• Oznam

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            zajtra 30.6.2022 sa uskutoční slávnostné ukončenie školského roka ďakovnou sv. omšou v kostole v Sp. St. Vsi o 8:00 hod. O 9:00 bude vyhodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov v triedach s triednymi učiteľmi. Všetkým prajeme príjemné prežitie letných prázdnin.

          • ENGLISH STAR

          • ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Tento rok sa súťaže zúčastnilo 12 žiakov našej školy. Medzi najúspešnejších riešiteľov patria Chiara Čarnogurská (95%), Tamara Strnadová (95%), Michal Kušnirák (93%) a Slávka Pisarčíková (92%).

          • Prvácka pasovačka

          • Na Deň detí 1.6.2022 sa v školskej jedálni ZŠ uskutočnilo slávnostné pasovanie prvákov. Žiaci 4.ročníka si pre našich prváčikov pripravili zaujímavé úlohy, ktoré ich mali preveriť v šikovnosti, pozornosti, rýchlosti a vytrvalosti ale aj v doteraz získaných vedomostiach z matematiky a čítania. Moderátori Krišpín Magyar a Timea Goldschneiderová sa chopili mikrofónu a vtipným komentovaním programu, rozveseľovali všetkých prítomných. Ten sa niesol v znamení nešikovných rozprávkových postavičiek Pat a Mat, ktorých predstavovali štvrtáci a ktorí kazili úlohu za úlohou. Naši šikovní prváci im pomáhali naprávať spôsobenú katastrofu a všetko dali na poriadok.

            Po splnení všetkých úloh prevzala slovo pani riaditeľka, ktorá žiakov pochválila za perfektný výkon a chopila sa pasovacej ceruzky, aby každého prváka prijala do cechu prvákov. Žiakov, okrem dobrého pocitu zo splnených úloh potešil aj certifikát prváka, malý darček a potlesk od rodičov, ktorých sme po pandemickej prestávke mohli konečne privítať medzi nami. Túto jedinečnú udalosť zachytila fotoaparátom naša žiačka z 9.A Barbora Vnenčáková.

          • Školský výlet

          • Streda 1. júna sa niesla v našej škole v znamení oslavy Dňa detí. Žiaci 7.B, 8.A a 8.B triedy v tento deň absolvovali školský výlet do Rožňavy.

            Našou prvou zastávkou bola Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá sa nachádza v Ochtinskom kryptokrase na severozápadnom svahu Hrádku v Revúckej vrchovine medzi Jelšavou a Štítnikom. Jej dĺžka je 300 m, je európskym unikátom a má nádhernú aragonitovú výzdobu.

            Následne sme sa presunuli do Rožňavy, kde sme navštívili Banícke múzeum, v ktorom sme mali možnosť vidieť ukážky rôznych druhov remeselnej výroby. Celá prehliadka múzea bola obohatená odborným výkladom lektorky.

            Našou konečnou zastávkou bol kaštieľ Betliar, ktorý je považovaný za rodinné sídlo aristokratickej rodiny Andrássyovcov. Tento kaštieľ využívali predovšetkým ako poľovnícke sídlo a múzeum pre svoju bohatú zbierku.

            Výlet splnil svoju náučnú, ale aj relaxačnú funkciu a my sa tešíme na podobný zážitok v budúcom školskom roku.

          • Beseda o Horskej službe

          • Chrániť ľudské životy je to najdôležitejšie, na čom by nám malo záležať. Práve to je poslaním Horskej záchrannej služby Pieninského národného parku. O činnosti tohto zoskupenia nám v utorok 7.6.2022 prišiel do ZŠ porozprávať predseda rady HS a jej zakladateľ Ing. Marko Popovič, ktorý vysvetlil, že predmetom činnosti HS je záchranná, preventívno-výchovná činnosť, činnosť na úseku ochrany prírody, činnosť sprievodcovských a informačných služieb, vytváranie, značenie a údržba turistických chodníkov, lyžiarskych, bežeckých a turistických trás, turistických prístreškov, chát a staníc HS.

            Deviataci si tak mohli pozrieť ukážky ich činnosti a popočúvať pár základných informácii o tom, ako sa pripraviť na turistiku do hôr tak, aby sme si mohli užiť ich krásu, ale neohroziť si vlastné zdravie alebo dokonca svoj život.

