• Moja knižnica v ŠKD

          • Žiaci z ŠKD  trávia v spoločnosti kníh dosť času. 24. október bol deň, kedy sa im venovali ešte o trošku viac. Deň s názvom „Moja knižnica“  spoločne strávili v čitateľskom kútiku školského klubu, ktorý si založili pri príležitosti roka čitateľskej gramotnosti. Žiaci majú k dispozícii rôzne knihy, ktoré si môžu  čítať  alebo iba prezerať. Niektoré knihy si čítajú spoločne na pokračovanie a žiaci si môžu doniesť i svoje vlastné knihy z domu. Takto sa spolu učia priateliť sa s knihami. A aby nezabudli, kde až dočítali, vytvorili si i záložky.  Takto ich obľúbené rozprávky počkajú v knihách na tej správnej strane.(LO)

          • MDŠK v ZSS JASOŇ

          • Deviati žiaci druhého stupňa našej základnej školy a jedna štvrtáčka navštívili pri príležitosti MEDZINÁRODNÉHO DŇA ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC  Zariadenie sociálnych služieb Jasoň v Spišskej Starej Vsi, kde trávia jeseň svojho života seniori z blízkeho okolia. Stretnutie sa nieslo v duchu spomienok, hlavne tých na knihy a školské roky deduškov a babičiek. Pôvodne plánovaná jedna vyučovacia hodina sa predĺžila na dve, otázkam a spomienkam nebolo konca - kraja a žiaci odchádzali zo zariadenia s nevôľou. Radi by počúvali zážitky, spomienky a príhody ešte dlho. Uvedomili si, že kniha, ktorá je pre žiaka samozrejmosťou a niekedy aj nutným zlom, bola a je pre seniorov skvostom, vzácnosťou, zdrojom poznania. V ich detstve častokrát jediným. S neskrývaným úžasom nevedeli pochopiť, ako sa mohla jedna kniha čítať niekoľkokrát dookola v jednej rodine všetkými jej členmi. Neprirodzené bolo i to, že tak, ako dnes túžia po novom mobile a tablete, túžili ľudia po novej knihe a vzácnej chvíli môcť si ju nerušene prečítať. Krásne okomentovali vracajúc sa do školy fakt, že beseda so seniormi im otvorila oči, ponúkla nový pohľad na starobu a čítanie ako také a nestačili sa diviť, aké vedomosti starší ľudia majú. Ďakujeme klientom zariadenia, že pomohli zaštepiť v našej vzorke žiakov túžbu po čítaní, poznaní a vedomostiach. Tešíme sa na ďalšie stretnutie . (MK)

          • Október- mesiac zdravých zubov

          • Okrem iných prívlastkov patrí októbru i tento prívlastok. Dentálna hygiena je neodmysliteľnou preventívnou súčasťou dnešnej modernej stomatológie. U nás na Slovensku začali pracovať prvé dentálne hygieničky v roku 1993, stomatológovia pravdaže o niečo skôr. So žiakmi 1. stupňa sme si povedali, že za všetko zlé v ústach „vďačíme“ baktériám, ktoré sa nachádzajú v mäkkom bielom povlaku. Tieto baktérie vytvárajú kyseliny, ktoré naleptávajú zubnú sklovinu a vytvárajú zubné kazy. Baktérie sa nedajú úplne zlikvidovať z našich úst, no musíme redukovať ich množstvo na minimum. Nič lepšie ako mäkká zubná kefka s rovno zastrihnutými štetinkami na tento boj neexistuje! K zubnej kefke neodmysliteľne patrí i medzizubná kefka a zubná niť. Až si budeme vedieť dôsledne vyčistiť naše zuby za pomoci tých správnych pomôcok, až vtedy sa budeme môcť tešiť zo zdravého a pekného úsmevu. Želám Vám len tie najkrajšie aj najzdravšie úsmevy.                                            Mgr. Raková

          • Buď múdrejší ako oheň

          • „Buď múdrejší ako oheň“

            V spolupráci s profesionálnymi hasičmi dňa 18.10. navštívila žiakov 2. ročníka Ing. Kolodzejová a otvorila projekt „Buď múdrejší ako oheň“.                                                                                                                                                                        

            Projekt pozostáva z piatich stretnutí: 1. Hasiči - október, 2. Pyrotechnika - december, 3. Evakuácia - február, 4. Nebezpečná hra s ohňom – apríl, 5. Desatoro bezpečného prežitia letných prázdnin – jún.  

                                                     Na stretnutiach žiaci získajú základné teoretické vedomosti a praktické zručnosti. Dozvedia sa čo je úlohou hasičov ako reagovať pri požiari, pri manipulácií so zábavnou pyrotechnikou. Vyskúšajú si ako urýchlene opustiť nebezpečný priestor. Hasiči tiež názornými ukážkami predvedú ako bezpečne prežiť letné prázdniny a na čo by si žiaci počas leta mali dávať pozor.

