• Celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov ZŠ

          • 11. a 12. októbra sa v priestoroch školskej telocvične uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka.

            Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

            Testovacia batéria pre identifikáciu pohybových predpokladov žiakov pozostáva z disciplín:

            • telesná výška a telesná hmotnosť
            • predklon v sede s dosahovaním
            • opakovaná zostava s tyčou
            • výdrž v zhybe nadhmatom
            • skok do diaľky z miesta
            • ľah-sed
            • kotúľanie 3 lôpt
            • člnkový beh 4 x 10 m
            • vlajková naháňačka
            • viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

            Žiaci sa snažili zo všetkých síl a ukázali svoje športové schopnosti. Testovanie prebehlo pod dohľadom triednych učiteliek s veľkou pomocou pedagogických asistentov učiteľa. Testovacie výsledky žiakov  zapisujeme do systému ISTŽ.

          • Tenisky dostali nohy...

          • Vážení rodičia, dnes došlo v škole ku krádeži tenisiek. Bolo to v šatni, musel to byť žiak/žiačka našej školy. Žiadame vás, aby ste skontrolovali svoje deti a ten, kto tenisky ukradol/ukradla má možnosť ich zajtra vrátiť, vhodiť do drevenej skrinky v šatni. Sme ochotní vinníkovi dať šancu napraviť svoju chybu a nezisťovať, kto ním je. Ak sa tenisky nenájdu, budeme nútení pristúpiť k ďalším krokom, potom už  nebudeme k vinníkovi/vinníkom takto veľkorysí. Ďakujeme za spoluprácu a veríme v dobro našich žiakov a vašich detí.

          • Čisté hory a potoky

          • Aj túto jeseň sa žiaci našej školy – 8. ročníka, zúčastnili akcie Čisté hory a potoky. Po príchode do národného parku si zamestnanci Pienapu rozdelili žiakov do menších skupín a boli im pridelené úseky na čistenie od odpadkov. Žiaci boli usilovní a disciplinovaní, odpadkov bolo pomenej ako po predošlé roky. Na turistických chodníkoch a potokov vyzbierali 250 kg odpadu. Na konci ich čakalo sladké poďakovanie a teplý čaj.

          • 26. september – Európsky deň jazykov

          • Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, ktoré má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“, si aj naša škola spestrila hodiny anglického a nemeckého jazyka rôznymi zaujímavými aktivitami.

          • Európska noc výskumníkov

          • Dňa 29. 9. 2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili na podujatí Európska noc výskumníkov v Poprade. Táto vzdelávacia akcia sa konala v OC MAX. Tam si vypočuli dve náučné prednášky v kinosále. Prvou bola prednáška, v ktorej sa viac oboznámili s kliešťami a druhá prednáška bola o zatmení Slnka, kde si pozreli krátky film z Nigérie. Po týchto dvoch prednáškach žiaci navštevovali stánky so zaujímavými prednáškami z techniky, biológie, chémie, astronómie, robotiky a fyziky. Zámerom tohto podujatia bolo lepšie spoznať vedu a zvýšiť záujem mládeže o vzdelávanie sa v prírodných vedách.

          • Projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III

          • Pedagogický asistent,  sociálny pedagóg, školský špeciálny pedagóg - to sú profesie, ktoré budú pôsobiť aj v tomto školskom roku v našej škole vďaka národnému projektu Podpora pomáhajúcich profesií ako členovia školskéh podporného tímu, ktorého  vychádza z potrieb školy. Tieto profesie sú nápomocné deťom, žiakom pri ich adaptácii na nové prostredie, pri prekonávaní jazykových bariér, žiakom zo sociálne - znevýhodneného prostredia alebo žiakom so zdravotným znevýhodnením s cieľom pomôcť im prekonávať prekážky, aby mohli  v škole uspieť. Vhodným personálnym zabezpečením chceme dosiahnuť rovnaký prístup všetkých žiakov ku vzdelávaniu, aby výchova a vzdelávanie prebiehali v pokojnom, bezproblémovom prostredí, ktoré nebude negatívne ovplyvňovať výchovno-vzdelávacie potreby žiakov. Aktivity, ktoré školský podporný tím realizuje, sa uskutočňujú vďaka pomoci Európskej únie, konkrétne vďaka prostriedkom poskytnutým z Európskeho sociálneho fondu. 