          • 1. jún "má deti rád"

          • Tohtoročný Medzinárodný deň detí opäť potešil detské srdiečka. Žiaci našej školy sa nemuseli učiť, mali možnosť stráviť pekné slnečné dopoludnie pri rôznych oddychových aktivitách. Program bol naozaj pestrý.

            Druháci boli na školskom dopravnom ihrisku, kde sa hravo učili ako sa správať v dopravnej premávke. Siedmaci si vyskúšali svoje sily pri hraní bowlingu. Deviataci, piataci, šiestaci športovali na futbalovom ihrisku a popritom opekali. Prváci a štvrtáci mali slávnostnú prvácku pasovačku. Ostatné triedy absolvovali školské výlety.

            Každý žiak si pochutnal na Kinder Joy, za ktoré ďakujeme nášmu mestu. Rodičovské združenie žiakom podarovalo poukážku do cukrárne, ktorú je potrebné využiť do 15.6.

            V mene všetkých deti, ďakujeme.

          • KONEČNE ŠPORTUJEME

          • Po veľmi dlhej prestávke, zapríčinenej pandémiou Covid 19, rozbehli sa v našom okrese športové súťaže.

            Naša škola sa pravidelne zapája do športových súťaží, ktoré sú v našom okrese. Reprezentanti našej školy dosahujú v rámci okresu dobré výsledky.

            V tomto školskom roku súťaží bolo oveľa menej ako pred pandémiou. Zmenila sa štruktúra súťaži. Škoda, že pre starších žiakov veľa súťaži oproti minulosti vypadlo. Nie je to chyba v našom okrese, ale nariadenie na zníženie súťaži prišlo z MŠVVaŠ.

            V tomto roku sme sa zapojili do týchto súťaží.

            Stolný tenis

            Úroveň stolného tenisu v našej škole oproti minulosti poklesla, žiaci akoby strácali záujem o tento šport. Boli sme baštou stolného tenisu v okrese.

            Na majstrovstvách okresu naši žiaci obsadili v kategórií dievčat 4. miesto a v kategórií žiakov 5. miesto. Reprezentovali nás : L. Kovalčíková, S. Zavacká, J.Kronová, R. Horník, D. Zelina, A. Soska.

             

            Vybíjaná

            Dievčatá našej školy na majstrovstvách okresu obsadili 3. miesto. Reprezentovali nás : F. Budzáková, K.Budzáková, Ch. Čarnogurská, S. Galliková, M. Holbusová, A. Irhová, Mi. Krettová, Ma. Krettová, K. Mačutková, S. Mačutková, S. Novotná, L. Semančíková.

             

            Atletický štvorboj

            V tomto roku sa po prvýkrát konala súťaž v atletickom štvorboji. Doteraz to bola súťaž v atletike pre 10-členné družstvá dievčat a chlapcov. Teraz každý jednotlivec musel absolvovať štyri disciplíny : beh na 60 metrov, beh na 1000 metrov chlapci / dievčatá 600 metrov, skok do diaľky, hod kriketovou loptou.

            V súťaží chlapcov nás reprezentovali :Lukáš Maličký – celkovo obsadil 8. miesto, Matúš Kromka bol 12., Dávid Zelina 27.

            V súťaži dievčat – Klaudia Mačutková bola 16., Frederika Budzáková 25., Karolína Budzáková 33.

             

            Florbal

            V súťaži chlapcov naše družstvo nepostúpilo do okresného finále, keď v skupine v Lendaku osadilo 2. miesto. Reprezentovali nás : M. Gallik, J. Horník, R. Horník, R. Kozub, M. Kron, L. Maličký, M. Michlík, Š. Novotná, K. Zavacký, D. Zelina

            V súťaží dievčat taktiež naše nepostúpili do okresného finále, keď v skupine vo Veľkej Lomnici obsadili taktiež 2. miesto. Reprezentovali nás : S. Gurovičová, L. Kovalčíková, Z. Kronová, K. Mačutková, M. Marhefková, D. Novotná, S. Stuchlaková,S. Galliková

             

            Bedminton

            V súťaží dievčat naše dievčatá obsadili 3. miesto. Reprezentovali nás : D. Novotná, V. Cherkasová, V. Kosturáková.

