• Zamagurský slávik 2017

            V stredu 17.05.2017 sme sa zúčastnili speváckej súťaže v Haligovciach, v ZŠ Kráľovnej Pokoja.

            Súťažilo sa v troch kategóriách.

            Žiaci, ktorí reprezentovali našu školu:

            I. kategória:             1. a 2. ročník     Terezka Kováčiková

            II. kategória:            3. a 4. ročník     Vanesa Kosturáková

            III. kategória:          5. a 6. ročník     Jakub Michlík

             Každý súťažiaci zaspieval jednu goralskú pieseň a druhú podľa vlastného výberu. Pri speve piesní sme mali  hudobný doprovod- František Kačica - husle .

             Hodnotila sa intonačná čistota spevu, rytmus daných piesní a scénická interpretácia /goralský kroj/.

            Umiestnenie našich žiakov:

              I. kategória:            1.miesto     Terezka Kováčiková

            II. kategória:            4.miesto     Vanesa Kosturáková

            III. kategória:           1.miesto     Jakub Michlík

                                                                                                                    František Kačica

          • Súťaž Mladý záchranár CO

            Dňa 10. mája 2017 sa družstvo základnej školy v zložení Alex Ovšonka, Tomáš Kozub, Safron Howard a Diana Trulíková zúčastnilo okresného kola súťaže MZ CO v Kežmarku. Tu s počtom 579 bodov obsadili 2. miesto. Na súťaž ich pripravovali pedagógovia Mgr. Ladislav Babík a Ing. Anna Mikulová.

          • Slávik Slovenska 2017 – okresné kolo

          • 10. mája 2017 sa mestské kultúrne stredisko v Kežmarku rozozvučalo melódiami ľudových piesní. 27. ročníka speváckej súťaže Slávik Slovenska sa zúčastnilo 12 škôl kežmarského okresu, aby zabojovali o najlepšie umiestnenie. Víťazi školských kôl súťažili v troch kategóriách. Našu školu výborne reprezentovali žiaci:

            Terezka Kováčiková (1.kateg.)

            Jakub Michlík (2.kateg.)

            Kristína Kaňuková (3.kateg.)

            O hudobný doprovod sa postarali učitelia ZUŠ František Kačica DiS. art., Mgr. Matúš Kačica a Ing. Peter Šimco.


             

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ

          • 25. apríla 2017 sa o 13:00 hod. otvorili brány našej školy pre predškolákov, ktorí sa v nasledujúcom školskom roku stanú ozajstnými žiakmi Spojenej školy v Spišskej Starej Vsi - jej organizačnej zložky - Základnej školy. Spolu bolo do 1. ročníka zapísaných 27 detí, rodič 1 dieťaťa požiadal o odklad. 17 žiakov bude zo Spišskej Starej Vsi, 3 z Červeného Kláštora, 4 z Lechnice a 3 z Osturne. Všetci plánujú v nasledujúcom školskom roku navštevovať povinne voliteľný predmet náboženskú výchovu, 21 školský klub detí a 23 školskú jedáleň. V ostatných rokoch narastá počet detí, ktoré majú väčšie alebo menšie problémy s výslovnosťou. Školská logopedička zaregistrovala 16 takýchto detí. 

            Budúci prváci zvládli podmienky zápisu a dostali odporúčanie na zaškolenie. Rozhodnutie o prijatí dostanú rodičia detí na adresu, ktorú uviedli v protokole. 

            Na budúcich prvákov sa už všetci tešíme.

          • SÚŤAŽ HLIADOK MLADÝCH ZDRAVOTNÍKOV 

            Dňa 2.5.2017 sa žiaci II. stupňa ZŠ, ktorí navštevujú krúžok Poskytovanie prvej pomoci pod vedením Ing. Anny Mikulovej, zúčastnili akcie Súťaž HMZ II. Konala sa v športovej hale Aréna Poprad. Hliadka ,,A" v zložení Katarína Kušniráková, Veronika Navalányová, Natália Žembovičová, Natália Weissová a Liliana Ruizová obsadili 4. miesto  a hliadka ,,B" v zložení Barbora Dlhá, Viktória Bednarčíková, Safron Howard, Nela Mačáková a Karolína Čarnogurská obsadili 8. miesto spomedzi 17 družstiev okresov Kežmarok a Poprad. Ďakujeme za reprezentáciu a hlavne za to, že máme v škole žiakov, ktorí vedia poskytovať prvú pomoc v prípade potreby. 

          • Matematické úspechy žiakov ZŠ v školskom roku 2016/2017.

            14. a 15. 3. 2017 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády pre žiakov 3. – 8. ročníka . Krásny úspech získal tretiak Samuel Poláček, ktorý sa umiestnil na 2. mieste. Úspešným riešiteľom bol aj Jakub Kostka, žiak 5. ročníka.

