• Krajské kolo

          • Dňa 21.4.2022 sa uskutočnilo v Prešove krajské kolo FO v kategórii E. Našu školu reprezentoval v tejto súťaži žiak 9. ročníka Samuel Cisko, ktorý sa v okresnom kole umiestnil na 1. mieste. Ani vo vyššom kole nesklamal a vo výsledkovej listine patrí k úspešným riešiteľom krajského kola tejto náročnej súťaže. Gratulujeme.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia, milí žiaci

            v súlade s  § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení neskorších predpisov  Vám oznamujeme, že  18. mája 2022 /t.j. streda/ bude rozhodnutím riaditeľky Spojenej školy udelené žiakom 7. a 8. ročníka riaditeľské voľno.

            Riaditeľské voľno je udelené z organizačných dôvodov – Testovanie 5 2022.  

            Z obedov je potrebné sa odhlásiť, alebo si obed prevziať.

            Za porozumenie ďakujeme.

          • Matematická olympiáda

          • 12.04.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády. Do okresného kola postúpili z našej školy 8 žiaci. Jedna žiačka okresné kolo neabsolvovala pre nemoc.

            Ostatní žiaci: Aneta Švienta (6A), Daniel Poláček(6A), Chiara čarnogurská (6B), Barbora Gurovičová(6B), Jakub Mýtnik(6B), Matúš Zibura(7B), a Kristína Jarkulišová(8B) v predpísanom časovom limite riešili zadané príklady.

            Veľmi nás potešilo, že 4 z nich sú úspešnými riešiteľmi OK MO a dokonca Anetka Švienta získala krásne 1. miesto.

            Úspešní riešitelia sú: Daniel Poláček, Chiara Čarnogurská a Barbora Gurovičová.

            Všetkým srdečne gratulujeme a prajeme do budúcna veľa chuti, elánu a odhodlania popasovať sa s príkladmi na matematickým súťažiach. Môžeme len dúfať, že rady týchto múdrych žiakov rozšíria ďalší šikovní žiaci.

          • Deň Zeme

          • 22. apríla si pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia.  Prostredníctvom sloganu „Investujme do našej planéty“  sa aj žiaci Základnej školy v Spišskej Starej Vsi  zapojili  do tradičnej aktivity  „Čisté hory“. V tomto jarnom období je to organizovanie  čistenia a zberu odpadkov v našom okolí. 23 žiakov sa podujalo pomôcť prírode v Červenom Kláštore. V spolupráci s pracovníkmi PIENAPU všetci spolu vyzbierali 3 tony odpadkov na turistických chodníkoch, v areáli kempu a pomohli vyčistiť breh rieky Dunajec i časť prielomu Dunajca. Táto akcia potvrdila, aké je dôležité separovať odpady a chrániť prírodu, v ktorej všetci hľadáme miesta na oddych a relax.

          • Medzinárodný deň vtáctva

          •      

            Vyučujúca prírodovedy Mgr. Mária Škantárová v spolupráci s p. riaditeľom PIENAP-u Ing. Vladimírom Kĺčom  pri príležitosti Medzinárodného dňa vtáctva (1. apríl) realizovali dňa 7.4. 2022 zážitkovú hodinu prírodovedy na tému Vtáky.

            Hodina začala pred Infocentrom PIENAPU prezentáciou ráno odchytených živých vtáčikov. Žiaci sa zoznámili s jednotlivými druhmi vtákov žijúcich v našom okolí. Na vlastné oči a dotykom spoznali sýkorku bielolícu, vrabca, červienku a stehlíka pestrofarebného. V druhej časti si v budove Infocentra pozreli prezentáciu o veľkých vtákov (orol, kondor, plameniak ...).

            Zážitková hodina bola ukončená návštevou miesta odchytu s natiahnutou sieťou a ukážkou odchytu, ktorý bol zameraný na krúžkovanie vtákov.

            Táto forma hodiny vyvolala u žiakov záujem o život vtákov v prírode. Dozvedeli sa o spôsobe ich života, pozorovali spoločné a rozdielne znaky, vplyv prostredia na život a výskyt vtákov v našom ekosystéme.

          • Druháci vo svete rozprávok

          • Mesiac knihy je síce za nami, ale naši druháci nelenia a ďalej sa venujú čítaniu. V marci navštívili školskú i mestskú knižnicu. Tam zaspomínali na rozprávkové postavy zo svojich obľúbených knižiek. Ako odmenu si všetci domov odniesli knihu. Spoločne sa vydali do sveta so psíčkom a mačičkou. Čítali poctivo doma i v škole. Spoznali autora Karla Čapka, tvorili ilustrácie, pracovali s textom, hľadali, vymýšľali. Vyskúšali si úlohu autora i ilustrátora. Výsledok na seba nenechal dlho čakať a domov si odnášajú vlastnoručne spracovanú malú knihu. A to nebolo všetko. Cez prestávky v triedach fungovala aj vlastná druhácka knižnica. Deti v sebe objavili i herecký talent. Po prečítaní knihy sa zmenili na psíčkov a mačičky a príbehy z knihy ožili v prostredí školskej knižnice. Bolo nám veselo, do zoznamu si píšeme prvú spoločne prečítanú knihu. A určite nie poslednú. Tak schválne nakuknite, či si na niektoré príbehy spomeniete....

