• Geografická olympiáda

          • V utorok, 12.3. sa na pôde základnej školy Nižná Brána v Kežmarku konalo okresné kolo geografickej olympiády v kategóriách E, F a G. V kategórii G (žiaci 5. ročníka) sa úspešným riešiteľom stal Michal Koňuch (5.A). V kategórii F (žiaci 6. a 7. ročníka) sa úspešnými riešiteľmi stali Michal Pješčák (6.B), Michal Kušnirák (7.A) a Matteo Zahoranský (6.A). V kategórii E sa úspešnými riešiteľmi stal Daniel Poláček (8.A). Nepodarilo sa nám postúpiť na krajské kolo, ale keďže väčšina našich žiakov môže súťažiť budúci rok v rovnakej kategórii, máme výbornú východiskovú pozíciu do budúceho ročníka. Úspešným riešiteľom blahoželáme!

          • 2. ročník futbalového turnaja o Putovný pohár riaditeľky Spojenej školy v Spišskej Starej Vsi🏆⚽🥇🎖️

          • V piatok 16.02.2024 sa v telocvični základnej školy v Spišskej Starej Vsi konal 2. ročník futbalového turnaja o Putovný pohár riaditeľky Spojenej školy. Tento turnaj môžeme považovať aj za neoficiálné majstrovstvá regiónu pre žiakov základných škôl, keďže okrem domáceho výberu sa ho zúčastnili základné školy z Haligoviec, Veľkého Lipníka, Spišských Hanušoviec a Lendaku. Účasť musela na poslednú chvíľu odrieknuť základná škola zo Slovenskej Vsi a tak sa tohto podujatia zúčastnilo 5 základných škôl. Turnaj bol určený pre vekovú kategóriu U15, teda prioritne pre chlapcov (ale aj dievčatá) 9. a 8. ročníka. Podujatie odštartovala slávnostným príhovorom pani riaditeľka domácej základnej školy. V úvode naši futbalisti prekvapili pani riaditeľku milým blahoželaním k jej narodeninám a odovzdali jej krásnu kyticu. Potom začali napínavé boje o Putovný pohár. V prvom zápase zdolali naši chlapci Spišské Hanušovce výsledkom 4:0. V druhom zápase si poradili so základnou školou z Haligoviec v pomere 5:0 a v treťom zápase sme zvíťazili s Veľkým Lipníkom výsledkom 4:1. V poslednom zápase turnaja sa stretli dva nezdolané tímy, Spišská Stará Ves a Lendak, ktoré bojovali o celkové prvenstvo. Dramatické finále sa hralo vo výbornej atmosfére, ktorú vytvorili naši žiaci na tribúne. Rozhodujúci zápas mal výbornú úroveň vďaka obom tímom. Naši chlapci, vedomí si, že aj prípadná remíza im zabezpečí celkové prvenstvo, začali stretnutie s dôrazom na pozornú defenzívu a čakali na chybu súpera. Vďaka tejto taktike sa nám podarilo streliť úvodný gól zápasu, ktorý nám ešte viac pridal na pohode. Tesne pred koncom stretnutia naše družstvo zaznamenalo druhý, poisťujúci gól. Hoci v úplnom závere sa Lendaku podarilo znížiť stav zápasu na 2:1, nič to už, ale nezmenilo na našom víťazstve a fakte, že prvé miesto a putovný pohár ostali na domácej pôde. Všetky zúčastnené tímy boli ocenené diplomami, prvé tri mužstvá aj pohármi, ktoré im odovzdala páni riaditeľka. Putovný pohár pre víťaza teda pre tento rok ostal doma. Na záver sa chcem poďakovať pani riaditeľke za možnosť zoraganizovať tento turnaj a za zabezpečenie občerstvenia pre všetkých účastníkov. Ďakujem aj pani zástupkyni základnej školy za pomoc pri celkovej organizácii a predovšetkým chlapcom, ktorí sa turnaja zúčastnili, za výbornú reprezentáciu našej školy. Súpiska našich hráčov: 1.Alex Lopata 8.B 2. Jakub Kostka 9.B 3.Milan Michlik 9.B 4. Dávid Zelina 9.B 5. Richard Horník 9.B 6. Lukáš Maličký 8.B 7. Šimon Novotný 8.B 8. Michal Hamráček 8.B 9. Jakub Duda 8.A 10. Boris Grigľák 7.A. Rovnako ďakujeme všetkým školám za účasť a presne o rok sa na Vás tešíme opäť. Lukaš Potanecký.

