• Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Dňa 23.11.2022 prebehlo na našej škole školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Zúčastnili sa ho žiaci siedmeho až deviateho ročníka. Žiaci boli rozdelení do dvoch kategórií: kategória 1A - žiaci siedmeho ročníka a kategória 1B - žiaci ôsmeho a deviateho ročníka, v počte 12 žiakov. Preverili si tak svoje schopnosti nielen v posluhu a jeho porozumení, ale aj v gramatike a v čítaní s porozumením.

            Veríme, že všetci získali svojou účasťou i vlastnú skúsenosť, ktorá ich posunie a motivuje do ďalšieho štúdia nemeckého jazyka. Je potrebné dodať, že nemecký jazyk je na našej škole ako druhý jazyk, ktorý sa žiaci začínajú učiť v siedmom ročníku. Preto považujeme už samotnú účasť za veľké plus. Na olympiádu žiak potrebuje okrem iného aj veľkú odvahu.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku prebiehalo aj tohto roku v 2 kategóriách. Kategória 1A je určená pre žiakov 6. až 7. ročníka. Kategória 1B je pre žiakov 8. a 9. ročníka. Víťazi daných kategórií postupujú na okresnú súťaž do Kežmarku, ktorá sa uskutoční v polovici januára.

            Kategória 1A: 1. miesto: Daniel Poláček (7.A, 72%); 2. miesto: Chiara Čarnogurská (7B, 71%); 3. miesto: Andrea Križanová (6.B, 70%)

            Kategória 1B: 1. miesto: Tamara Strnadová (9.A, 90%); 2. miesto: Diana Grivalská (9.A, 74%); 3. miesto: Ján Rušin (9.B, 72%)

          • Futsalový turnaj "Zober pizzu, nie drogu"

          • Po koronovej prestávke sme sa vrátili k tradícii protidrogových futsalových turnajov s názvom „Zober pizzu, nie drogu“. Žiaci si svoje sily zmerali 23.11.2022 na palubovke najväčšej telocvične na Zamagurí. V kategórii mladších žiakov dominovali futsalisti z 5.B. Na druhom mieste sa umiestnili atléti z 6.A a tretí skončili mladí borci z 5.A. Medzi družstvami starších žiakov nesklamala favorizovaná 9.A. Na krk deviatakom dýchali, a na druhom mieste skončili nádejné talenty z 7.B. Tretiu priečku vybojoval výber hviezd z 9.B.

          • Riaditeľské voľno 18.11.2022

          • Riaditeľka Spojenej školy Spišská Stará Ves oznamuje, že z dôvodu šetrenia  budú mať žiaci organizačných zložiek ZŠ, gymnázium a ZUŠ dňa 18.11. 2022 riaditeľské voľno.

          • Do školy stačí prísť o 7.45 hod.

          • Vážení rodičia,

            sme radi, že sa Vaše deti tešia do školy a že poväčšine chodia do školy načas. Školu   otvárame už  o 7.00 hod., vyučovanie začína o 8.00. Žiak trávi v škole 5 - 9 hodín, podľa toho, či popoludní chodí aj do ŠKD.Povedzme si, je to naozaj pre žiakov dosť. 

            Prosíme Vás, neposielajte svoje deti do školy príliš skoro, pretože

            po 1. - medzi 6.30 a 7.00 ešte ani škola nemá byť otvorená,

            po 2. - nie je zabezpečený ani dozor nad žiakmi.

            Skúsenosti posledných dní nás nútia poprosiť Vás, aby ste dohliadli na to, kedy Vaše deti odchádzajú z domu. Paradox, musíme Vás pýtať, aby ste ich neposielali hodinu skôr. Žeby to bolo zmenou času?

             

          • Pestrý október v ŠKD

          • Školský klub detí nezaháľa a pokračuje ďalej vo svojich plánovaných  aktivitách. V utorok 25.10.2022 sme boli potešiť básničkami, pesničkami klientov zariadenia DSS JASOŇ v Spišskej Starej Vsi. Každého sme obdarovali darčekom, spoločne sme si v kruhu zaspievali, zatancovali a takto sme si uctili drahé staré mamy i starých otcov. V stredu 26.10.2022 sme boli privítať najmenších obyvateľov nášho mestečka. Zaspievali sme pesničky, zarecitovali básničky a veríme, že sme spríjemnili tieto krásne chvíle všetkým, ktorí sa tejto milej udalosti zúčastnili.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Medzinárodný deň školských knižníc, ktorý sa viaže k dátumu 24.10. 2022, žiaci našej školy strávili v Knihuľkove. Počas celého vyučovacieho dňa mali možnosť zapojiť sa do rôznych aktivít a ukázali nám ako majú radi našu školskú knižnicu.