            Chlapci v zložení R. Kozub, M. Kron obsadili 5. miesto

             

            McDonald Cup

            Aj naši tretiaci a štvrtáci reprezentovali našu školu v súťaži miešaných družstiev. Po postupe zo skupiny v okresnom finále obsadili 4. miesto. Reprezentovali nás K. Fečundová, S. Grivalská, M. Halčín, M. Horník, M. Kočinský, R. Kozub, M. Malecký, B. Michlík, M. Pješčák, M. Zahoranský

             

            Malý futbal

            V malom futbale mladších žiakov naši futbalisti postúpili na majstrovstvá okresu, kde obsadili 3. miesto. Reprezentovali nás : M. Hamráček, J. Kostka, L. Maličký, M. Michlík, J. Mýtnik, Š. Novotný, J. Regec, T. Vnenčák

            A na záver to najlepšie. Naše dievčatá v malom futbale mladších žiačok na majstrovstvách okresu obsadili 1. miesto a vybojovali si postup na majstrovstva kraja, kde vybojovali veľmi pekné 4. miesto. Reprezentovali nás : F. Budzáková, K. Budzáková, L. Budzáková, Ch. Čarnogurská, S. Galliková, A. Irhová, K. Mačutková, M. Režnická, L. Semančíková.

             

            Všetkým reprezentantom našej školy patrí úprimné poďakovanie za vzornú reprezentáciu.

             

          • Školský výlet žiakov 6. ročníka

          • 44 žiakov 6.ročníka sa po dlhšej Covid prestávke zúčastnilo školského výletu do Bardejova. Na historickom namestí navštívili mestskú radnicu, baziliku svätého Egídia, vyšli aj  po 180 úzkych  schodoch na jej  vyhliadkovú vežu, odkiaľ videli krásny výhľad na námestie a jeho okolie. Neskôr sa presunuli do expozície Príroda a expozície Ikony, kde videli rôzne zaujímavé exponáty a mohli si zazvoniť zvonom na miniatúre  dreveného kostolíka. Po obedňajšej prestávke a presune pokračovali v spoznávaní v areáli  Bardejovských Kúpeľov a skanzene ľudovej architektúry. Plní zážitkov, úsmevov, s mobilmi plnými fotografí a s čerstvo upečenými kúpeľnými oblátkami, sa podvečer vrátili domov.

          • Deviatacký výlet

          • 18. 5. 2022 sme so žiakmi deviateho ročníka v rámci školského výletu navštívili mesto Košice. Najskôr sme sa obzreli za nie tak dávnou históriou v Múzeu obetí komunizmu, potom sme absolvovali prehliadku Dómu sv. Alžbety. Niekoľkí žiaci vystúpili s p. učiteľkou Vnenčákovou aj na vežu pri Dóme, bola to pre mnohých z nich silná skúška odvahy, lebo tam vedú točité úzke a strmé schody. No vyplatilo sa, výhľad zhora bol dostatočnou odmenou. Popoludnie sme zamerali prírodovedne, strávili sme ho v ZOO a v Dinoparku. Prialo nám aj počasie, slnečný deň ukázal Košice v plnej kráse, hoci vietor nám strapatil vlasy (nielen na veži).

            Výlet sme si užili o to viac, že sme mali dva roky „covidovú“ výletovú pauzu. Sme radi, že budeme mať pekné spomienky na poslednú väčšiu spoločnú ročníkovú akciu zo základnej školy. Všetci sme sa vrátili spokojní, bez zranení a s príjemnými zážitkami so spolužiakmi.

          • Krajské kolo

          • Dňa 21.4.2022 sa uskutočnilo v Prešove krajské kolo FO v kategórii E. Našu školu reprezentoval v tejto súťaži žiak 9. ročníka Samuel Cisko, ktorý sa v okresnom kole umiestnil na 1. mieste. Ani vo vyššom kole nesklamal a vo výsledkovej listine patrí k úspešným riešiteľom krajského kola tejto náročnej súťaže. Gratulujeme.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia, milí žiaci

            v súlade s  § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení neskorších predpisov  Vám oznamujeme, že  18. mája 2022 /t.j. streda/ bude rozhodnutím riaditeľky Spojenej školy udelené žiakom 7. a 8. ročníka riaditeľské voľno.