            V MŠ pôsobia 2 pedagogickí asistenti, školský špeciálny pedagóg a sociálny pedagóg. V ZŠ máme 1,5 úväzku sociálny pedagóg a 3 úväzky pedagogický asistent.  

          • Vážení rodičia, vodiči privážajúci svoje deti do školy!

          • Nikoho nechcem poúčať, v akej vzdialenosti zastavovať pred priechodom pre chodcov, kde zastavovať a ako bezpečne jazdiť. Všetci, ktorí jazdíte, máte vodičské oprávnenie  a na jeho získanie ste museli mať aj tieto vedomosti.

            Chcem vás poprosiť o ohľaduplnosť k ostatným účastníkom cestnej premávky, ale hlavne k našim deťom, žiakom  prichádzajúcim do školy pešo. Na plenárnom rodičovskom združení som vám opísala dopravnú situáciu a možné kolízie, ktoré nastávajú ráno pri vašom privážaní detí do školy. Neboli ste všetci na plenárke, preto  vás aj touto cestou chcem požiadať o to, aby ste dodržiavali pri škole dopravné predpisy, nezastavovali svojim deťom na priechode pre chodcov, ktorý je priamo pri bráne školy. Taktiež prosím, neotáčajte hneď po vystúpení svojho dieťaťa z auta, podíďte ďalej ku školskej jedálni a tam otočne, pretože deti prichádzajúce pešo a idúce na priechod pre chodcov, sa ľakajú a uhýňajú otáčajúcim autám. Zatiaľ tu nemáme záľahy snehu, tak sa dá aj uhnúť, ale čo nastane, keď nasneží? Máme s tým skúsenosti z minulej zimy.

            Taktiež vás prosím, prispôsobte rýchlosť jazdy svojho vozidla aj za budovou družiny a telocvične, niektorí tam idete ako na preteky.

            Táto situácia nie je nová,  už dlhšie sa nad tým zamýšľame aj so zriaďovateľom a hľadáme najlepšie riešenie na to, aby neboli ohrozené deti, ale aby sme ani nespôsobili problémy vodičom, ktorí tu bývajú alebo pracujú. Som presvedčená, že keď budeme všetci ohľaduplní a budeme rešpektovať toho druhého, vyhneme sa tomu, aby tu musela byť daná napríklad dopravná značka jednosmerná cesta.

                                                                                                                          Mgr. Anna Kromková, riaditeľka školy

          • Pozvánka na rodičovské združenie

          • ​​​​

            Vážení rodičia,

            pozývame Vás na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční 25.09.2023 t.j. pondelok o 14:30 hod. v školskej jedálni. Po plenárnom rodičovskom združení budú prebiehať triedne rodičovské združenia v triedach.

          • Účelové cvičenie

          • V areáli našej základnej školy dňa 13.9.2023 sa uskutočnili účelové cvičenia pre II. stupeň ZŠ. Prebiehali podľa vopred pripraveného plánu. Žiaci absolvovali 9 zaujímavých stanovíšť, ktoré im tematicky pripravili naši učitelia. Prehĺbili si vedomosti o liečivých, jedovatých a chránených rastlinách Zamaguria, precvičili si správne podanie prvej pomoci, zopakovali si varovné signály a turistické značky spolu s určovaním azimutov. Zaoberali sa aj dezinfekciou, evakuáciou a kontamináciou. Taktiež im boli ponúknuté informácie o správnom triedení kontaminovaného odpadu a edukačný film o kliešťoch s prednáškou, ako sa proti nim chrániť. V rámci športovej prípravy si všetci vyskúšali hod granátom a okrem pozitívneho zdravotného účinku z behu, mali aj podiel na zmiernení hladu vo svete, lebo sa vyzbieralo 220,- eur + 22,- eur štartovné, ktoré sme hneď poslali na zbierkový účet Mary's meals a vďaka tejto sume sa podarilo nakŕmiť 11 detí na celý školský rok. Ďakujeme za pekný priebeh účelových cvičení a za podporu dobrého diela.