          • Testovanie pohybových predpokladov

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka slávnostne otvorila riaditeľka školy.

            Testovacia batéria pre identifikáciu pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ pozostáva z disciplín:

            • telesná výška a telesná hmotnosť
            • predklon v sede s dosahovaním
            • opakovaná zostava s tyčou
            • výdrž v zhybe nadhmatom
            • skok do diaľky z miesta
            • ľah-sed
            • kotúľanie 3 lôpt
            • člnkový beh 4 x 10 m
            • vlajková naháňačka
            • viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

            Žiaci sa snažili zo všetkých síl a ukázali svoje športové schopnosti. Testovanie prebehlo pod dohľadom triednych učiteliek s veľkou pomocou pedagogických asistentov učiteľa. Ďakujeme za bezpečný priebeh testovania.

          • Jeseň v ŠKD

          • Jeseň v ŠKD je každoročne spätá s tradíciou púšťania šarkanov. V stredu 12.10.2022 sme sa vybrali na kopec hneď za našou školou a netrpezlivo čakali na zahájenie tohtoročnej Šarkaniády. Atmosféru spríjemnilo krásne jesenné počasie. Na oblohe sa usmievalo slniečko a pofukoval jemný vietor. Každé dieťa sa zapojilo a ukázalo, aké je šikovné pri púšťaní šarkana. Nad našimi hlavami lietali a vznášali šarkany rôznych farieb i veľkostí. Deti sa vybehali a vyšantili do sýtosti. Už teraz sa tešíme na budúcu Šarkaniádu 2023.

          • Milión detí

          • V utorok 18.10.2022 sa naše deti pripojili k celosvetovej akcii „Milión detí sa modlí ruženec“. Modlitbou ruženca sme vyprosovali pokoj a mier vo svete. Bolo nás približne 130, modlili sa aj učitelia a zamestnanci školy a prišiel k nám aj pán dekan Pavol Garaj. Nech nás takto využitý čas naplní pokojom a požehnaním, nech z modlitby čerpáme silu pre všedné dni.

          • Misijný jarmok

          • Misijný jarmok v našej škole sa skončil úspechom. Všetkým darcom, všetkým kupujúcim, všetkým pomáhajúcim vyslovujeme veľké ĎAKUJEME. Vyzbieralo sa pekných 782,47 eur. Všetky peniaze sme zaslali poštovou poukážkou na zbierkový účet misijných diel. Touto sumou sa pripájame k zbierke pre Kambodžu, ktorá je vyhlásená k misijnej nedeli 2022. Veci, ktoré sa nepredali, sme zabalili a odvezieme ich do Žakoviec, kde sa im určite potešia. Ešte raz veľká vďaka. Vaša ochota pomôcť dobrej veci je prejavom dobroty srdca,  ktorá sa platí nespočítateľnými odmenami.

          • Exkurzia siedmakov

          •  

            11. októbra 2022 žiaci siedmeho ročníka absolvovali s vyučujúcimi našu tradičnú literárno-dejepisno- výtvarnú exkurziu do Kežmarku a Strážok. Po prehliadke lyceálnej knižnice, ktorá upútala množstvom vzácnych historických kníh, sme si pozreli evanjelický drevený artikulárny kostol a nový evanjelický kostol. Cez námestie sme sa presunuli do Kežmarského hradu, kde si žiaci pozreli zaujímavé expozície. Poslednou zastávkou bol kaštieľ v Strážkach. Tam sme sa naladili na umeleckú strunu, obdivovali sme maľby, portréty od Ladislava Medňanského. Dokonca si niektoré žiačky aj zahrali na klavíri a dali tak umeleckú bodku za našou exkurziou.

