• Slávici z lavice

          • Dňa 17.4.2023 sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže Slávici z lavice. Našu školu v súťaži reprezentovali: Timea Michalicová 4.B a Simona Gondeková 6.B. Dievčatá s vybranými piesňami zabodovali a porote krásne zaspievali. Gratulujeme k úspechu.

          • Okresné kolo Matematickej olympiády

          • Dňa 12.04.2023 sa uskutočnilo Okresné kolo Matematickej olympiády. Našu školu reprezentovali 2 žiaci zo 7A triedy. Boli to : Aneta Švienta a Daniel Poláček

            Najviac sa darilo Danielovi Poláčekovi, ktorý obsadil krásne 3. miesto. Iba pol boda ho oddeľoval od druhého miesta. Obom srdečne ďakujeme za ochotu zúčastniť sa náročnej matematickej vedomostnej súťaže. Danielovi súčasne gratulujeme ku vynikajúcemu umiestneniu. Môžeme iba dúfať, že nadšenci matematiky budú v súťažiach pokračovať aj vo vyššom ročníku.

          • Okresné kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 30.3.2023 sa uskutočnilo v ZŠ s MŠ Svätého kríža v Kežmarku okresné kolo Chemickej olympiády v kategórii D. Našu školu reprezentovali žiačky Diana Grivalská a Slávka Pisarčíková z 9.A triedy. Obe žiačky patria k úspešným riešiteľom tejto olympiády, pričom Diana obsadila 1. priečku tejto súťaže a Slávka sa umiestnila na peknom 5. mieste. Obidvom dievčatám blahoželáme a Diane prajeme veľa úspechov aj v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v 27. apríla 2023.

          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • V dňoch 20.03.2023 a 21.03.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Našu školu reprezentovalo 12 žiakov v jednotlivých ročníkoch:

            Klára Švienta 3B, Timea Michalicová 4B, Vladimíra Kĺčová 4A, Matúš Kočinský 5A

            Viktor Kromka 6A, Aneta Švienta 7A, Daniel Poláček 7A, Mykhailo Cherkasov 7A

            Chiara Čarnogurská 7B, Jakub Mýtnik 7B, Tereza Kováčiková 8A, Filip Hamráček 8A

            Najviac sa darilo Matúšovi Kočinskému z 5A triedy, ktorý obsadil krásne 2. miesto. Veľmi nás potešili aj žiaci, ktorí na náročnej matematickej súťaži získali titul „Úspešný riešiteľ“. Stali sa nimi žiaci Aneta Švienta zo 7A, Daniel Poláček zo 7A a Jakub Mýtnik zo 7B. Úspešným riešiteľom gratulujeme. Všetkým srdečne ďakujeme za ochotu zúčastniť sa náročnej matematickej vedomostnej súťaže.

          • Exkurzia

          • 22. marca žiaci 8. ročníka vycestovali na prírodovednú exkurziu. Navštívili Steelpark v Košiciach, kde sa dozvedeli o výrobe železa vo vysokých peciach, mali možnosť nahliadnuť do interaktívnej periodickej sústavy prvkov, mohli sami uskutočňovať aj fyzikálne experimenty z mechaniky, elektrických a magnetických javov i rozličné merania. Zaujímavé pre nich boli aj  hlavolamy či sudoku. Poobede ich čakal podrobný výklad o ťažbe opálu v opálových baniach v Červenici pri Prešove. Žiaci si nasadili bezpečnostné prilby a vstúpili do bane, kde sa dozvedeli historické fakty o práci baníkov v baniach.

          • Návšteva mestskej knižnice

          • V stredu, 29.marca sa všetci prváci našej ZŠ vybrali na návštevu mestskej knižnice. Pretože už poznajú takmer všetky písmenká a čítanie im robí radosť, mali možnosť predviesť sa v plnej kráse hlasným čítaním pred pani knihovníčkou. Ako to už býva dobrým zvykom, ani našich prváčikov neminul sľub čitateľa a pasovanie do tejto funkcie osobou najpovolanejšou a knihou najznámejšou. Danka a Janka od Márie Ďuríčkovej sa dotkla každej detskej hlávky a symbolicky odovzdala úctu k písanému slovu i trvalým hodnotám, akými knihy sú.

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • 31. marca sa na ZŠ s MŠ Nižná brána v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády. Z našej školy sa ho zúčastnilo 8 žiakov v troch kategóriách. V kategórii F (žiaci 6. a 7. ročníka) sa úspešným riešiteľom stal Daniel Poláček (7.A). V kategórii E (žiaci 8. a 9. ročníka) sa na prvom mieste s veľkým náskokom umiestnila Diana Grivalská (9.A) a vydobyla si tak postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 26.4. v Prešove. Držíme palce!

