• Predškoláci v škole

          • Dňa 07. 04. 2022  zavítali do našej školy deti z materskej školy. Spolu s pani učiteľkami navštívili predškoláci triedy prvákov, aby sa bližšie zoznámili so školským prostredím a s prácou na vyučovaní.  

            Privítali ich malí prváci, ktorí sa s nimi podelili o školské lavice, aby si predškoláci mohli vyskúšať, aký je to pocit byť v škole. Samozrejme sa všetci spolu aj učili. Prváci im ukázali ako vedia už čítať, písať a počítať. Predškoláci nám zase zarecitovali pekné básničky a veselo zatancovali. Prváci predškolákom ukázali aj Šlabikár, zošity a dokonca aj žiacku knižku. 

            Na konci stretnutia dostali maľovanku veľkonočného vajíčka. Po tomto milom stretnutí bude pre predškolákov ich zápis do školy určite jednoduchší.

          • Exkurzia v Kežmarku

          • Žiaci 7.A a 7.B sa 6.apríla 2022 zúčastnili Literárno-dejepisno-výtvarnej exkurzie. Celý deň strávili nielen mimo školy, ale hlavne tento čas využili na štúdium literatúry, dejepisu a výtvarnej výchovy formou zážitkového učenia. Navštívili Lyceálnu knižnicu v Kežmarku, kde sa dozvedeli veľa zaujímavého o živote študentov v minulosti. Mnohých inšpirovali vzácne rukopisy a unikátna zbierka kníh, kde 2600 kníh z počtu 150 000 je zo 16. stor. Získavanie ďalších vedomostí o meste Kežmarok pokračovalo aj návštevou dreveného artikulárneho kostola, evanjelického kostola a hradu v Kežmarku. Bádateľská štafeta skončila v kaštieli Strážky, kde lektor porozprával siedmakom o živote barónky Margity Czóbelovej, ktorá bola poslednou majiteľkou kaštieľa. Žiakov veľmi upútali obrazy Ladislava Mednyánszkeho a páčila sa im aj portrétna tvorba, ktorá sa na Spiši postupne rozvíjala v 18. stor.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia, milí žiaci

            v súlade s  § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení neskorších predpisov  Vám oznamujeme, že  6. apríla 2022 /t.j. zajtra/ bude rozhodnutím riaditeľky Spojenej školy udelené žiakom 8. ročníka riaditeľské voľno.

            Riaditeľské voľno je udelené z organizačných dôvodov – Testovanie 9 2022.  

            Z obedov je potrebné sa odhlásiť, alebo si obed prevziať.

            Za porozumenie ďakujeme.

          • Svetový deň vody

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý sme si pripomenuli 22.marca sme v triede 4.B realizovali edukačné aktivity počas celého vyučovania. Trieda sa rozdelila na dva tímy – chlapci a dievčatá, ktoré proti sebe súťažili v rôznych úlohách. Súťaž sa začala prezentovaním zaujímavostí zo sveta o vode, ako napríklad, že na výrobu jedného bavlneného trička sa spotrebuje až 2700 litrov vody alebo že ťava vypije za 3 minúty až 250 litrov vody! Na matematike sme rozohriali naše mozgové závity úlohami, ktoré sa niesli v téme voda a zamerané boli na praktické skúsenosti zo života. Počas slovenského jazyka sme oprášili vybrané slová a našu fantáziu pri tvorení hádanky. Žiaci predviedli aj svoje vedomosti z prírodovedy, keď ich ďalšou úlohou bolo znázorniť kolobeh vody. Svoje manuálne zručnosti si žiaci dokázali pri ťahaní pohára s vodou na toaletnom papieri. Chlapci boli šikovnejší. Pitný režim žiakov sme doplnili v záverečnej úlohe – tím, ktorého žiaci vypijú prví svoj obsah pohára získal ďalší bod. Záverečné rozhodnutie o víťazovi priniesol kvíz, ktorého sa zúčastnili kapitáni oboch tímov za výdatného povzbudzovania svojich členov. Podľa počtu bodov nakoniec zvíťazili chlapci ale bolo to tesné. Oba tímy dostali veľkú pochvalu za prácu a odmenou im bola aj jednotka v žiackej knižke. A aby si na záver oddýchli, tak na výtvarnej výchove si vyrobili skákajúcu žabku, keďže aj tá je súčasťou vodného sveta.

