• Prvácka cechovačka

          • Prijať medzi seba svojich najmenších spolužiakov sa rozhodli žiaci štvrtého ročníka našej Základnej školy. V utorok 22. októbra pozvali prváci svojich rodičov, či najbližších príbuzných na slávnostnú cechovačku do Školskej jedálne. Prváci sa na túto slávnosť pripravili a prekvapili nás krásnym programom plným básničiek, pesničiek i tanca. Žiaci prvého ročníka museli zvládnuť štyri úlohy, ktoré sa niesli v duchu rozprávky o Šípkovej Ruženke. Po splnení úloh, ktoré im starostlivo pripravili štvrtáci, spoločne zložili prvácky sľub a prevzali si certifikátik prváka s darčekom. Pani riaditeľka, každého prváka, prijala za ozajstného žiaka pasovaním veľkou, farebnou ceruzkou položením na ľavé rameno. Milé pani kuchárky, nám na záver pripravili ovocné a zeleninové šaláty. Prvácka cechovačka bola veľkým dňom nielen pre prvákov, ale aj pre ich rodičov, či najbližších príbuzných, ktorí si zo slávnostného podujatia spolu so svojimi ratolesťami odnášali pocity plné dojmov.

          • Pestrá jeseň v živote človeka

          • Mesiac október, je mesiacom úcty k starším a preto si p. vychovávateľky z ŠKD pripravili so svojimi žiakmi program. Dňa 15.10. 2019 ho predviedli v domove dôchodcov Jasoň v Sp. St. Vsi. Už po ceste do DSS - Jasoň si natešene vyspevovali pesničky. A to nielen tie, ktoré mali pripravené, ale všetky, ktoré im práve v tej chvíli napadli. K dobrej nálade prispelo aj prekrásne, teplé októbrové počasie. Babičky a dedkovia nás už aj spolu s personálom zariadenia očakávali v spoločenskej miestnosti. S radosťou sme predniesli pripravené pásmo básničiek a pesničiek. Na záver sme si všetci spoločne zaspievali známu goralskú pieseň V tym Pieninskym ľeše. Žiaci boli odmenení potleskom a sladkou pozornosťou. My sme zase mali pripravené pozdravy, ktoré sme vyrábali v tvorivej dielni ŠKD. Po programe nasledoval vzájomný rozhovor dôchodcov a žiakov, ktorý viedol k predstavovaniu sa. Niektorých účinkujúcich poznali podľa podoby na rodiča, iných zase preto, že ich mamky pracujú, alebo pracovali v ich zariadení. Pekne sme sa poďakovali za milé prijatie a vyjadrili presvedčenie, že  sa čoskoro uvidíme.

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Dňa 18. 10.2019 sa naša Spojená škola zapojila do celosvetovej akcie „Milión detí sa modlí ruženec“. Spoločná modlitba svätého ruženca prebiehala v 7.B triede, kde sa zmestilo až 113 žiakov s 5 vyučujúcimi. Modlili sme sa za pokoj v krajinách postihnutých vojnovými konfliktami. Veľmi pekne ďakujeme vyučujúcim, že nám umožnili zapojiť sa do tejto akcie a veríme, že každým rokom sa počet modliacich sa detí bude zvyšovať.

          • Pilotný ročník Misijného jarmoku

          • Pilotný ročník Misijného jarmoku, ktorý prebiehal v dňoch 14. 10.2019 – 18. 10.2019 v telocvični ZŠ sa skončil s celkom dobrým úspechom. Približne 120 darcov prinieslo mnoho vecí vhodných na predaj, za čo im srdečne ďakujeme. Do realizácie jarmoku sa zapojili mnohí žiaci a učitelia, každý pomohol ako najlepšie vedel. Všetci pomáhali s úprimným záujmom o vec. Všetkým za to patrí veľká vďaka. Predajom darovaných vecí sme na podporu misijných projektov v Afrike získali 750,50. Táto suma bude v plnej výške poukázaná na účet Pápežských misijných diel. Ešte raz veľká vďaka za váš ochotný prístup a záujem pomôcť dobrej veci.

          • Exkurzia siedmakov

          • 10. 10. 2019 sme s našimi siedmakmi absolvovali tradičnú literárno-dejepisno-výtvarnú exkurziu do Kežmarku a Strážok. Najskôr sme navštívili lyceálnu knižnicu, kde  boli žiaci milo prekvapení knižným bohatstvom, európskym klenotom, ktorý máme tu pod Tatrami. Potom sme si pozreli drevený artikulárny evanjelický kostol i nový evanjelický kostol. Históriu sme ďalej vnímali aj v Kežmarskom hrade. Nakoniec sme sa umelecky naladili v Kaštieli v Strážkach, kde sme si pozreli obrazy Ladislava Medňanského, učiteľa nášho rodáka Ferdinanda Katonu.

            Dobrý pocit z exkurzie umocnilo i celkom pekné októbrové počasie. To nám prialo i peknými výhľadmi na Tatry, nielen z veže Kežmarského hradu.

          • Šarkaniáda

          • Žiaci z ŠKD využili krásne slnečné počasie a 1. októbra sa vybrali na kopec za školou púšťať si šarkanov. Očakávania detí boli veľké. Do kopca priam vybehli a hneď chceli otestovať svojich šarkanov. Techniku púšťania si museli  natrénovať. Najprv boli aj slzičky, keď sa šarkanovi lietať nechcelo.  O to väčšia radosť bola, keď šarkany vyleteli do vzduchu a niektoré si lietali krásne a vznešene po oblohe ako keby mávali slnku. Ak by sme nemuseli odísť domov, určite by si šarkany lietali až do tmy. Veríme, že o rok si to opäť zopakujeme.

          • ČISTÉ HORY 28.9.2019

          • 41.ročník verejnoprospešnej akcie Čisté hory, ktoré každú jeseň organizujú Štátne lesy Tatranského Národného parku, sa  ako každý rok konala aj v Červenom Kláštore. Tejto akcie sa zúčastnili okrem žiakov z Haligoviec aj žiaci našej školy pod vedením Mgr. Márie Rakovej  a Mgr. Maye Howard. V počte 26 sa nám podarilo vyzbierať neporiadok po turistoch. Sme radi, že odpadkov bolo menej ako po iné roky.  Za odvedenú prácu dostali žiaci občerstvenie, teplý čaj, knihu Pieniny, i pohľadnicu. Tešíme sa na Čisté hory, ktoré sa pravidelne konajú v apríli a ktoré organizuje Správa Pieninského Národného parku. Sme radi, že i tento rok môžeme skonštatovať, že našim žiakom nie je príroda ľahostajná. Ďakujeme všetkým zúčastneným za účasť. (Raková, Howard)