          • 2% Ďakujeme 2%

          • Vážení rodičia a priatelia školy, pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%! Finančné prostriedky budú použité na: skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v škole, skvalitnenie vybavenia školy. Vyhlasenie2023.pdf

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 28.3.2023 sme sa zúčastnili obvodného kola Biblickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo v Starej Ľubovni. Téma tohto 21.ročníka olympiády bola "Odvaha a dôvera v Pána", účastníci predviedli veľmi kvalitné vedomosti zo štyroch kníh Svätého písma, a to: Kniha proroka Nehemiáša, Kniha Judita, Kniha Ester a 1. Petrov list. Naše žiačky Michaela Kaňuková, Mária Režnická a Nataša Kolodzejová zo 6.A sa umiestnili na peknom druhom mieste. Srdečne gratulujeme a sme radi, že dôstojne reprezentovali našu školu. 

          • Riaditeľské voľno

          • Vážení rodičia, milí žiaci

            v súlade s  § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení neskorších predpisov  Vám oznamujeme, že  22. marca 2023 /t.j. streda/ bude rozhodnutím riaditeľky Spojenej školy udelené žiakom 5. - 7. ročníka riaditeľské voľno. Žiaci 8. ročníka majú exkurziu. Z obedov je potrebné sa odhlásiť, alebo si obed prevziať. Riaditeľské voľno je udelené z organizačných dôvodov – Testovanie 9 2023.  Za porozumenie ďakujeme.

          • Majstrovstvá kraja základných škôl v stolnom tenise v Spišskej Starej Vsi

          • Začiatkom marca sa v našej Spojenej škole v Spišskej Starej Vsi uskutočnili krajské majstrovstvá základných škôl v stolnom tenise. Hoci sa naši žiaci tentokrát na krajské kolo nekvalifikovali právo usporiadať toto podujatie sme dostali na základe výborného materiálno-technického zabezpečenia našej telocvične. K dispozícii je totiž možnosť hrať až na 9 stoloch súčasne. Vo štvrtok 2.3.23 sa u nás teda predstavili najskôr chlapci. Turnaj otvorila p. riaditeľka spojenej školy Mgr. Anna Kromková, ktorá privítala najlepšie základné školy v rámci prešovského kraja z týchto miest: Prešov, Svidník, Humenné, Snina, Vranov nad Topľou, Bardejov, Stará Ľubovňa, Poprad a Toporec. V nabitej konkurencii si najlepšie počínali pomerne prekvapujúco chlapci zo základnej školy z Toporca, ktorí v dramatickom finále porazili Vranov nad Topľou a vybojovali si tak postup na celoslovenské finále. V piatok 3.3.23 majstrovstvá pokračovali v súťaži dievčat. V tejto súťaži sa predstavilo 7 základných škôl z týchto miest: Humenné, Bardejov, Svidník, Vyšný Žipov, Stará Ľubovňa, Poprad a Slovenská Ves. Od začiatku si počínali najlepšie dievčatá zo Slovenskej Vsi, ktoré ukázali svoju kvalitu a ostatným družstvám nedali žiadnu šancu. Zvíťazili jednoznačne vo všetkých zápasoch a zaslúžene ,tak budú reprezentovať náš kraj na celoslovenskom finále. Na záver chceme poďakovať organizátorom z CVČ Kežmarok za prejavenú dôveru usporiadať túto prestížnu súťaž a veríme, že o rok sa u nás v Spišskej Starej Vsi vidíme opäť aj s účasťou našich dievčat a chlapcov.

        • Informácia k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím  návykom dieťaťa od 01.05.2023
          • Informácia k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti

            o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

             

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),
            ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka),  ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania - vedúcej ŠJ:, a to najneskôr v termíne do 20.04.2023.  V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov.

             

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

             

             

             

            Tlačivo je možné si vyzdvihnúť aj osobne u vedúcej ŠJ alebo na hospodárskom oddelení v ZŠ

          • Zápis do 1. ročníka základnej školy pre školský rok 2023/2024

          • Milí rodičia budúcich prvákov!

            Podľa § 20 zákona č.245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len zápis). Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Základná škola začína konanie vo veci zápisu na základe podnetu zákonného zástupcu dieťaťa. Týmto podnetom je písomná žiadosť – Prihláška na plnenie povinnej školskej dochádzky (ďalej len "prihláška"), vyplnená zákonným zástupcom dieťaťa.