          • Zo srdca k srdcu

          • Žiaci VIII. B nás na sviatok svätého Valentína potešili srdečnými „valentínkami“. Na prvej vyučovacej hodine prekvapili učiacich sa spolužiakov a učiacich učiteľov s venovaním malinkej pozornosti lásky a úcty a popriali všetkým pekný deň sv. Valentína. Druhá trieda ôsmakov, VIII.A , tiež nezaháľali a pripravili valentínsku fotostenu, kde sa mohli žiaci fotiť, prípadne si urobiť selfie s kamarátmi. Všetkým ôsmakom veľmi pekne ďakujeme za spestrenie a spríjemnenie dňa sv. Valentína. Aj vďaka týmto aktivitám sme si uvedomili, že prejavov lásky, pozornosti, úcty, vďaky nikdy nie je dosť a že je veľmi dôležité potešiť srdcia ľudí, na ktorých nám záleží.

          • Environmentálne vzdelávanie

          • 13. februára 2024 sa žiaci 2. A triedy na Prvouke dozvedeli veľa nového o lese, lesných živočíchoch, a ochrane prírody. Prišla medzi nás mamička jedného zo žiakov a porozprávala, predviedla a ukázala žiakom jelenie a srnčie parohy, vypchatého psíka medvedikovitého, diviačie kly. Naučila rozoznávať stopy zvierat, i to, čo sa smie, či nesmie robiť v lese, ako dlho sa v prírode rozkladajú predmety, ktoré si tam “zabudnú” niektorí turisti a veľa iných zaujímavostí. Vysvetlila, aké malilinké sa narodí mláďa medveďa, a žiaci skúsili vylúdiť tón z poľovníckej trúbky. Nakoniec sa potešili maľovánke a pexesu o lese a milým darčekom navyše bola vtáčia búdka, ktorú vyzdobia na hodinách výtvarnej výchovy a umiestnia v areáli školy.

          • Vedomostný kvíz NEJ

          • V rámci hodín nemeckého jazyka sme si so žiakmi deviateho ročníka zahrali vedomostný kvíz. Žiaci si tak mohli vyskúšať aký je ich všeobecný prehľad o nemecky hovoriacich krajinách. Boli to poznatky nie len z nemčiny, ale aj geografie, či dejepisu. Súboj vyhrala 9.A, aj keď rozdiel bol minimálny. Obom triedam ďakujeme za pekné podané výkony, spoluprácu a veríme, že od dnešného dňa už budú vedieť minimálne jednu osobnosť, ktorá sa narodila v Nemecku, koľko má Nemecko obyvateľov poprípade, ktorá automobilová značka nepatrí Nemecku.

          • 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy, pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%! Finančné prostriedky budú použité na: skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v škole, skvalitnenie vybavenia školy. Vyhlasenie2023.pdf Ďakujeme.