          • Florbalový turnaj

          • Tradičný gymplistický florbalový turnaj sme tohto roku obohatili o další tím – výber ZŠ. A veruže to bol správny a dobrý krok... Teda, ako pre koho...:)

            Pri príležitosti Európskeho týždňa športu zorganizovala spojená škola v spolupráci s Telovýchovnou jednotou Dunajec florbalový turnaj, kde vekový rozdiel medzi najmladším a najstarším hráčom bol 41 rokov! Premiérovo sme sa kvôli priestorovým a bezpečnostným podmienkam presťahovali do telocvične základnej školy. Obavy, že prídeme o typickú atmosféru boli zbytočné... Plná tribúna a množstvo hráčov potvrdili, že toto rozhodnutie nebolo márne. I.G, II.G, III.G, IV.G, Absolventi a Výber ZŠ nastúpili s tými najvyššími ambíciami a odhodlaním pobiť sa o medaily od hlavného sponzora – TJ Dunajec.

            Treba priznať, že výber ZŠ bol nabitý mladými talentami, ktorí poskladali dve kompletné formácie s náhradníkmi a boli tak v miernej výhode oproti ostatným tímom, z ktorých niektoré s minimom hráčov išli „na doraz“. Kto by bol ale predpokladal, že práve tí najmladší uchmatnú fyzicky nesmierne zdatným favoritom – Absolventom zlato... A veruže sa stalo! A stalo sa veru zaslúžene! A sledujúc úprimnú radosť víťazov po finálovom zápase, nikto nemohol zapochybovať o tom, že zlato visí na správnych krkoch. Že aj bronz lepší ako nič, skonštatovali napokon hráči IV.G, ktorí sa o tretie miesto pobili s prvákmi.

            Skvelé výkony, atmosféra i radosť z víťazstiev, ale hlavne dôkaz o sile priateľstva a znovuzistenie, že „zdravie je najviac“, boli dôkazom toho, že šport stále viac spája ako rozdeľuje!

          • Európsky deň jazykov

          •  

            Z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie sa Európsky deň oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo všetkých členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

            Cieľom je tiež podpora žiakov k učeniu nových jazykov, zlepšiť a rozšíriť vedomosti v anglickom, ako aj nemeckom jazyku, spoznať kultúru, inú spoločnosť.

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa v Európe koná celá škála rôznych podujatí. Inak tomu nebolo ani u nás na ZŠ. Žiaci si počas tohto dňa na hodinách nemeckého jazyka zahrali dvojjazyčné pexeso, vyskúšali slovnú aktivitu s cieľom čo najlepšie sa vyjadriť k danej téme, pozreli zaujímavosti o krajine.

            Veľkej obľube sa rovnako tešili kvízy, ktoré boli pripravené v anglickom, ako aj nemeckom jazyku. Žiaci si užili tvorbu plagátov, do ktorých vpisovali rôzne príslovia, textové a obrázkové odkazy. Zamýšľali sa nad otázkami „why“- prečo je dobré učiť sa cudzie jazyky a „how“- akými rôznymi spôsobmi si dokážeme jazyky osvojiť.

          • Štvrtácka exkurzia do Planetária v Prešove

          • Dlho očakávaná exkurzia štvrtákov do Planetária v Prešove sa uskutočnila dňa 6. 10.2022. Prvú časť žiaci absolvovali v kupole hvezdárne, kde pozorovali nočnú oblohu, súhvezdia, pohyb vesmírnych telies, striedanie dňa a noci. Druhú časť strávili v prednáškovej sále, kde si pozreli vzdelávací audiovizuálny program zameraný na Slnečnú sústavu a zapojili sa do diskusie s lektorom. Po skončení programu v planetáriu nasadli štvrtáci do autobusu a nemohli sa dočkať ďalšieho bodu programu – míňaniu vreckového. Ten sa im splnil v predajni hračiek v Starej Ľubovni. Plní zážitkov, nových vedomostí a prázdnych peňaženiek sa zdraví a spokojní vrátili domov.

          • Noc výskumníkov

          • Dňa 30. septembra 2022 sa žiaci 9. ročníka ZŠ Spišská Stará Ves zúčastnili podujatia Európska noc výskumníkov v Poprade. Táto vzdelávacia akcia sa konala v OC MAX. Ako prvý bod programu bola prednáška v kinosále s názvom Kométy-chvostnaté cestovateľky. Ďalej žiaci navštevovali stánky so zaujímavými prednáškami z biológie, chémie, fyziky a techniky. Jednotlivé stánky boli z vedeckých ústavov a rôznych univerzít. Žiaci aj prostredníctvom pokusov získali ďalšie poznatky z chémie, medicíny, biológie, techniky, fyziky a robotiky. Po prehliadke stánkov nasledovala ďalšia prednáška o rodinnej politike. Zámerom celého podujatia bolo lepšie spoznať vedu a zvýšiť záujem o vzdelávanie.