             

          • Účelové cvičenie pre 2. stupeň ZŠ

          • Zajtra 13.9. budú mať žiaci 2. stupňa účelové cvičenie, ktoré bude prebiehať na školskom dvore. Zapojíme sa aj do charitatívneho behu s minimálnym štartovným 0,50 centov/žiak. Potrebné je prísť v športovom oblečení a v pevnej nepremokavej obuvi.

          • Voda pre školy

          • Vďaka účasti v Športovej akadémii Mateja Tótha získala naša škola automat, ktorý bude zabezpečovať pitný režim pre všetkých žiakov našej školy. Okrem vody si môžete zakúpiť aj iné dobroty. Milí žiaci, automat je naplnený a k dispozícii bude od zajtra.

          • Otvorenie školského roka

          • Milí žiaci, vážení rodičia!

            Školský rok 2023/24 sa začína 4.9.2023. Slávnostné otvorenie je v kultúrnom dome o 9:00. Po slávnostnom otvorení sa žiaci presunú do budovy základnej školy spolu s triednymi učiteľmi. V prvý deň školského roka je potrebné si doniesť prezuvky. Prvákov bude na lavici čakať šlabikár a zošit Moje prvé čiary.

            O 8:00 v  Kostole Nanebovzatia Panny Márie bude slúžená svätá omša za žiakov a učiteľov.

            Stravovanie bude zabezpečené od 5.9.2023. Na stravu sa  môžete prihlásiť prostredníctvom edupage (v časti Žiadosti/Vyhlásenia). Rodičia žiakov 1. ročníka v prvý deň obdržia prihlášku a potrebné informácie. Školský klub detí bude v prevádzke tiež od utorka 5.9.2023. Žiaci 2. - 9. ročníka dostanú učebnice 5.9.2023.

          • Do 31.8.2023 registrácia na získanie počítača pre svoje dieťa

          • Vážení rodičia žiakov v ZŠ a žiakov (študentov) súčasného 1. ročníka gymnázia!

             

            Do konca augusta je možnosť zaregistrovať sa do  projektu Digitálny žiak na získanie PC techniky. Týka sa to žiakov z cieľových skupín v ZŠ a všetkých žiakov súčasného, teda do 31.8. ešte 1. ročníka gymnázia – nevzťahuje sa tu podmienka sociálnej skupiny.

             

            Prosím, venujte pozornosť tejto informácii a registrujte sa na získanie PC.

            Bližšie informácie o projekte zo stránky www.digitalnyziak.sk

             

            Pre koho je projekt určený?

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023) vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných programov

             

            V prípade, že domácnosť spadá do niektorej z kategórií alebo si výpočtom nie ste istí, je potrebné vyplniť registračný formulár na stránke www.digitalnyziak.sk, kde následne realizátor projektu overí v registroch štátnej správy oprávnenosť žiaka z danej domácnosti pre získanie príspevku, o čom bude zákonného zástupcu informovať prostredníctvom SMS správy, odoslanej na telefónne číslo uvedené pri registrácii.

            Preto je nutné, aby ste zadali fungujúce a používané telefónne číslo. 

             

            Podrobný popis na získanie a uplatnenie príspevku nájdete na www.digitalnyziak.sk .            V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár. Neprehliadnite ani sekciu najčastejšie kladených otázok v prípade doplňujúcich otázok neváhajte kontaktovať naše call centrum 

            +421 (0) 232 284466.

             

            Digitálna koalícia — Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky

            Mlynské nivy 5 821 09
            Bratislava Slovenská republika

            Call centrum +421 (0) 232 284 466  info@digitalnyziak.sk

             

            Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou.