             

          • Golfujeme v škole

          • “Cieľom projektu Golfujeme v škole je ukázať žiakom golf prostredníctvom hry, ktorá je určená do vnútorných, aj do vonkajších podmienok – ide o SHORT GOLF. Žiaci s náčiním prispôsobeným ich veku zažijú nadšenie a radosť z odpálenia loptičky na cieľ a do diaľky. Vďaka mäkkým loptičkám a ľahkým plastovým paliciam ide o veľmi dostupnú a veľmi bezpečnú formu golfu. Golf je hra, ktorá sa dá hrať v škole, v telocvični a aj kdekoľvek v prírode. Súčasťou golfu je zdvorilé správanie, ktoré žiakov učí akceptovať pravidlá, rozvíja u nich komunikáciu so spoluhráčmi a učia sa vzájomnému porozumeniu.” Od februára žiaci 2. až 5. ročníka absolvujú v rámci telesnej a športovej výchovy moduly zamerané na golf. Pod vedením trénera p. Matúša Maďara sa naučia základné držanie palice, pojmy ako patovanie a čipovanie, ale aj aká je dôležitá plná koncentrácia pri odpale loptičky.

          • VŠETKOVEDKO

          • 28. novembra žiaci 1. stupňa súťažili vo vedomostnej súťaži Všetkovedko. V tomto 15. ročníku sa do súťaže zapojilo 38 žiakov. Novinkou bola kategória pre prváčikov, ktorí sa prihlásili v peknom počte. Na vypracovanie testu mali žiaci 40 minút. Pri každej otázke mali ponúknuté štyri možnosti. Otázky boli z rôznych oblastí. Podľa úspešnosti každý žiak získal diplom Všetkovedkov učeň alebo Všetkovedko a vecné ceny. Titul Všetkovedko získali: Mia Jurkovičová, Adam Kurňava, Lukáš Krištofič a Peter Štaffen. Všetkým žiakom blahoželáme a tešíme sa na nich aj o rok.

          • Súťaž NAJ trieda 2023- 1. miesto

          • Do súťaže o NAJ triedu roku 2023 sa so svojou fotkou zapojili žiaci našej 3.A. Podarilo sa nám vyhrať úžasné prvé miesto, a získali sme do triedy krásne praktické ceny. Tablet, lopty, učebné pomôcky a zdravé sladkosti. Veľmi pekne ďakujeme za veľkú podporu kamarátom, rodičom a všetkým rodinným známym, ktorí nám v posledné dni súťaže intenzívne pomáhali. Ten boj o každý hlas v posledných dvoch hodinách sa slovami nedá ani opísať. Boli ste fantastickí a veľké ĎAKUJEM za to, že STE. Vaša tr. uč. Lenka.

             

             

             

          • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

          • V pondelok 5. 2. 2024 sa ôsmi žiaci z našej školy zúčastnili Dejepisnej olympiády v Kežmarku. Do okresného kola postúpili po dvaja žiaci zo 6. - 9. ročníka po úspešnom absolvovaní školského kola ešte v decembri 2023.

            V Kežmarku bola silná konkurencia, obstáli sme celkom dobre. Žiak 9. A Tomáš Vnenčák obsadil 5. miesto z 20-tich vo svojej kategórii, stal sa úspešným riešiteľom. Podobne sa úspešnou riešiteľkou okresného kola stala aj Dominika Mateičková zo 7.A.

            Všetci zúčastnení sa snažili, niektorým to v tomto roku celkom nevyšlo, dôležité však je, že máme pozitívny vzťah k histórii a budeme ho rozvíjať i naďalej.

            Úspešným žiakom blahoželáme!

          • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo

          • Okresné kolo OAJ sa uskutočnilo 17.1.2024 v CVČ Kežmarok. V kategórii 1A a 1B súťažilo spolu 20 najlepších žiakov okresu. Našu školu reprezentovali žiaci Daniel Poláček a Michal Kušnirák. Na vyššiu - krajskú súťaž mohol postúpiť len jeden žiak z danej kategórie. Nám na postúpiť nepodarilo, ale v celkovom poradí sme sa nestratili. Daniel Poláček sa vo svojej kategórii stal úspešným riešiteľom.

