• Medzinárodný deň školských knižníc

          • Naša školská knižnica nám dáva priestor na to, aby sme boli výnimoční. Vďaka knihám sa môžeme ocitnúť vo vesmíre, riešiť záhadu či naučiť sa množstvo zaujímavostí.

            ♡Čítanie je dobré pre náš mozog.

            ♡Prichádzame na nové nápady a ľahšie riešime problémy. 

            ♡Zlepšujeme si slovnú zásobu.

            ♡Rozšírime si obzory.

            ♡Dokážeme sa lepšie koncentrovať.

            ♡Získame cenné vedomosti a znalosti.

            ♡Fantázii sa medze nekladú.

            ♡Inšpirujme sa.

            Naši tretiaci sa v tichosti v tento deň ponorili do čítania krásnych autorských rozprávok, vyrobili si záložky do kníh, a z prírodného jesenného materiálu oživili rozprávkovú ježibabu, ktorá bude v Knihuľkove strážiť naše knihy.

          • Október - mesiac úcty k starším

          • V stredu 25.10.2023 sme boli vzdať úctu naším seniorom v sociálnom zariadení Jasoň v Spišskej Starej Vsi. Ich milé privítanie sme s nadšením a radosťou odmenili krátkym kultúrnym programom a každého sme obdarovali darčekom. Starkých  sme potešili a vyčarovali im úsmev na tvári, spoločne sme si na záver zaspievali aj zatancovali. Starí rodičia to sú dar z neba, dávajú viac ako nám treba, chceme si ich vážiť, ctiť a prejavovať im svoju náklonnosť a lásku. Darčeky si deti vyrobili aj pre svojich starých rodičov. 

          • Deň cudzích jazykov

          • Keď nám v školskom kalendári zasvietil Deň cudzích jazykov, chopili sme sa príležitosti a so štvrtákmi sme sa rozhodli pripomenúť si ho anglickou piesňou. A naši – vaši umelci veru nesklamali. Je pravdou, že pocit veľkej zodpovednosti sa premenil v malú trému, ale nečudo, veď predsedníčkou poroty bola sama pani riaditeľka. I napriek tomu všetci speváci predviedli skvelé výkony, za ktoré ich pani riaditeľka odmenila milým darčekom, diplomom a malou sladkosťou, ktorú venovalo Rodičovské združenie. Potvrdilo sa nám, že hudba je skutočne fenomén, ktorý motivuje, povzbudzuje, pomáha nám učiť sa, ale i tešiť sa a s radosťou si užívať  spoločné chvíle... Sme  radi, že môže byť pravidelnou súčasťou našich hodín anglického jazyka...

          • Pracovné stretnutie riaditeľov základných škôl Spoločného školského úradu Lendak

          • Dňa 24.10.2023 sa v zasadačke KD v Spišskej Starej Vsi stretli riaditeľky ZŠ Spoločného školského úradu Lendak na pracovnej porade. Na pôde mesta  ich privítal primátor Ing. Ján Kurňava. V programe boli informácie o financovaní v školstve, ktoré poskytla odborná pracovníčka SŠÚ Ing. Monika Mazureková, MBA. Taktiež sa zaoberali aktuálnymi otázkami ako  je kurikulum, školské inšpekcie  a pod.  Po chutnom obede z dielne kuchárok ŠJ pri ZŠ Mgr. Anna Kromková previedla kolegyne  po priestoroch  školy,  kde si mohli pozrieť odborné učebne a oddychové zóny. Takéto výjazdové pracovné stretnutia sú prínosom a inšpiráciou pre prácu vedenia škôl. Ďakujeme za milé prijatie od pána primátora aj za prezenty.

          • Prevencia

          • Všeobecne platí, že predaj elektronických cigariet, alebo e-cigariet, je povolený od 18 rokov a používanie je zakázané v hromadnej doprave, na verejnosti a vo verejne prístupných budovách. Aj napriek tomu sa k elektronickým cigaretám dostávajú aj deti. Vaping poškodzuje pľúca dospelých, no o veľa väčšie obavy máme o vývoj pľúc tínedžerov a detí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, že elektronické cigarety sú nebezpečné: „Používanie e-cigariet je spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, pľúcnych porúch a iných nežiaducich účinkov“. Žiaci základných škôl predstavujú veľmi rizikovú skupinu. Sú ovplyvniteľní svojimi rovesníkmi, ale aj dílermi. Je dôležité sa o tejto téme otvorene rozprávať s našimi deťmi, preto ak chcete o téme e-cigariet a fajčenia vedieť viac, preštudujte si, napríklad, tieto zdroje: 

            https://bit.ly/3Qrq7AA 

            https://bit.ly/3Q5Jy08 

            https://bit.ly/46Y8f5s 

          • NIVAM súťaž EDJ

          • Žiaci deviateho ročníka sa v rámci domácej úlohy k Európskemu dňu jazykov zapojili do súťaže, ktorú organizuje portál NIVAM, a tak vytvorili logo na tričko, ktoré bude reprezentovať EDJ v roku 2024. O výsledkoch súťaže vás budeme určite informovať.