            Riaditeľské voľno je udelené z organizačných dôvodov – Testovanie 5 2022.  

            Z obedov je potrebné sa odhlásiť, alebo si obed prevziať.

            Za porozumenie ďakujeme.

          • Matematická olympiáda

          • 12.04.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády. Do okresného kola postúpili z našej školy 8 žiaci. Jedna žiačka okresné kolo neabsolvovala pre nemoc.

            Ostatní žiaci: Aneta Švienta (6A), Daniel Poláček(6A), Chiara čarnogurská (6B), Barbora Gurovičová(6B), Jakub Mýtnik(6B), Matúš Zibura(7B), a Kristína Jarkulišová(8B) v predpísanom časovom limite riešili zadané príklady.

            Veľmi nás potešilo, že 4 z nich sú úspešnými riešiteľmi OK MO a dokonca Anetka Švienta získala krásne 1. miesto.

            Úspešní riešitelia sú: Daniel Poláček, Chiara Čarnogurská a Barbora Gurovičová.

            Všetkým srdečne gratulujeme a prajeme do budúcna veľa chuti, elánu a odhodlania popasovať sa s príkladmi na matematickým súťažiach. Môžeme len dúfať, že rady týchto múdrych žiakov rozšíria ďalší šikovní žiaci.

          • Deň Zeme

          • 22. apríla si pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia.  Prostredníctvom sloganu „Investujme do našej planéty“  sa aj žiaci Základnej školy v Spišskej Starej Vsi  zapojili  do tradičnej aktivity  „Čisté hory“. V tomto jarnom období je to organizovanie  čistenia a zberu odpadkov v našom okolí. 23 žiakov sa podujalo pomôcť prírode v Červenom Kláštore. V spolupráci s pracovníkmi PIENAPU všetci spolu vyzbierali 3 tony odpadkov na turistických chodníkoch, v areáli kempu a pomohli vyčistiť breh rieky Dunajec i časť prielomu Dunajca. Táto akcia potvrdila, aké je dôležité separovať odpady a chrániť prírodu, v ktorej všetci hľadáme miesta na oddych a relax.

          • Medzinárodný deň vtáctva

          •      

            Vyučujúca prírodovedy Mgr. Mária Škantárová v spolupráci s p. riaditeľom PIENAP-u Ing. Vladimírom Kĺčom  pri príležitosti Medzinárodného dňa vtáctva (1. apríl) realizovali dňa 7.4. 2022 zážitkovú hodinu prírodovedy na tému Vtáky.

            Hodina začala pred Infocentrom PIENAPU prezentáciou ráno odchytených živých vtáčikov. Žiaci sa zoznámili s jednotlivými druhmi vtákov žijúcich v našom okolí. Na vlastné oči a dotykom spoznali sýkorku bielolícu, vrabca, červienku a stehlíka pestrofarebného. V druhej časti si v budove Infocentra pozreli prezentáciu o veľkých vtákov (orol, kondor, plameniak ...).

            Zážitková hodina bola ukončená návštevou miesta odchytu s natiahnutou sieťou a ukážkou odchytu, ktorý bol zameraný na krúžkovanie vtákov.

            Táto forma hodiny vyvolala u žiakov záujem o život vtákov v prírode. Dozvedeli sa o spôsobe ich života, pozorovali spoločné a rozdielne znaky, vplyv prostredia na život a výskyt vtákov v našom ekosystéme.

          • Druháci vo svete rozprávok

          • Mesiac knihy je síce za nami, ale naši druháci nelenia a ďalej sa venujú čítaniu. V marci navštívili školskú i mestskú knižnicu. Tam zaspomínali na rozprávkové postavy zo svojich obľúbených knižiek. Ako odmenu si všetci domov odniesli knihu. Spoločne sa vydali do sveta so psíčkom a mačičkou. Čítali poctivo doma i v škole. Spoznali autora Karla Čapka, tvorili ilustrácie, pracovali s textom, hľadali, vymýšľali. Vyskúšali si úlohu autora i ilustrátora. Výsledok na seba nenechal dlho čakať a domov si odnášajú vlastnoručne spracovanú malú knihu. A to nebolo všetko. Cez prestávky v triedach fungovala aj vlastná druhácka knižnica. Deti v sebe objavili i herecký talent. Po prečítaní knihy sa zmenili na psíčkov a mačičky a príbehy z knihy ožili v prostredí školskej knižnice. Bolo nám veselo, do zoznamu si píšeme prvú spoločne prečítanú knihu. A určite nie poslednú. Tak schválne nakuknite, či si na niektoré príbehy spomeniete....