             

          • Exkurzia v ZASTROVE

          • 31.01.2024 sa žiaci 9A a 9B zúčastnili exkurzie v podniku ZASTROVA a.s. v Spišskej Starej Vsi. Výkonný  riaditeľ Ing. Marek Výrostek, PhD. nás privítal, porozprával nám o histórii podniku od jeho vzniku po súčasnosť. Zhodnotil prácu, ktorá sa v podniku vykonáva aj jej vylepšenia pomocou zaujímavých strojov a zariadení. Priblížil žiakom realizáciu duálneho vzdelávania cez prácu v podniku. Po prezentácii sa žiakom predstavili p. riaditeľ a žiaci zo SOU technickej v Starej Ľubovni. Dozvedeli sme sa zaujímavosti o škole, odboroch, ktoré je možné na tejto škole študovať, o mimoškolských aktivitách a na záver nás potešili kultúrnym programom. Po teoretickej časti sme za sprievodu p. M. Výrosteka prešli jednotlivými výrobnými halami, kde sa žiaci priamo oboznámili so zaujímavými, drahými, ale výkonnými strojmi. Môžeme len dúfať, že končiaci žiaci aj na podnet tejto exkurzie poriadne porozmýšľajú nad voľbou povolania, svojimi schopnosťami, prioritami a podmienkami v rodine.

          • Fašiangový karneval

          • Prvý polrok sme ukončili veselo. Dnešný karnevalový deň plný hudby, tanca a hier sme si naozaj užili. Krásne vyzdobená telocvičňa sa zaplnila maskami od výmyslu sveta. Programom nás sprevádzali staršie žiačky tanečného odboru, nadšene sme privítali maskota z rozprávky Mimoni. Veľkému Mimoňovi sa postupne predstavili jednotlivé triedy so svojimi maskami.Karneval sa niesol v duchu: "Každá maska je jedinečná". V tomto roku sme masky jednotlivo nevyhodnocovali, všetkým nám išlo o spoločne strávené kreatívne a veselé dopoludnie. Všetci žiaci boli za masku odmenení drobnou sladkosťou.

          • Poplatok v ŠJ pri ZŠ

          • Vážení rodičia,

            v súvislosti s aktuálne prijatým VZN č. 10/2023 o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v spojenej škole sa mení s platnosťou od 1.1.2024 výška režijných nákladov na jedno odobraté jedlo. Žiaci ZŠ, keď sa zúčastnia na vyučovaní, majú nárok na stravu zadarmo, teda z dotácie štátu. Ak žiak chce odobrať stravu počas choroby alebo sa neodhlási  z obeda a obed neodoberie, v súlade so smernicou o stravovaní musí zapaltiť celý poplatok za stravu spolu s réžiou. Od 1.1.2024 tento ppollatok pre žiakov 1. stupňa ZŠ je 2,00€, pre žiakov 2. stupňa ZŠ  2,20€  a pre gymnazistov 2,40€.   Podrobný rozpis je v platnom VZN.

          • Slovenskí vysťahovalci

          • Tesne pred Vianocami dostala aj naša škola milý vianočný darček.

            Občianske združenie Global Slovakia sa snaží zviditeľňovať Slovensko vo svete. Založili ho dve vedkyne Zuzana Palovic a Gabriela Beregházyová v roku 2017. Tieto ženy sa snažia zviditeľňovať Slovensko, jeho zvyky, kultúru a tradície i prostredníctvom knižných publikácií. Najnovšie vydali knihu o slovenských vysťahovalcoch do Ameriky.

            V knihe uvádzajú krátko dejiny slovenského vysťahovalectva, jeho príčiny, život Slovákov v novej neznámej krajine. Približujú historickú úlohu amerických Slovákov pri vzniku Československej republiky v roku 1918.

            Kniha ponúka aj 17 autentických príbehov slovenských vysťahovalcov, ktorých potomkovia dodnes žijú v Spojených štátoch, niektorí sú to významní vedci, výskumníci, no zároveň hľadajú svoje slovenské korene a hrdo sa k nim hlásia.