             

            Zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ

            pre školský rok 2023/2024 sa uskutoční

            v utorok, 25. apríla 2023, od 13:00 do 15:00 hod.

            v budove ŠKD na 2. poschodí. 

             

            Zápis je určený pre deti narodené od 1. septembra 2016 do 31. augusta 2017, alebo deti po odklade nástupu na plnenie školskej dochádzky.

            Na zápis je potrebné priniesť: rodný list dieťaťa (kópiu), občiansky preukaz zákonných zástupcov, 10 € na sadu zošitov do prvého ročníka.

             

            Na zápise sa majú zúčastniť obaja rodičia. Pred zápisom je potrebné vyplniť elektronickú prihlášku a rezervovať približný čas zápisu.

             

            Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

            • Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s písomnou žiadosťou (t. j. prihláškou) predkladá aj písomné vyjadrenie centra poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa. 

            • Písomné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ. 

            • Ak dieťaťa nedosiahlo školskú zrelosť a pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ (odklad), aj napriek tomu je zákonný zástupca povinný prísť s dieťaťom na zápis v stanovenom termíne. 

             Zápis dieťaťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku

            • Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku. V tomto prípade zákonný zástupca predkladá aj súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia centra poradenstva a prevencie a súhlasné písomné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. 

               Základná škola pri zápise dieťaťa vyžaduje:

            • osobné údaje o dieťati - meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia, rodné číslo, národnosť, štátne občianstvo a adresa trvalého pobytu dieťaťa; 

            • osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa - meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu, kontaktné údaje na účely komunikácie (telefónne číslo, e-mail, elektronická schránka). 

          • Smutný pohľad

          •      Vážení rodičia, s poľutovaním musíme konštatovať, že náš školský dvor a mesto sa často menia na smetisko. Dôvodom toho je vyhadzovanie obalov z mlieka a prídavkov ku školským obedom, ktoré žiaci dostávajú v ŠJ v rámci mliečneho programu a programu zdravej výživy. Okrem toho tu vyhadzujú aj odpad typu: plastové fľašky, igelitové vrecká, použité papierové vreckovky, či obaly z keksov a čipsov. Aj napriek tomu, že v jedálni a v areáli ZŠ je k dispozícii množstvo košov na triedený odpad, vaše deti a naši žiaci nám všetkým ukazujú ako nemajú úctu k prírode a jedlu a vyhadzujú odpad cestou domov na chodníky, trávniky, ihriská, autobusovú stanicu a pod. Vylievanie mlieka na chodník alebo mliaždenie ovocia je pre nich často cielenou zábavou. Upozornite ich, prosíme, že ak nemajú záujem o tieto prídavky, nech ich radšej neberú.

                  Faktom je, že hlavnou úlohou školy je žiakov vzdelávať, no dennodenne ich popritom aj vychovávame a vedieme k slušnému správaniu. Sme však presvedčení, že práve rodina dáva základy výchovy a preto si Vás dovoľujeme požiadať o spoluprácu, aby ste vysvetlili svojim deťom, že takýmto správaním robia zlú vizitku nie len škole, ale hlavne sami sebe a aj svojim rodičom. Mrzí nás ich konanie, aj preto, že sa naši žiaci pravidelne zúčastňujú akcie Čisté hory a potoky, majú mnoho aktivít ku Dňu Zeme, upratujú okolie školy aj počas predmetu Tvorba životného prostredia a inokedy, keď je to potrebné. Nehádžeme všetkých do „jedného vreca“ a vieme, že je veľmi veľa žiakov, ktorí chránia prírodu a udržujú čistotu a tí ostatní nám nevhodným zaobchádzaním s odpadom kazia deň. Najbližšie plánujeme viacero aktivít, ktorými zveľadíme naše životné prostredie a možno aj ekologické myslenie nás všetkých. Ďakujeme za Vaše pochopenie a spoluprácu.

