slávici z lavice. Našu školu v súťaži reprezentovali: Timea Michalicová 4.B a Simona Gondeková 6.B. Dievčatá s vybranými piesňami zabodovali a porote krásne zaspievali. Gratulujeme k úspechu.

          • Okresné kolo Matematickej olympiády

          • Dňa 12.04.2023 sa uskutočnilo Okresné kolo Matematickej olympiády. Našu školu reprezentovali 2 žiaci zo 7A triedy. Boli to : Aneta Švienta a Daniel Poláček

            Najviac sa darilo Danielovi Poláčekovi, ktorý obsadil krásne 3. miesto. Iba pol boda ho oddeľoval od druhého miesta. Obom srdečne ďakujeme za ochotu zúčastniť sa náročnej matematickej vedomostnej súťaže. Danielovi súčasne gratulujeme ku vynikajúcemu umiestneniu. Môžeme iba dúfať, že nadšenci matematiky budú v súťažiach pokračovať aj vo vyššom ročníku.

          • Okresné kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 30.3.2023 sa uskutočnilo v ZŠ s MŠ Svätého kríža v Kežmarku okresné kolo Chemickej olympiády v kategórii D. Našu školu reprezentovali žiačky Diana Grivalská a Slávka Pisarčíková z 9.A triedy. Obe žiačky patria k úspešným riešiteľom tejto olympiády, pričom Diana obsadila 1. priečku tejto súťaže a Slávka sa umiestnila na peknom 5. mieste. Obidvom dievčatám blahoželáme a Diane prajeme veľa úspechov aj v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v 27. apríla 2023.

          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • V dňoch 20.03.2023 a 21.03.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Našu školu reprezentovalo 12 žiakov v jednotlivých ročníkoch:

            Klára Švienta 3B, Timea Michalicová 4B, Vladimíra Kĺčová 4A, Matúš Kočinský 5A

            Viktor Kromka 6A, Aneta Švienta 7A, Daniel Poláček 7A, Mykhailo Cherkasov 7A

            Chiara Čarnogurská 7B, Jakub Mýtnik 7B, Tereza Kováčiková 8A, Filip Hamráček 8A

            Najviac sa darilo Matúšovi Kočinskému z 5A triedy, ktorý obsadil krásne 2. miesto. Veľmi nás potešili aj žiaci, ktorí na náročnej matematickej súťaži získali titul „Úspešný riešiteľ“. Stali sa nimi žiaci Aneta Švienta zo 7A, Daniel Poláček zo 7A a Jakub Mýtnik zo 7B. Úspešným riešiteľom gratulujeme. Všetkým srdečne ďakujeme za ochotu zúčastniť sa náročnej matematickej vedomostnej súťaže.

          • Exkurzia

          • 22. marca žiaci 8. ročníka vycestovali na prírodovednú exkurziu. Navštívili Steelpark v Košiciach, kde sa dozvedeli o výrobe železa vo vysokých peciach, mali možnosť nahliadnuť do interaktívnej periodickej sústavy prvkov, mohli sami uskutočňovať aj fyzikálne experimenty z mechaniky, elektrických a magnetických javov i rozličné merania. Zaujímavé pre nich boli aj  hlavolamy či sudoku. Poobede ich čakal podrobný výklad o ťažbe opálu v opálových baniach v Červenici pri Prešove. Žiaci si nasadili bezpečnostné prilby a vstúpili do bane, kde sa dozvedeli historické fakty o práci baníkov v baniach.

          • Návšteva mestskej knižnice

          • V stredu, 29.marca sa všetci prváci našej ZŠ vybrali na návštevu mestskej knižnice. Pretože už poznajú takmer všetky písmenká a čítanie im robí radosť, mali možnosť predviesť sa v plnej kráse hlasným čítaním pred pani knihovníčkou. Ako to už býva dobrým zvykom, ani našich prváčikov neminul sľub čitateľa a pasovanie do tejto funkcie osobou najpovolanejšou a knihou najznámejšou. Danka a Janka od Márie Ďuríčkovej sa dotkla každej detskej hlávky a symbolicky odovzdala úctu k písanému slovu i trvalým hodnotám, akými knihy sú.

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • 31. marca sa na ZŠ s MŠ Nižná brána v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády. Z našej školy sa ho zúčastnilo 8 žiakov v troch kategóriách. V kategórii F (žiaci 6. a 7. ročníka) sa úspešným riešiteľom stal Daniel Poláček (7.A). V kategórii E (žiaci 8. a 9. ročníka) sa na prvom mieste s veľkým náskokom umiestnila Diana Grivalská (9.A) a vydobyla si tak postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 26.4. v Prešove. Držíme palce!

          • 2% Ďakujeme 2%

          • Vážení rodičia a priatelia školy, pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%! Finančné prostriedky budú použité na: skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v škole, skvalitnenie vybavenia školy. Vyhlasenie2023.pdf

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 28.3.2023 sme sa zúčastnili obvodného kola Biblickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo v Starej Ľubovni. Téma tohto 21.ročníka olympiády bola "Odvaha a dôvera v Pána", účastníci predviedli veľmi kvalitné vedomosti zo štyroch kníh Svätého písma, a to: Kniha proroka Nehemiáša, Kniha Judita, Kniha Ester a 1. Petrov list. Naše žiačky Michaela Kaňuková, Mária Režnická a Nataša Kolodzejová zo 6.A sa umiestnili na peknom druhom mieste. Srdečne gratulujeme a sme radi, že dôstojne reprezentovali našu školu.