            O sprostredkovanie desiatich kusov tohto titulu sa pričinila Katarina Tatko, Američanka, ktorá má tiež slovenské korene, jej babka pochádzala z neďalekej Niedzice, bola dcérou kováča a tiež odišla za lepším životom do Ameriky ešte pred 1. svetovou vojnou.

            Pani Katarina Tatko sa hrdo hlási k Slovensku, k Zamaguriu, niekoľkokrát navštívila náš kraj, naposledy aj v lete tohto roku.

            I keď už prekročila osemdesiatku, vyvíja aktivity v oblasti Slovákov žijúcich v zahraničí a ich kontaktov s krajanmi tu na Slovensku. Aby aj súčasná generácia mladých ľudí mohla nazrieť do skutočných osudov svojich predkov, venovala našej škole, žiakom tieto publikácie. Ďakujeme.

          • Zmena v poplatkoch

          • Vážení rodičia,

            od 1.1.2024 je v platnosti Všeobecne záväzné nariadenie č. 10/2023 mesta Spišská Stará Ves o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v spojenej škole, ktorým sa menili niektoré poplatky, (viď nižšie znenie paragrafov). V prípade, že ste už uhradili poplatok za dieťa na celý školský rok, prosím o doplnenie, dorovnanie do výšky poplatku. Ďakujeme.

                    § 3

            Príspevok za pobyt dieťaťa v materskej škole

            1. Za pobyt dieťaťa v materskej škole prispieva zákonný zástupca na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy mesačne na jedno dieťa sumou 20,-- €.

            2. Príspevok za dieťa, ktorého zákonný zástupca predloží riaditeľke školy doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu, bude od príspevku oslobodené.

            3. Príspevok podľa odseku 1 a 2 uhrádza zákonný zástupca dieťaťa do 23. dňa kalendárneho mesiaca na nasledujúci kalendárny mesiac v hotovosti do pokladne školy.

            4. Príspevok sa neuhrádza za dieťa:

            a) ktoré má jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky,

            b) ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu.

            5. Príspevok na základe rozhodnutia zriaďovateľa sa neuhrádza za dieťa, ktoré:

            a) má preukázateľným spôsobom prerušenú dochádzku do materskej školy na viac ako 90 po sebe nasledujúcich kalendárnych dní z dôvodu choroby (po predložení lekárskeho potvrdenia) alebo z vážnych rodinných dôvodov. V týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť príspevku,

            b) ktoré nedochádzalo do materskej školy v čase školských prázdnin alebo bola prerušená prevádzka materskej školy rozhodnutím zriaďovateľa alebo z iných závažných dôvodov.

             

                  § 4

            Príspevok na činnosť školského klubu detí

            1. Na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí prispieva zákonný zástupca žiaka mesačne sumou 10,-- €.

            2. Príspevok podľa odseku 1 uhrádza zákonný zástupca dieťaťa do 15. dňa príslušného kalendárneho mesiaca v hotovosti do pokladne školy.

