• List rodičom

          • Vážení rodičia,

            reagujem na prosbu od mamičky za rodičov, „aby žiaci dostávali menej úloh, lebo Vy, rodičia, nie ste učitelia a niektoré úlohy neviete vyriešiť, nevhodnosť témy, nevhodný čas na odosielanie úloh,.....“.

            Chcem iba pripomenúť, že škola je zatvorená z rozhodnutia ministerky školstva,  hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu,  a vyučovanie je prerušené . Keďže prerušenie vyučovania v školách nie je  karanténne opatrenie nariadené príslušným orgánom verejného zdravotníctva, t.z. ide o prerušenie vyučovania v škole, čím nie je vylúčená možnosť zabezpečenia vzdelávania, respektíve samoštúdia detí a žiakov inou formou, ako prezenčnou.  Obdobie od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 nie je obdobím školských prázdnin, ale ide o osobitný režim preventívnych opatrení na predchádzanie šírenia ochorenia COVID-19.

            Tak ako Vy, aj učitelia boli postavení pred novú situáciu, lebo takto, v plnom rozsahu cez internet, sme ešte neučili. Verte mi, je to oveľa náročnejšie, ako učiť naživo v škole. Pedagogickí zamestnanci komunikujú so svojimi žiakmi cez edupage.org. Naša škola prešla v roku 2019 na doménu spojenassv.sk, všetci žiaci a zamestnanci majú svoje emailové adresy, tu vedia tiež spoločne komunikovať.

            Kontrolovala som  komunikáciu pedagógov so žiakmi, zadávané úlohy, ich množstvo, rozsah, náročnosť a primeranosť. Môžem konštatovať, že som spokojná s tým, aké úlohy učitelia dávajú a ako žiaci pracujú. Podľa priebežných informácií, ktoré dostávam od pedagógov, komunikácia so žiakmi je dobrá, niektorí pracujú sporadicky, niektorí veľmi usilovne, dokonca sa nájdu aj takí, ktorí úlohy vypracujú do niekoľkých minút po zadaní (aj v noci, ak učiteľka zaslala úlohy na nasledujúci deň v neskorých nočných hodinách). Je mi ľúto, ak niekomu pípne mobil v noci, ale učiteľky sú aj matky, majú malé deti, takže prípravu na ďalší deň robia aj neskoro večer a samozrejme to aj žiakom odošlú. Neznamená to, že žiaci majú pracovať v noci. Dokonca ani presne v čase, keď majú v škole vyučovanie, nemusia práve vtedy sedieť pri počítači. Mohli by mať problém žiaci, ktorí majú viacero súrodencov a 1 počítač. A množstvo? Keď má žiak v škole 6 hodín, za tých 6 hodín aj vypracuje veľa úloh, získa kvantum nových vedomostí. Určite to, čo robia s nimi teraz cez „home class“, nie je ani polovica z toho , čo by urobili v škole. Niektorí učitelia, ak majú cez týždeň iba jednu hodinu,  zadávajú úlohy na celé dva týždne, žiak si to vie rozložiť. Napríklad úloha zaznamenávania teploty ovzdušia, je to síce každý deň niekoľkokrát, ale náročnosť? Isto ich to nepreťaží. No a že majú aj nejakú úlohu aj z výtvarnej výchovy? Nevhodnosť témy? Kvôli čomu sme doma? Ohrozenie koronavírusom, urobiť plagát, je to ako terapia s vysporiadaním sa s problémom, ktorý trápi nielen nás, ale celý svet. Je toho všade plno, nie je to pre žiakov nič nové, nie je to tabu.  V médiách boli informácie zo škôl,  kedy žiaci mali aj telesnú výchovu a mali si zacvičiť podľa pokynov vyučujúceho. Nemyslím si, že moji kolegovia to preháňajú.