          • Oznámenie o zápise detí do 1. ročníka základnej školy

          • Milí rodičia budúcich prvákov!

            Podľa § 20 zákona č.245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len zápis). Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Základná škola začína konanie vo veci zápisu na základe podnetu zákonného zástupcu dieťaťa. Týmto podnetom je písomná žiadosť – Prihláška na plnenie povinnej školskej dochádzky (ďalej len "prihláška"), vyplnená zákonným zástupcom dieťaťa.

             

            Zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ

            pre školský rok 2022/2023 sa uskutoční

            v utorok, 26. apríla 2022, od 13:00 do 15:00 hod.

            v budove ŠKD na 2. poschodí. 

             

            Zápis je určený pre deti narodené od 1. septembra 2015 do 31. augusta 2016, alebo deti po odklade nástupu na plnenie školskej dochádzky.

            Na zápis je potrebné priniesť: rodný list dieťaťa (kópiu), občiansky preukaz zákonných zástupcov, 10 € na sadu zošitov do prvého ročníka.

             

            Na zápise sa majú zúčastniť obaja rodičia. V prípade, že sa z vážnych dôvodov nemôžete zúčastniť na zápise osobne v stanovenom termíne, prihlášku na plnenie povinnej školskej dochádzky môžete škole doručiť aj písomne, prípadne elektronicky. Všetky potrebné informácie Vám poskytneme na rodičovskom združení v MŠ, alebo priamo pri zápise.

             

            Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

            • Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s písomnou žiadosťou (t. j. prihláškou) predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

             Zápis dieťaťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku

            • Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku. V tomto prípade zákonný zástupca predkladá aj súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

               Základná škola pri zápise dieťaťa vyžaduje:

            • osobné údaje o dieťati - meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia, rodné číslo, národnosť, štátne občianstvo a adresa trvalého pobytu dieťaťa;
            • osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa - meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu, kontaktné údaje na účely komunikácie (telefónne číslo, e-mail, elektronická schránka). 

             

          • Úspech v okresom kole

          • Po školskom kole Pytagoriády, ktoré sa konalo 8.12.2021 a úspešnosť obhájilo 7 tretiakov a 10 štvrtákov našej školy, sme sa s úspešnými riešiteľmi oboch ročníkov prvého stupňa ZŠ zúčastnili 29.3.2022 na okresnom kole. V treťom ročníku nemáme úspešného riešiteľa, i keď niekoľkým nechýbalo do úspechu veľa. Šiesti štvrtáci svoje umiestnenie z decembra obhájili. Matúšovi Kočinskému zo 4.A triedy sa podarilo získať 1. miesto. Ďalšími úspešnými žiakmi sú Matteo Zahoranský, Kristína Kroláková, Krišpín Magyar, Maxim Konkoľ a Matias Duda, všetci zo 4.A. Úspešným riešiteľom blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úspechy našich žiakov.

          • Predškoláci v škole

          • Dňa 07. 04. 2022  zavítali do našej školy deti z materskej školy. Spolu s pani učiteľkami navštívili predškoláci triedy prvákov, aby sa bližšie zoznámili so školským prostredím a s prácou na vyučovaní.  

            Privítali ich malí prváci, ktorí sa s nimi podelili o školské lavice, aby si predškoláci mohli vyskúšať, aký je to pocit byť v škole. Samozrejme sa všetci spolu aj učili. Prváci im ukázali ako vedia už čítať, písať a počítať. Predškoláci nám zase zarecitovali pekné básničky a veselo zatancovali. Prváci predškolákom ukázali aj Šlabikár, zošity a dokonca aj žiacku knižku. 

            Na konci stretnutia dostali maľovanku veľkonočného vajíčka. Po tomto milom stretnutí bude pre predškolákov ich zápis do školy určite jednoduchší.