            Aj týmto dňom sme sa opäť presvedčili, že “voda je život” a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii. Naučili sme sa, že vodou máme šetriť a vážiť si, že máme každodenný prístup k nej.

          • „Kniha je záchranné koleso samoty.“ – Ramón Gómez de la Serna

          • Mesiac marec je známy prívlastkom „mesiac knihy“.                                                     

                  Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Aj známy pedagóg J.A. Komenský povedal: "Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom."

                 Dnes sa veľa ľudí pozastavuje nad tým, že deti málo čítajú. Často im však chýba motivácia, preto sme v spolupráci s pani Máriou Dlhou pripravili pre žiakov prvého ročníka zaujímavú aktivitu v mestskej knižnici – „Pasovanie prvákov za čitateľov.“ Našim cieľom bolo vzbudiť záujem o detskú literatúru a motivovať žiakov k čítaniu, ale aj k pravidelnej návšteve knižnice, kde si môžu nielen požičiavať krásne knihy, ale čítať detské časopisy, hrať spoločenské hry, aj pripravovať sa na vyučovanie. Aktivita sa žiakom veľmi páčila a verím, že splnila svoj cieľ, keďže takmer všetci žiaci v spolupráci s rodičmi neskôr priniesli vyplnené prihlášky do mestskej knižnice. Plánujeme ďalšie spoločné návštevy a milé akcie v mestskej  i v našej školskej knižnici, aby záujem o knihy nebol iba jednorazovou aktivitou, ale stal sa pre žiakov dennou potrebou a záľubou.

          • Ján Ďurica

          • Pár krásnych momentov zachytených na fotografiách z návštevy bývalého futbalistu, dhoročného slovenského reprezentanta a účastníka majstrovstiev sveta, Jána Ďuricu. Ďakujeme za príjemnú návštevu a veľkú inšpiráciu pre našich žiakov.

          • Biblická olympiáda

          • 22.3.2022 sa uskutočnilo okresné /dekanátne/ kolo Biblickej olympiády. Z našej školy sa zúčastnili 4 žiačky z 5.A triedy Ružena Kušniráková, Mária Režnická, Tatiana Lachová, Michaela Kaňuková. Dievčatá obsadili pekné 2. miesto ako úspešné riešiteľky. Súťažilo sa zo znalostí 3 kníh Svätého písma: Jozue, Tobiáš, Skutky apoštolov. Gratulujeme k úspechu.

          • Fyzikálna olympiáda

          • Dňa 16.3.2022 sa uskutočnilo okresné kolo fyzikálnej olympiády v kategórii E. Súťaž prebiehala online. Našu školu úspešne reprezentoval žiak 9. ročníka Samuel Cisko, ktorý získal 1. miesto a tým aj postup na krajské kolo. Gratulujeme. 

          • Hosť - Ján Ďurica

          • Spojená škola, Mesto Spišská Stará Ves a TJ Dunajec si na Deň učiteľov pripravili pre žiakov základnej školy malé prekvapenie. Navštívi nás bývalý futbalista, dlhoročný slovenský reprezentant a účastník majstrovstiev sveta, Ján Ďurica. V telocvični základnej školy od 9:30 bude pre žiakov pripravená beseda, v ktorej bude Ján Ďurica odpovedať na zvedavé otázky našich žiakov, pripravený bude aj vedomostný kvíz, v ktorom budú môcť naši žiaci súťažiť o pekne ceny a nakoniec si budú môcť malí futbalisti aj vyskúšať svoje futbalové zručnosti v praxi v krátkej tréningovej jednotke, ktorú bude viesť náš bývalý reprezentant.