            Viem, že  dištančné vzdelávanie Vašich detí je iné ako denná forma vzdelávania v škole, ale situácia si to vyžiadala. Nikto nežiada od rodičov, aby robili úlohy za deti. Táto forma vzdelávania je dokonca výhodná pre deti preto, že si môžu ísť vlastným tempom.  Od rodičov žiadame iba ústretovosť, pochopenie a hlavne vytvorenie programu deťom doma, lebo napríklad pri prejazde mestom dnes bolo veľa detí vonku. Takto  nevyzerá  domáca karanténa. Deti majú byť na čerstvom vzduchu, ale tak, aby neboli v kontakte s ďalšími.

             

            Ak je nejaký problém s otvorením prílohy, prípadne nemá žiak možnosť pripojenia na internet,  je potrebné komunikovať s vyučujúcim cez sms, v edupage.org alebo emailom. Adresy sú na stránke školy.  Pedagógovia určite neodmietnu pomoc.  Učitelia dostávajú od žiakov spätú väzbu, tu je priestor na komunikáciu.

            Vážení rodičia,  

            spoločným úsilím a spoluprácou  môžeme zvládnuť školský rok bez toho, aby museli žiaci nadsluhovať počas leta. To by sa Vám isto nepáčilo, lebo by ste možno mali problém cestovať so svojimi deťmi na dovolenky. Takže, ak je problém,  stačí komunikovať s učiteľmi, nerobte zadania za deti, ony to vedia urobiť bez Vás, čo nevedia, poradí im učiteľ, učiteľka. Bude na to priestor v škole, verím, že skoro. Tam budú určite všetko ešte spolu prechádzať, opakovať, ale v rýchlejšom tempe.

            Želám nám všetkým veľa zdravia!

             

                                                                                                      Mgr. Anna Kromková, riaditeľka školy

          • Usmernenie

          • Milí žiaci, vážení rodičia,

            od pondelka 16. 3. 2020 do piatku 27.3. 2020 budú na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu  všetky školy na území Slovenskej republiky zatvorené.

            Je  to situácia, ktorá v nás vyvoláva strach a neistotu, ale verím, že svojím zodpovedným správaním ju  môžeme ovplyvniť a  zabrániť rastu počtu chorých. Viem, že nosiči môžu byť medzi nami a sme nimi možno aj my. Prenos je okrem kvapôčkovej infekcie aj kontaminovanými predmetmi. Preto je potrebné dodržiavať nariadenia Ústredného krízového štábu SR, ktoré aktualizujem na našu školu:

            1. Prerušenie vyučovania z dôvodu šírenia koronavírusu nie sú prázdniny.
            2. Očakáva sa čo najmenej sa kontaktovať a presúvať z miesta na miesto. Nevyužívajte tento čas na lyžovačky, návštevy, prípadne preventívne  alebo kontrolné návštevy lekára.  
            3. Ostaňte doma, čas, ktorý máme stráviť mimo školy, využite na oddych a samovzdelávanie.
            4. Všetko, čo sa dá odložiť, odložme.  Necestujte nikam.
            5. V prípade, že naozaj potrebujete osobné stretnutie, urobte to vonku, bez priameho kontaktu.
            6. Využite čas na prechádzky vonku, ale mimo možnosti kontaktu s inými osobami.
            7. Komunikujme, informujme sa, volajme si. Sledujte emailovú poštu.
            8. V prípade podozrenia na ochorenie kontaktujte lekára podľa pokynov. Buďme k sebe úprimní, nezatajujme informácie.
            9. Úlohy žiakom zadávame cez www. Zs231ssv.edupage.org    - domáce  úlohy.
            10. Pedagógovia budú  komunikovať so žiakmi elektronicky, prípadne telefonicky

            Situácia je naozaj vážna. Preto myslime pozitívne, nerobme paniku a buďme ohľaduplní k sebe navzájom! Karanténou život nekončí....

            Verím, že sa  všetci už po dvoch týždňoch zdraví vrátime do práce.

             

                                                                       Mgr. Anna Kromková, raiditeľka školy