          • Oznámenie o zápise detí do 1. ročníka základnej školy

          • Milí rodičia budúcich prvákov!

            Podľa § 20 zákona č.245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len zápis). Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Základná škola začína konanie vo veci zápisu na základe podnetu zákonného zástupcu dieťaťa. Týmto podnetom je písomná žiadosť – Prihláška na plnenie povinnej školskej dochádzky (ďalej len "prihláška"), vyplnená zákonným zástupcom dieťaťa.

             

            Zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ

            pre školský rok 2022/2023 sa uskutoční

            v utorok, 26. apríla 2022, od 13:00 do 15:00 hod.

            v budove ŠKD na 2. poschodí. 

             

            Zápis je určený pre deti narodené od 1. septembra 2015 do 31. augusta 2016, alebo deti po odklade nástupu na plnenie školskej dochádzky.

            Na zápis je potrebné priniesť: rodný list dieťaťa (kópiu), občiansky preukaz zákonných zástupcov, 10 € na sadu zošitov do prvého ročníka.

             

            Na zápise sa majú zúčastniť obaja rodičia. V prípade, že sa z vážnych dôvodov nemôžete zúčastniť na zápise osobne v stanovenom termíne, prihlášku na plnenie povinnej školskej dochádzky môžete škole doručiť aj písomne, prípadne elektronicky. Všetky potrebné informácie Vám poskytneme na rodičovskom združení v MŠ, alebo priamo pri zápise.

             

            Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

            • Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s písomnou žiadosťou (t. j. prihláškou) predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

             Zápis dieťaťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku

            • Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku. V tomto prípade zákonný zástupca predkladá aj súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

               Základná škola pri zápise dieťaťa vyžaduje:

            • osobné údaje o dieťati - meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia, rodné číslo, národnosť, štátne občianstvo a adresa trvalého pobytu dieťaťa;
            • osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa - meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu, kontaktné údaje na účely komunikácie (telefónne číslo, e-mail, elektronická schránka). 

             

          • Úspech v okresom kole

          • Po školskom kole Pytagoriády, ktoré sa konalo 8.12.2021 a úspešnosť obhájilo 7 tretiakov a 10 štvrtákov našej školy, sme sa s úspešnými riešiteľmi oboch ročníkov prvého stupňa ZŠ zúčastnili 29.3.2022 na okresnom kole. V treťom ročníku nemáme úspešného riešiteľa, i keď niekoľkým nechýbalo do úspechu veľa. Šiesti štvrtáci svoje umiestnenie z decembra obhájili. Matúšovi Kočinskému zo 4.A triedy sa podarilo získať 1. miesto. Ďalšími úspešnými žiakmi sú Matteo Zahoranský, Kristína Kroláková, Krišpín Magyar, Maxim Konkoľ a Matias Duda, všetci zo 4.A. Úspešným riešiteľom blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úspechy našich žiakov.

          • Predškoláci v škole

          • Dňa 07. 04. 2022  zavítali do našej školy deti z materskej školy. Spolu s pani učiteľkami navštívili predškoláci triedy prvákov, aby sa bližšie zoznámili so školským prostredím a s prácou na vyučovaní.  

            Privítali ich malí prváci, ktorí sa s nimi podelili o školské lavice, aby si predškoláci mohli vyskúšať, aký je to pocit byť v škole. Samozrejme sa všetci spolu aj učili. Prváci im ukázali ako vedia už čítať, písať a počítať. Predškoláci nám zase zarecitovali pekné básničky a veselo zatancovali. Prváci predškolákom ukázali aj Šlabikár, zošity a dokonca aj žiacku knižku. 

            Na konci stretnutia dostali maľovanku veľkonočného vajíčka. Po tomto milom stretnutí bude pre predškolákov ich zápis do školy určite jednoduchší.

          • Exkurzia v Kežmarku

          • Žiaci 7.A a 7.B sa 6.apríla 2022 zúčastnili Literárno-dejepisno-výtvarnej exkurzie. Celý deň strávili nielen mimo školy, ale hlavne tento čas využili na štúdium literatúry, dejepisu a výtvarnej výchovy formou zážitkového učenia. Navštívili Lyceálnu knižnicu v Kežmarku, kde sa dozvedeli veľa zaujímavého o živote študentov v minulosti. Mnohých inšpirovali vzácne rukopisy a unikátna zbierka kníh, kde 2600 kníh z počtu 150 000 je zo 16. stor. Získavanie ďalších vedomostí o meste Kežmarok pokračovalo aj návštevou dreveného artikulárneho kostola, evanjelického kostola a hradu v Kežmarku. Bádateľská štafeta skončila v kaštieli Strážky, kde lektor porozprával siedmakom o živote barónky Margity Czóbelovej, ktorá bola poslednou majiteľkou kaštieľa. Žiakov veľmi upútali obrazy Ladislava Mednyánszkeho a páčila sa im aj portrétna tvorba, ktorá sa na Spiši postupne rozvíjala v 18. stor.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia, milí žiaci

            v súlade s  § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení neskorších predpisov  Vám oznamujeme, že  6. apríla 2022 /t.j. zajtra/ bude rozhodnutím riaditeľky Spojenej školy udelené žiakom 8. ročníka riaditeľské voľno.