          • Skrátené vyučovanie 28.3.2022

          • Milí žiaci,

            z dôvodu organizačného zabezpečenia pedagogickej rady všetkých organizačných zložiek spojenej školy budú dňa 28.3.2022 v ZŠ a gymnáziu 30 minútové hodiny (v ZŠ 4. hodina končí 10.25, 5. o 11.00, 6. -11.35,výdaj obedov je prispôsobený tomuto času),  prevádzka v MŠ a ŠKD bude do 11.40 hod. Vyučovanie v ZUŠ v tento deň nebude. 

            Vážení rodičia,

            prosíme Vás, aby ste si zabezpečili vyzdvihnutie svojich detí zo školy v danom čase.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Zážitková hodina u druhákov

          • Hoci je medzinárodný deň včiel 20.mája k druhákom prileteli včielky v Prvouke už v marci. Pani učiteľka Mgr. Iveta Novotná a PaedDr. Jana Barľáková odučili učivo o včelách zážitkovou formou.

            Učenie prebiehalo v štyroch blokoch:

            1. Vyvodenie učiva o spoločenstve včiel z učebného materiálu

            2. Prezentácia o živote včiel na interaktívnej tabuli

            3. Pracovný list a rozširujúce učivo o produktoch včiel

            4. Zážitková hodina o práci včelára a chove včiel v úli

            Žiaci v poslednom bloku spoznali potrebné včelárske náradie ako páčidlo, matečník, plasty, rámiky, vydymovač, včelársku metličku a rámiky. Vyskúšali si včelárky oblek, kuklu a rukavice. Vďaka zapojeniu viacerých zmyslov a silnej emócii si tak dokážu nové informácie zapamätať lepšie.

          • Lyžiarsky kurz v Bachledovej doline

          • 47 žiakov siedmych a ôsmych ročníkov ZŠ v Spišskej Starej Vsi absolvovalo lyžiarsky kurz od 7. do 11. marca v Bachledovej doline. V pondelok ráno žiaci prešli na svahu „lyžiarskym sitkom“ a boli rozdelení do skupín podľa ich aktuálnej lyžiarskej zručnosti. Mnohí ukázali, že sa cítia na lyžiach ako rybky vo vode, no boli aj takí, ktorí stáli na lyžiach prvýkrát. Celý týždeň sa cibrila a zdokonaľovala technika lyžovania u pokročilých a začiatočníci postupne ovládali svoje telo aj lyže. Lyžiarsky kurz sa niesol v duchu zábavy, štipky adrenalínu, hodín spontánneho smiechu a obrovskej zanietenosti inštruktorov naučiť žiakov bezpečne lyžovať, no i športovo sa správať na svahu. Záver kurzu spríjemnilo krásne slnečné počasie, ktoré prialo pri súťažiach, kde si žiaci zmerali svoje nadobudnuté zručnosti a nasledovala rozlúčka s inštruktormi, vrelé objatia aj nové priateľstvá. Rozlúčka s „Bachledkou“ sa niesla v duchu krásnych pohľadov, ktoré sa žiakom naskytli pri prechode chodníkom v korunách stromov.

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • 17. februára sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády online formou. Súťaž prebiehala v troch kategóriách. V kategórii G (5. ročník) sa Viktor Kromka (5.A) umiestnil na prvom mieste a Michal Kušnirák (5.A) sa stal úspešným riešiteľom. V kategórii F (6. a 7. ročník) sa úspešným riešiteľom stal Tomáš Vnenčák (7.A). V kategórii E (8. a 9. ročník) obsadila Diana Grivalská (8.A) 4. miesto s rovnakým počtom bodov ako na 2. a 3. mieste, takže o postupujúcich rozhodovala rýchlosť odovzdania zadania. Ďalšími úspešnými riešiteľmi sa stali Samuel Cisko (9.A) a Sabína Gurovičová (8.B).  Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme!  

          • Pomoc blížnym - dobrovoľná zbierka

          • Vážení rodičia, milí žiaci, dávame Vám do pozornosti aktuálnu zbierku pre pomoc Ukrajincom, ktorí prišli na Slovensko. Ide najmä o školopovinné deti a ich rodiny, ktorí navštevujú Základnú školu a Gymnázium T. Ševčenka – občianske združenie v Prešove s vyučovacím jazykom ukrajinským. Od zajtra im do školy príde 25 nových utečencov. Ak môžete prispieť, v škole budeme mať od 2.3. do 4.3. pokladničku určenú pre túto zbierku. Môžete prispieť ľubovoľným finančným príspevkom. S pokladničkou prídu do triedy naši pedagogickí asistenti. Ďakujeme za Váš solidárny postoj a pomoc.