          • Mikulášsky florbalový turnaj

          • Aj tento rok sa nám potvrdilo, že prijať medzi florbalové tímy tvorené z gymnazistov a absolventov i  chlapcov zo základnej školy, bola veľmi dobrá voľba. Najmladší vstupovali do turnaja suverénne, s tými najvyššími ambíciami. Nečudo, veď chceli obhájiť prekvapivé, ale jasné a zaslúžené minuloročné prvenstvo! Hneď v prvom zápase ale narazili na ambicióznych absolventov, ktorí aj napriek svojim zdravotným hendikepom v podobe  bedrového kĺbu súceho na výmenu, kolena pred operáciou, či poškodenej platničky dokázali, že muž - športovec bude prahnúť po víťazstve, pokiaľ bude živý... Najstarší, všetci v obdivuhodnej forme, uštedrili výberu ZŠ hneď v úvodnom zápase prvú prehru. Tí sa rýchlo vrátili späť a v zápase proti starším gymnazistom si všetko vynahradili. Šanca na celkové víťazstvo tak žila v hlavách a na hokejkách troch zo štyroch zúčastnených tímov. Celkové poradie teda určilo až skóre všetkých odohratých zápasov. Znova prekvapivo, ale rovnako zaslúžene si prvenstvo tentokrát po skvelom výkone vybojovali mladší gymnazisti, zo striebra sa, veríme, doteraz tešia absolventi a bronzové medaily zdobia police v izbách chlapcov zo ZŠ. Mimo bedne so cťou skončili starší gymnazisti. Najlepším strelcom turnaja sa s ôsmimi gólmi stal Matúš Mačutek z II.G a najlepším brankárom jeho spolužiak Simon Matlák.

            Za medaily a minitrofeje pre najlepších strelcov každého tímu ďakujeme Mestu Spišská Stará Ves. O sladké občerstvenie sa postaralo Rodičovské združenie pri základnej škole a gymnáziu. Na dodržiavanie pravidiel a krotenie emócii dohliadali Lukáš Potanecký a Martin Markovič. Všetkým srdečne ďakujeme.

            Pevne veríme, že turnaj, kde vekový rozdiel medzi najmladším a najstarším hráčom bol vyše štyridsať rokov a napriek tomu  si boli všetci kondične a výkonnostne rovní, sa stane peknou tradíciou... Lebo šport je obrovský fenomén... Fenomén, kde  pocitu únavy a bolesti vládne pocit radosti a nadšenia! Fenomén, kde víťazmi sú i porazení a kde si všetci zaslúžia uznanie a obdiv za predvedený výkon...  Nech túto radosť a nadšenie v zdraví zdieľame aj počas celého budúceho roka! 

            POŽEHNANÉ VIANOCE VŠETKÝM!

          • Pytagoriáda

          • Dňa 12.12. a 13.12.2023 sa uskutočnilo Školské kolo Pytagoriády pre 3. – 8. ročník. Súťaže sa zúčastnilo 69 žiakov z nich 23 boli úspešní riešitelia. Žiaci dostali 15 príkladov, ktoré mali vyriešiť za 60 minút. Úspešným riešiteľom školského kola sa mohol stať každý žiak, ktorý z 15 zadaných príkladov vyriešil aspoň 10 správne. Vtedy sa mu mohli pripísať aj body za usporený čas ak odovzdal prácu pred ukončeným limitom.

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme. Dúfame, že budú pozvaní na okresné kolo.

            Môžeme iba dúfať, že malí aj veľkí nadšenci matematiky budú v súťažiach pokračovať aj v nasledujúcom ročníku.

          • Matematické všeličo

          • Dňa 14. decembra 2023 sa po objektívnej pauze uskutočnilo Matematické všeličo.

            V jednej skupine si zmerali sily piataci so šiestakmi, v druhej siedmaci s ôsmakmi. Výpočty sa striedali so vzorcami, zlomky a postupnosti dali zabrať, doplňovačky čísel a premeny jednotiek zaparili hlavy, ťažko sa zisťovali počty útvarov a rozpamätať si vzorce bol niekedy nadľudský výkon. Zmiešané družstvá preukazovali svoje vedomosti, poradie sa menilo každou otázkou, napätie sa dalo krájať.

            Ďakujeme za účasť všetkým, snaha sa zlepšovať bola u každého, víťazstvo ale mohol dosiahnuť len jeden tím v každej kategórii.

            V časti pre piatakov a šiestakov zvíťazilo zmiešané družstvo Matúš Kočinský(6.A), Natália Jabrocká(5.B), u starších Chiara Čarnogurská(8.B) s Dominikou Mateičkovou(7.A).

            Verím, že sa ešte pri tejto pútavej súťaži uvidíme.