            Viac informácií na www.opii.gov.sk a www.mirri.gov.sk

             

          • Vyplácanie cestovného

          • Oznamujeme Vám, že dňa 13.7.2023 (t.j. štvrtok) budeme vyplácať cestovné dochádzajúcim žiakom, ktorí majú naň nárok v čase od 8:00 hod. do 13:30 hod.

          • Prijatie deviatakov u primátora mesta Spišská Stará Ves

          • Dňa 29.06.2023 prijal primátor mesta Ing. Ján Kurňava v obradnej sieni Kultúrneho domu deviatakov  spolu s riaditeľkou Spojenej školy Mgr. Annou Kromkovou, zástupkyňou riaditeľky Mgr. Máriou Rakovou a triednymi učiteľmi Mgr. Martou Marekovou a Mgr. Jánom Gemzom. Vo svojom príhovore im poďakoval za reprezentáciu školy ako aj mesta. Poprial im veľa šťastia a úspechov v ďalšom pôsobení na stredných školách aj v osobnom živote. Odovzdal im pamiatkové predmety a všetci sa podpísali do pamätnej knihy. Osobitné ocenenie za vynikajúce študijné výsledky počas celej školskej dochádzky a reprezentáciu odovzdal Diane Grivalskej, Sabíne Gurovičovej a Matejovi Kronovi. V školskom roku 2022/23 opustilo lavice deviateho ročníka 38 žiakov. 

          • Oznam

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            zajtra 30.6.2023 sa uskutoční slávnostné ukončenie školského roka ďakovnou sv. omšou v kostole v Sp. St. Vsi o 8:00 hod. O 9:00 bude vyhodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov v triedach s triednymi učiteľmi. Všetkým prajeme príjemné prežitie letných prázdnin.

          • Letné prázdniny v horách

          • V rámci dnešného účelového cvičenia sa žiaci šiesteho až deviateho ročníka zúčastnili prednášky, ktorú si pripravila Horská služba Pieninského národného parku. Dozvedeli sa o náplni práce HS, o správaní sa a bezpečnosti v horách, pri splavovaní rieky aj konkrétnych prípadoch, ktoré HS PIENAP zažila. Upozornila ich, aby počas letných prázdnin mysleli na tieto hlavné atribúty správania sa v horách a pri vodných tokoch. Boli poučení o základnom vybavení každého turistu. Vo videách si pozreli praktické ukážky z ich záchranných akcií. Na záver HS poskytla žiakom dôležité kontaktné údaje, ktoré sú potrebné v prípade núdze. 

          • Matematický klokan

          • Na Slovensku sa konal už 25. ročník najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan.

            Matematickej súťaže Klokan sa v tomto šk. roku zúčastnilo 20 prvákov, 21 druhákov, 6 tretiakov, 12 štvrtákov, 12 piatakov a 1 siedmačka. Účasť – 72 žiakov, ktorí sa dobrovoľne hodinu trápili s matematikou, sme nečakali ani v najodvážnejšom sne :-)

            Vecné ceny získali :

            Johanka Šromovská 1.A 100 % úspešnosť pri riešení

            Michaela Sulírová 1.B 91,67 %

            Oliver Rušin 2.A 92,35 %

            Peter Glodžák 2.A 94,32 %

            Matej Rušin 2.A 96,13%

            Matúš Kočinský 5.A 92,74 %

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť, úspešným riešiteľom blahoželáme a veríme, že sa budúci školský rok do súťaže zapojí viac žiakov z druhého stupňa.

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • Každý školský rok v našej škole prebieha zber starého papiera. Tento rok sa všetkým žiakom podarilo spolu vyzbierať 8 830 kg papiera. Na prvom mieste je Karolína Slezáková s množstvom 1 987,5 kg papiera. Druhé miesto obsadil Patrik Kromka s množstvom 1 170,5 kg papiera. Na treťom mieste sa umiestnila Tereza Kováčiková s množstvom 899,5 kg papiera. Prvé tri miesta budú odmenené na školskej akadémii. Každému žiakovi, ktorý sa zapojil do zberu papiera a prispel k ochrane prírody, ďakujeme.