            Riaditeľské voľno je udelené z organizačných dôvodov – Testovanie 9 2022.  

            Z obedov je potrebné sa odhlásiť, alebo si obed prevziať.

            Za porozumenie ďakujeme.

          • Svetový deň vody

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý sme si pripomenuli 22.marca sme v triede 4.B realizovali edukačné aktivity počas celého vyučovania. Trieda sa rozdelila na dva tímy – chlapci a dievčatá, ktoré proti sebe súťažili v rôznych úlohách. Súťaž sa začala prezentovaním zaujímavostí zo sveta o vode, ako napríklad, že na výrobu jedného bavlneného trička sa spotrebuje až 2700 litrov vody alebo že ťava vypije za 3 minúty až 250 litrov vody! Na matematike sme rozohriali naše mozgové závity úlohami, ktoré sa niesli v téme voda a zamerané boli na praktické skúsenosti zo života. Počas slovenského jazyka sme oprášili vybrané slová a našu fantáziu pri tvorení hádanky. Žiaci predviedli aj svoje vedomosti z prírodovedy, keď ich ďalšou úlohou bolo znázorniť kolobeh vody. Svoje manuálne zručnosti si žiaci dokázali pri ťahaní pohára s vodou na toaletnom papieri. Chlapci boli šikovnejší. Pitný režim žiakov sme doplnili v záverečnej úlohe – tím, ktorého žiaci vypijú prví svoj obsah pohára získal ďalší bod. Záverečné rozhodnutie o víťazovi priniesol kvíz, ktorého sa zúčastnili kapitáni oboch tímov za výdatného povzbudzovania svojich členov. Podľa počtu bodov nakoniec zvíťazili chlapci ale bolo to tesné. Oba tímy dostali veľkú pochvalu za prácu a odmenou im bola aj jednotka v žiackej knižke. A aby si na záver oddýchli, tak na výtvarnej výchove si vyrobili skákajúcu žabku, keďže aj tá je súčasťou vodného sveta.

            Aj týmto dňom sme sa opäť presvedčili, že “voda je život” a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii. Naučili sme sa, že vodou máme šetriť a vážiť si, že máme každodenný prístup k nej.

          • „Kniha je záchranné koleso samoty.“ – Ramón Gómez de la Serna

          • Mesiac marec je známy prívlastkom „mesiac knihy“.                                                     

                  Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Aj známy pedagóg J.A. Komenský povedal: "Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom."

                 Dnes sa veľa ľudí pozastavuje nad tým, že deti málo čítajú. Často im však chýba motivácia, preto sme v spolupráci s pani Máriou Dlhou pripravili pre žiakov prvého ročníka zaujímavú aktivitu v mestskej knižnici – „Pasovanie prvákov za čitateľov.“ Našim cieľom bolo vzbudiť záujem o detskú literatúru a motivovať žiakov k čítaniu, ale aj k pravidelnej návšteve knižnice, kde si môžu nielen požičiavať krásne knihy, ale čítať detské časopisy, hrať spoločenské hry, aj pripravovať sa na vyučovanie. Aktivita sa žiakom veľmi páčila a verím, že splnila svoj cieľ, keďže takmer všetci žiaci v spolupráci s rodičmi neskôr priniesli vyplnené prihlášky do mestskej knižnice. Plánujeme ďalšie spoločné návštevy a milé akcie v mestskej  i v našej školskej knižnici, aby záujem o knihy nebol iba jednorazovou aktivitou, ale stal sa pre žiakov dennou potrebou a záľubou.

          • Ján Ďurica

          • Pár krásnych momentov zachytených na fotografiách z návštevy bývalého futbalistu, dhoročného slovenského reprezentanta a účastníka majstrovstiev sveta, Jána Ďuricu. Ďakujeme za príjemnú návštevu a veľkú inšpiráciu pre našich žiakov.

          • Biblická olympiáda

          • 22.3.2022 sa uskutočnilo okresné /dekanátne/ kolo Biblickej olympiády. Z našej školy sa zúčastnili 4 žiačky z 5.A triedy Ružena Kušniráková, Mária Režnická, Tatiana Lachová, Michaela Kaňuková. Dievčatá obsadili pekné 2. miesto ako úspešné riešiteľky. Súťažilo sa zo znalostí 3 kníh Svätého písma: Jozue, Tobiáš, Skutky apoštolov. Gratulujeme k úspechu.

          • Fyzikálna olympiáda

          • Dňa 16.3.2022 sa uskutočnilo okresné kolo fyzikálnej olympiády v kategórii E. Súťaž prebiehala online. Našu školu úspešne reprezentoval žiak 9. ročníka Samuel Cisko, ktorý získal 1. miesto a tým aj postup na krajské kolo. Gratulujeme.