          • Štvrtáci cestou vesmírnou...

          • Mesiace september a október sa už tradične vo štvrtom ročníku spájajú s krásnou a pútavou témou vesmír. Na hodinách prírodovedy sa žiaci učia o slnečnej sústave, hviezdach, pohyboch Zeme, fázach Mesiaca i mnoho iného. Našej zvedavosti sa však medze nekladú, a tak sme v utorok 9. októbra poprosili pána učiteľa Čupku, aby nám ukázal a vysvetlil veci, ktoré ešte „nevie“ naša učebnica. A tak sme sa spolu vydali za tajomstvom Veľkého tresku, za planétami a ich veľkosťou. Najväčší úspech zožala čierna diera aj vznik rastlín a živočíchov na našej Zemi. Otázok bolo neúrekom. Pán učiteľ trpezlivo odpovedal, premietal a veľmi pútavo vysvetľoval, za čo mu srdečne ďakujeme. Odchádzali sme múdrejší a zase zvedavejší. Všetky informácie sme rýchlo zamiešali vo farbách a tvaroch na výtvarnej výchove. Výsledkom je krásny vesmír každého z nás. A my nekončíme, čaká nás ešte finále v planetáriu.....

          • Celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov ZŠ

          • 11. a 12. októbra sa v priestoroch školskej telocvične uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka.

            Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

            Testovacia batéria pre identifikáciu pohybových predpokladov žiakov pozostáva z disciplín:

            • telesná výška a telesná hmotnosť
            • predklon v sede s dosahovaním
            • opakovaná zostava s tyčou
            • výdrž v zhybe nadhmatom
            • skok do diaľky z miesta
            • ľah-sed
            • kotúľanie 3 lôpt
            • člnkový beh 4 x 10 m
            • vlajková naháňačka
            • viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

            Žiaci sa snažili zo všetkých síl a ukázali svoje športové schopnosti. Testovanie prebehlo pod dohľadom triednych učiteliek s veľkou pomocou pedagogických asistentov učiteľa. Testovacie výsledky žiakov  zapisujeme do systému ISTŽ.

          • Tenisky dostali nohy...

          • Vážení rodičia, dnes došlo v škole ku krádeži tenisiek. Bolo to v šatni, musel to byť žiak/žiačka našej školy. Žiadame vás, aby ste skontrolovali svoje deti a ten, kto tenisky ukradol/ukradla má možnosť ich zajtra vrátiť, vhodiť do drevenej skrinky v šatni. Sme ochotní vinníkovi dať šancu napraviť svoju chybu a nezisťovať, kto ním je. Ak sa tenisky nenájdu, budeme nútení pristúpiť k ďalším krokom, potom už  nebudeme k vinníkovi/vinníkom takto veľkorysí. Ďakujeme za spoluprácu a veríme v dobro našich žiakov a vašich detí.

          • Čisté hory a potoky

          • Aj túto jeseň sa žiaci našej školy – 8. ročníka, zúčastnili akcie Čisté hory a potoky. Po príchode do národného parku si zamestnanci Pienapu rozdelili žiakov do menších skupín a boli im pridelené úseky na čistenie od odpadkov. Žiaci boli usilovní a disciplinovaní, odpadkov bolo pomenej ako po predošlé roky. Na turistických chodníkoch a potokov vyzbierali 250 kg odpadu. Na konci ich čakalo sladké poďakovanie a teplý čaj.

          • 26. september – Európsky deň jazykov

          • Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, ktoré má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“, si aj naša škola spestrila hodiny anglického a nemeckého jazyka rôznymi zaujímavými aktivitami.

          • Európska noc výskumníkov

          • Dňa 29. 9. 2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili na podujatí Európska noc výskumníkov v Poprade. Táto vzdelávacia akcia sa konala v OC MAX. Tam si vypočuli dve náučné prednášky v kinosále. Prvou bola prednáška, v ktorej sa viac oboznámili s kliešťami a druhá prednáška bola o zatmení Slnka, kde si pozreli krátky film z Nigérie. Po týchto dvoch prednáškach žiaci navštevovali stánky so zaujímavými prednáškami z techniky, biológie, chémie, astronómie, robotiky a fyziky. Zámerom tohto podujatia bolo lepšie spoznať vedu a zvýšiť záujem mládeže o vzdelávanie sa v prírodných vedách.

          • Projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III

          • Pedagogický asistent,  sociálny pedagóg, školský špeciálny pedagóg - to sú profesie, ktoré budú pôsobiť aj v tomto školskom roku v našej škole vďaka národnému projektu Podpora pomáhajúcich profesií ako členovia školskéh podporného tímu, ktorého  vychádza z potrieb školy. Tieto profesie sú nápomocné deťom, žiakom pri ich adaptácii na nové prostredie, pri prekonávaní jazykových bariér, žiakom zo sociálne - znevýhodneného prostredia alebo žiakom so zdravotným znevýhodnením s cieľom pomôcť im prekonávať prekážky, aby mohli  v škole uspieť. Vhodným personálnym zabezpečením chceme dosiahnuť rovnaký prístup všetkých žiakov ku vzdelávaniu, aby výchova a vzdelávanie prebiehali v pokojnom, bezproblémovom prostredí, ktoré nebude negatívne ovplyvňovať výchovno-vzdelávacie potreby žiakov. Aktivity, ktoré školský podporný tím realizuje, sa uskutočňujú vďaka pomoci Európskej únie, konkrétne vďaka prostriedkom poskytnutým z Európskeho sociálneho fondu. 

            V MŠ pôsobia 2 pedagogickí asistenti, školský špeciálny pedagóg a sociálny pedagóg. V ZŠ máme 1,5 úväzku sociálny pedagóg a 3 úväzky pedagogický asistent.  

          • Vážení rodičia, vodiči privážajúci svoje deti do školy!

          • Nikoho nechcem poúčať, v akej vzdialenosti zastavovať pred priechodom pre chodcov, kde zastavovať a ako bezpečne jazdiť. Všetci, ktorí jazdíte, máte vodičské oprávnenie  a na jeho získanie ste museli mať aj tieto vedomosti.

            Chcem vás poprosiť o ohľaduplnosť k ostatným účastníkom cestnej premávky, ale hlavne k našim deťom, žiakom  prichádzajúcim do školy pešo. Na plenárnom rodičovskom združení som vám opísala dopravnú situáciu a možné kolízie, ktoré nastávajú ráno pri vašom privážaní detí do školy. Neboli ste všetci na plenárke, preto  vás aj touto cestou chcem požiadať o to, aby ste dodržiavali pri škole dopravné predpisy, nezastavovali svojim deťom na priechode pre chodcov, ktorý je priamo pri bráne školy. Taktiež prosím, neotáčajte hneď po vystúpení svojho dieťaťa z auta, podíďte ďalej ku školskej jedálni a tam otočne, pretože deti prichádzajúce pešo a idúce na priechod pre chodcov, sa ľakajú a uhýňajú otáčajúcim autám. Zatiaľ tu nemáme záľahy snehu, tak sa dá aj uhnúť, ale čo nastane, keď nasneží? Máme s tým skúsenosti z minulej zimy.

            Taktiež vás prosím, prispôsobte rýchlosť jazdy svojho vozidla aj za budovou družiny a telocvične, niektorí tam idete ako na preteky.

            Táto situácia nie je nová,  už dlhšie sa nad tým zamýšľame aj so zriaďovateľom a hľadáme najlepšie riešenie na to, aby neboli ohrozené deti, ale aby sme ani nespôsobili problémy vodičom, ktorí tu bývajú alebo pracujú. Som presvedčená, že keď budeme všetci ohľaduplní a budeme rešpektovať toho druhého, vyhneme sa tomu, aby tu musela byť daná napríklad dopravná značka jednosmerná cesta.

                                                                                                                          Mgr. Anna Kromková, riaditeľka školy

          • Pozvánka na rodičovské združenie

          • ​​​​

            Vážení rodičia,

            pozývame Vás na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční 25.09.2023 t.j. pondelok o 14:30 hod. v školskej jedálni. Po plenárnom rodičovskom združení budú prebiehať triedne rodičovské združenia v triedach.

          • Účelové cvičenie

          • V areáli našej základnej školy dňa 13.9.2023 sa uskutočnili účelové cvičenia pre II. stupeň ZŠ. Prebiehali podľa vopred pripraveného plánu. Žiaci absolvovali 9 zaujímavých stanovíšť, ktoré im tematicky pripravili naši učitelia. Prehĺbili si vedomosti o liečivých, jedovatých a chránených rastlinách Zamaguria, precvičili si správne podanie prvej pomoci, zopakovali si varovné signály a turistické značky spolu s určovaním azimutov. Zaoberali sa aj dezinfekciou, evakuáciou a kontamináciou. Taktiež im boli ponúknuté informácie o správnom triedení kontaminovaného odpadu a edukačný film o kliešťoch s prednáškou, ako sa proti nim chrániť. V rámci športovej prípravy si všetci vyskúšali hod granátom a okrem pozitívneho zdravotného účinku z behu, mali aj podiel na zmiernení hladu vo svete, lebo sa vyzbieralo 220,- eur + 22,- eur štartovné, ktoré sme hneď poslali na zbierkový účet Mary's meals a vďaka tejto sume sa podarilo nakŕmiť 11 detí na celý školský rok. Ďakujeme za pekný priebeh účelových cvičení a za podporu dobrého diela.