          • Regionálne majstrovstvá základných škôl o Putovný pohár riaditeľky Spojenej školy

          • Vo štvrtok 16.2.2023 sa v telocvični základnej školy uskutočnil 1. ročník futbalového turnaja o Putovný pohár riaditeľky Spojenej školy. Turnaj zároveň bol aj regionálnymi majstrovstvami základných škôl v kategórii starších žiakov. Okrem usporiadateľa Spišskej Starej Vsi sa turnaja zúčastnili žiaci zo základných škôl z Lendaku, Spišských Hanušoviec, Veľkého Lipníka a Haligoviec. Podujatie otvorila p. riaditeľka Mgr. Anna Kromková slávnostným príhovorom. Potom už začali napínavé zápasy o víťazstvo. Systém turnaja bol nastavený tak, že všetky mužstvá sa stretli systémom každý s každým a získané body si pripísali do konečného poradia. Najviac sa darilo domácim hráčom a žiakom s Lendaku. Tí sa stretli v poslednom zápase turnaja v súboji o 1. miesto, keďže oba tímy mali na svojom konte po 3 víťazstvá. Samotný zápas sa hral vo vynikajúcej atmosfére vďaka početnej diváckej kulise, ktorá hnala domáci tím za víťazstvom a mal vynikajúcu úroveň k čomu prispeli oba tímy. Nechýbali skvelé futbalové momenty, množstvo gólov a napínavý priebeh. Lepšie začali domáci, ktorí získali rýchle vedenie 3:0 a keďže na konečne víťazstvo v turnaji im stačila aj remíza, zdalo sa byť rozhodnuté. Mužstvo z Lendaku však nezložilo zbrane a skóre pomerne rýchlo vyrovnalo dokonca otočilo skóre vo svoj prospech na 5:3. Na ťahu tak boli naši chlapci, ktorým sa podarilo znížiť na 4:5, no vytúžený vyrovnávajúci gól sa im aj napriek obrovskej snahe a veľkým šanciam nepodarilo streliť. Víťazom turnaja sa tak stali žiaci zo základnej školy z Lendaku, ktorí si okrem trofeje za víťazstvom prebrali z rúk pani riaditeľky aj putovný pohár, ktorý získali do svojho vlastníctva na 1 rok. Druhé miesto obsadila domáca základná škola zo Spišskej Starej Vsi a na 3. mieste skončila základná škola Kráľovnej Pokoja z Haligoviec. Na záver sa chceme poďakovať všetkým zúčastneným za aktívnu reprezentáciu svojich škôl a už teraz sa tešíme na ďalší ročník. 

          • Zimné aktivity v ŠKD

          • Nastal čas zimných hier, napadol sneh a tak sme sa pani vychovávateľky spolu s deťmi rozhodli, že si ho užijeme plnými dúškami. Obliekli sme si otepľovačky, zobrali si boby a sánky a hor sa zdolávať nástrahy snehu. Do sýtosti sme sa vybláznili na našom školskom dvore. Ako sa hovorí, dieťa má byť hlavne veselé a šťastné a o to nám v ŠKD ide. Dobrá nálada panovala aj na našom KARNEVALE. Deti boli kreatívne, vyrobili si vlastné masky a o zábavu bolo postarané. Užili sme si diskotéku, súťažili sme a pojedli z maškŕt, ktoré si deti doniesli. Nezabudli sme ani na sviatok svätého Valentína. Pre rodičov sme si pripravili milé valentínky v podobe srdiečka.

          • Rozbehnutá Športová akadémia Mateja Tótha

          • Od 1. februára 2023 sme v našej škole začali tréningy Športovej akadémie Mateja Tótha. Dvadsať žiakov 1. stupňa ZŠ dvakrát v týždni rozvíja svoje koordinačné, orientačné, vytrvalostné, silové a rýchlostné schopností formou cvičení, hier a súťaží. Rozvoj rýchlostných a koordinačných schopností má v športovej príprave detí dominantné postavenie. Pri rozvoji rýchlostných schopností sa činnosti musia vykonávať subjektívne maximálnou intenzitou. Preto sú najvhodnejšie prostriedky ich rozvoja súťaže a hry, ktoré majú u detí významný motivačný charakter. Pri vytrvalostnej príprave sa využívajú športové a pohybové hry, kde je podstata striedanie zaťaženia. Hra môže byť buď neriadená, alebo riadená. Takýmto spôsobom dosiahneme, že deti bude cvičenie baviť a zároveň budeme stimulovať organizmus.

          • Lyžiarsky kurz 6.2.-10.2.2023

          • Naši siedmaci v počte 41 žiakov absolvovali tento týždeň lyžiarsky kurz v lyžiarskom stredisku Bachledova dolina. Žiaci boli rozdelení do skupín podľa lyžiarskych zručností. S potešením oznamujeme, že všetci sa naučili minimálne základy lyžovania a ostatní zdokonalili a vylepšili svoj lyžiarsky štýl. Sme na nich veľmi hrdí a veríme, že budú v lyžovaní napredovať. Ďakujeme inštruktorom z GORGY SKI SCHOOL za profesionálny a individuálny prístup ku každému žiakovi.