            Výraznejšie úspechy získali naši žiaci v Matematickej olympiáde.  Už v januári sa uskutočnilo okresné kolo pre 5. a 9. ročník, kde sa deviatačky Tímea Regecová a Sophia Petra Krišáková ako úspešné riešiteľky umiestnili na 2. a 4. mieste. Obe postúpili do krajského kola, kde sa presadila najmä Sophia  Petra Krišáková.  Stala sa úspešnou riešiteľkou krajského kola MO.

            Úspechy našich žiakov  v matematických súťažiach pokračovali 4.4.2017. Na okresnom kole Matematickej olympiády pre 6.,7.,a 8. ročník získali žiaci viacero výborných umiestnení. Žiačka 6.B  triedy,  Barbora Staneková, sa umiestnila na 1. mieste vo svojej kategórii, žiak 7.A triedy, Gregor Kuchta, sa umiestnil na 3. mieste a jeho spolužiačka Juliana Čarnogurská bola úspešnou riešiteľkou, žiačka 8.A triedy, Lucia Majerčáková, sa umiestnila na 1. mieste a jej spolužiak  Alexander Ovšonka bol úspešným riešiteľom.

            Tešíme sa a, že žiaci našej školy získavajú úspechy a popredné umiestnenia nielen v športových, ale ja vo vedomostných súťažiach. Všetkým gratulujeme a prajeme veľa energie do ďalšej práce.

                                                                           Mgr. Ľudmila Harabinová, Mgr. Anna Kafková, Mgr. Miloslav Cisko

          • Exkurzia do Solivaru

          • Exkurzia do Solivaru sa konala 25. apríla pre žiakov 8. a 9. ročníka. Ja osobne som bola veľmi prekvapená, keď som zistila, že Solivar je vlastne už len múzeum. Predpokladala som, že nás prevedú niekoľkými miestnosťami, ukážu nám, ako soľ dostanú do podoby, v akej ju poznáme my, prípadne ako ju balia. Ale myslím, že takto bolo ešte zaujímavejšie.

               Sprievodca nás previedol  viacerými miestnosťami, kde v minulosti prebiehali rôzne štádiá výroby soli. V prvej budove – gápeľ sme mohli vidieť zaujímavý mechanizmus, pomocou ktorého sa získavala z podzemia soľ, jeden z najstarších v strednej Európe, ktorý bol v minulosti ťahaný štyrmi pármi koní. Boli tam aj dva otvory do zeme, odkiaľ sa ťažila soľ, najprv ako kamenná, neskôr, keď boli chodby zaplavené vodou, sa získavala odparovaním vody. V ďalšej miestnosti, ktorá bola prevažne z dreva, bolo vidieť, ako pôsobila slaná voda na drevo – jeho kôra pripomínala zariadenie potopenej lode, na ktoré dlho pôsobila voda. Z výkladu sme sa tiež dozvedeli, že v podzemí je ešte stále slaná voda, a keby sa ťažba znovu obnovila, soli by bolo dosť aj na sto rokov. Posledné, čo sme v Solivare navštívili, bola výstava minerálov a hornín z Rumunska. Nachádzalo sa ich tam mnoho, boli krásne. Nikdy predtým som nemala možnosť vidieť naživo napríklad kalcit, fluorit, alebo v prírodnom stave aj zlato. Výstava bola zaujímavá a som naozaj rada, že som tam bola, pretože inak by som si asi doteraz myslela, že v prešovskom Solivare sa stále ťaží soľ.

               Ester Švienta- žiačka 8.B


             

          • Marec - Mesiac kníh

            Beseda so spisovateľom Martinom Danišom

            Dňa 17. marca 2017 sa v Mestskej knižnici v Spišskej Starej Vsi konala beseda so spisovateľom Martinom Danišom. Túto vzácnu návštevu sme privítali pri príležitosti mesiaca marec, známeho ako Mesiac kníh. Na úvod sme spisovateľa privítali goralskými piesňami, recitáciou a čokoládovou vôňou, z čoho bol veľmi nadšený a dojatý.  Autor predstavil svoju knihu „O chlapcovi, ktorý hľadal vôňu čokolády“ neobyčajnou, jedinečnou a veselou formou s poriadnou dávkou humoru a zábavy. Besedy sa zúčastnili žiaci tretieho a štvrtého ročníka. Deti boli aktívne zapojené do deja celej besedy, kde ich autor úžasným spôsobom zoznámil s postavičkami tohto príbehu. Zahrnuli spisovateľa množstvom otázok, na ktoré im ochotne odpovedal. Martin Daniš priniesol medzi nás veľa veselej a pozitívnej energie, za čo mu veľmi pekne ďakujeme.