                                                                               Tr. uč. Mgr. Škantárová, Mgr. Raková

        • Prvácka cechovačka 2016
          • Prvácka cechovačka 2016

          • Do galérie Prvácka cechovačka 2016 boli pridané fotografie.

            Prváci našej školy mali dnes slávnostný deň. Žiaci štvrtého ročníka ich prijímali do cechu žiakov školy. Nebolo to zadarmo. Všetci museli preukázať svoju šikovnosť a odvahu a prežiť DOBU ĽADOVÚ. Môžeme smelo prehlásiť, že máme šikovných prvákov. Hravo zvládli nielen triedenie zeleniny a ovocia, prechod cez lávku počas záplav, hľadanie dinosaurích vajec v tajomnej jaskyni, ale majú aj dobrý rytmus, vedia spievať a ľúbia šaláty zo školskej kuchyne. (MK)

          • 16. október „Svetový deň výživy“

            16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie a spolu s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou sa podieľa na výslednom výživovom stave jedinca. Celý týždeň sa naši žiaci 1. stupňa venovali tejto téme. Dozvedeli sa základné informácie o význame telesnej výchovy, dôležitosti oddychu, striedaní pasívneho a aktívneho oddychu. Hovorili sme aj o vyhýbaní sa  stresu a tiež o význame spánku, o pozitívnom vplyve dodržiavania pitného režimu. Povedali se si tiež to, ktoré potraviny sú zdravé a žiaci by ich mali pravidelne konzumovať. Hovoreným slovom a zaujímavými aktivitami sme sa so žiakmi zas posunuli o krôčik k ochrane vlastného zdravia.   

            Mgr. Raková                                                                      

          • Mesiac úcty k starším

          •   Zaujímavé a podnetné utorkové popoludnie strávili naši žiaci hudobného odboru ZUŠ, ŠKD a ZŠ v Zariadení sociálnych služieb Jasoň v Spišskej Starej vsi so seniormi. Pri príležitosti mesiaca úcty k starším ľuďom žiaci navštívili babičky a dedkov a odovzdali im darčeky, ktoré vlastnoručne vyrobili. Samozrejmosťou boli básničky, pesničky, milé slovo a úsmev, ktoré všetkých naplnili pocitom úcty, spolupatričnosti, radosti a spokojnosti. So seniormi sa žiaci rozlúčili s prísľubom, že čoskoro sa opäť stretnú a obohatia sa navzájom o svoje radosti a skúsenosti.      (MK)

          • Environprojekt „Miluj prírodu a nie drogu“

            Naši druháci aj v tomto školskom roku pokračujú v úspešnom Environprojekte „Miluj prírodu a nie drogu“.  Prvé stretnutie sa uskutočnilo dňa 26.09.2016 v Infocentre Pieninského národného parku, ktoré otvorila a srdečne nás privítala Ing. Grétka Malatinová. V úvodnom stretnutí  žiakom priblížila globálne problémy ľudstva, ktoré sa dotýkajú každého národa, štátu – sveta. Po rozhovore sme navštívili výstavu, kde boli tieto globálne problémy zobrazené na fotografiách s popisom. Žiaci si vyberali fotografie, ktoré ich najviac zaujali a vzájomne diskutovali o hlade, chudobe a znečistenom životnom prostredí. Z prvého stretnutia sme opäť odchádzali o poznanie bohatší. Tešíme sa na ďalšie stretnutia, ktoré sa budú uskutočňovať pravidelne každý mesiac počas celého školského roka.

            Tr. uč. Mgr. Mária Raková, Mgr. Mária Škantárová

             

          • Živé remeslá severného Spiša

          • Žiaci 3. a 4. ročníka našej základnej školy sa zúčastnili výchovno- vzdelávacieho programu v Nestville Parku -Hniezdnom v duchu tradičných ľudových remesiel severného Spiša. Zažili interaktívnu prehliadku remesiel so skutočnými remeselníkmi - kováčmi, rezbárom, košikárom, hrnčiarkou...Videli ako sa spracúva ľan na plátno, mali možnosť ochutmnať tradičné výrobky z mlieka a ovocia. V závere navštívili novootvorenú čokoládovňu. Napriek nepriaznivému počasiu bol program nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých žiakov.

          • Šarkaniáda

          • Tradícii  púšťania šarkanov zostal školský klub verný i tento školský rok. Šarkaniáda sa konala 27. 9 na lúke za školou. Vetrom sa niesli šarkany kúpené i vlastnoručne vyrobené. Žiaci predviedli svoje zručnosti pri vytváraní a púšťaní šarkanov. Jesennú oblohu ovládal  vietor, pestré farby a okolím sa niesol detský smiech a radosť. Aj takýmto podujatím sme si pripomenuli Svetový deň srdca a pohybom prispeli k svojmu zdraviu. Odnášame si nové zážitky i nové kamarátstva a s príchodom ďalšej jesene, sa určite stretneme znova.