             

          • Karanténa tried

          • Oznamujeme rodičom a žiakom 9.B, 8.B, 7.A a 2.B triedy, že od zajtra 31.01.2022, bude z dôvodu karantény  prebiehať výučba  dištančnou formou. Pre žiakov platí karanténa 5 dní. V prípade príznakov kontaktujte svojho pediatra. Škola už neposiela zoznamy žiakov na RÚVZ. Žiaci z týchto tried sa vrátia do školy po karanténe 7.2.2022, ak nebudú vykazovať príznaky choroby Covid 19. Otestovaní domácimi AG testami.

            Žiaci zo 7.B triedy, nastupujú na prezenčnú výučbu v utorok 1.2.2022.

             

          • "Spolu múdrejší 3"

          • V ZŠ pokračujeme v realizácii rozvojového projektu „Spolu múdrejší 3“. Doučovanie je plánované na mesiace január až jún 2022.

            Cieľom rozvojového projektu MŠVVaŠ SR „Spolu múdrejší 3“ je  podporiť školy, ktoré prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania dovzdelávajú svojich žiakov ohrozených školským neúspechom, resp. s nedostatočným dištančným vzdelávaním alebo potrebou individuálneho prístupu. Zároveň vytvárajú podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v stanovenom rozsahu.

            Do projektu sa tentokrát zapojilo 15 doučujúcich, ktorí realizujú doučovanie skupinovou alebo individuálnou formou (podľa potrieb žiakov). Učitelia podľa záujmu žiakov vytvoria skupiny v počte 3 – 5 žiakov. Budeme motivovať žiakov, aby doučovanie využili v plnej miere pre svoj terajší i budúci prospech. Týmto chceme požiadať aj rodičov, aby podporili svoje deti k tejto aktivite. 

            Veríme, že snaha našich učiteľov pri doučovaní žiakov (individuálne alebo v skupinách) prispeje k zlepšeniu vedomostí a následne aj vzdelávacích výsledkov našich žiakov. 

            Aktivita je financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR.

          • Nástup žiakov do školy od 10. januára 2022

          •     Vážení rodičia, milí žiaci, v pondelok 10. januára začína po vianočných prázdninách prezenčné vyučovanie pre žiakov celej školy (1. a 2. stupeň). Škola sa bude opäť riadiť školským semaforom, žiakov dôrazne vyzývame, aby sa pretestovali pomocou Ag testov, ktoré im škola distribuovala. Výsledky testovania poprosíme nahlásiť elektronicky cez Edupage. Testovanie je potrebné vykonávať 2x do týždňa (pondelok, štvrtok). 

               Podľa aktuálne platných opatrení súvisiacich s Covid 19 je rodič po vianočných prázdninách a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov)  povinný predložiť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti svojho dieťaťa. Vyhlásenie je možné vyplniť elektronicky v rodičovskom konte edupage v časti Žiadosti / Vyhlásenia.

                Rovnako ako v predchádzajúcom období školy sa plošne zatvárať nebudú. V prípade pozitivity žiaka môže riaditeľ školy prerušiť vyučovanie, pokiaľ trieda príde do kontaktu s pozitívnou osobou. Regionálny úrad verejného zdravotníctva môže rozhodnutím obmedziť prevádzku vo viacerých triedach alebo vo všetkých triedach - napríklad, pokiaľ je na škole značná časť tried v karanténe či vysoký počet nakazených osôb. Výnimku z karantény majú v zmysle vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plne očkované a prekonané osoby. To platí aj pre žiakov škôl, ktorí sa budú môcť po očkovaní alebo prekonaní aj naďalej prezenčne vzdelávať. Na škole budú zároveň pre žiakov a zamestnancov školy podľa vyhlášky ÚVZ povinné rúška.

                 Tešíme sa, že sa všetci stretneme na prezenčnom vyučovaní.